Η έλλειψη και οι τιμές  των λιπασμάτων απειλούν τη γεωργία
Η έλλειψη και οι τιμές των λιπασμάτων απειλούν τη γεωργία

Ακόμα και σε χώρες με αφθονία τροφής, βλέπουμε τον κίνδυνο διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού των τροφίμων.

Τι γίνεται στο εξωτερικό 
Οι γεωπόνοι προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών καθώς τα αιτήματα για προπληρωμένο λίπασμα έχουν αρχίσει να κατακλύζουν τα γραφεία τους
Συνήθως οι πράξεις ξεκινούσαν τον Δεκέμβριο με πολλούς αγρότες να υπογράφουν  τα συμβόλαια τους μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. 

Το εγχείρημα εξυπηρετεί έναν διπλό σκοπό: να κλειδώσει το κόστος των χημικών, των λιπασμάτων και των εισροών σπόρων και να κάνει κάποιο φορολογικό σχεδιασμό στο τέλος του έτους. Η διαδικασία προγραμματισμού των καλλιεργειών για τη σεζόν 2022  δημιουργεί υπερένταση και άγχος. 

 

Αυτό συμβαίνει επειδή το κόστος των λιπασμάτων αυξάνεται σε εβδομαδιαία βάση. Η κίνηση ήταν τόσο γρήγορη που οι προσφορές που δίνονται την Παρασκευή πρέπει να υπογραφούν μέχρι τη Δευτέρα ή να αναπτυχθεί μια νέα προσφορά. «Η τρέχουσα δραστηριότητα αντικατοπτρίζει αυτό που βλέπουν κανονικά την τελευταία εβδομάδα του έτους».
Η Κίνα, ένας σημαντικός εξαγωγέας λιπασμάτων, έχει περιορίσει τις εξαγωγές. Έπειτα, υπάρχει το θέμα των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και των μεγάλων λιμένων στις δυτικές Η.Π.Α.Το κόστος των σπόρων μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμά των λιπασμάτων . 

Για όσους έχουν τα μέσα, η προσέγγιση των προμηθευτών για επιλογές προπληρωμής θα ήταν μια συνετή απόφαση. 

Αυτό συμβαίνει επειδή ο πληθωρισμός έχει επίσης αρχίσει να προσεγγίζει επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Σχεδόν όλες οι εμπλεκόμενες εταιρείες φυτοπροστατευτικών , λιπασματοβιομηχανίες  που συνδράμουν ώστε να γίνει μια καλλιέργεια  βλέπουν το κόστος θα συνεχίσει να κλιμακώνεται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, του χειμώνα και της άνοιξης.

Τα λιπάσματα στην Ευρώπη πρόκειται να γίνουν ακόμη πιο ακριβά, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής τροφίμων θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό.Ένας δείκτης δυτικοευρωπαϊκών τιμών για την αμμωνία, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων, εκτινάχθηκε σε υψηλό 13 ετών στα 910 δολάρια ο μετρικός τόνος.

Η Ευρώπη έχει πληγεί σκληρά από την κρίση φυσικού αερίου, η οποία ανάγκασε μια σειρά από εργοστάσια λιπασμάτων αζώτου να σταματήσουν ή να περιορίσουν την παραγωγή, συμπεριλαμβανομένων των Νορβηγικών Yara International ASA και της κορυφαίας ευρωπαϊκής εταιρείας χημικών BASF SE. Το αέριο αποτελεί το 80% του κόστους παραγωγής των θρεπτικών συστατικών και οι τιμές είναι τέσσερις έως πέντε φορές υψηλότερες από τις κανονικές, σύμφωνα με το Fertilizers Europe.

Σε εξαιρετικά δεινή θέση βρίσκεται η αγορά λιπασμάτων στην Ευρώπη καθώς ακόμα μία επιχείρηση του κλάδου προχωράει στην μείωση της παραγωγής λιπασμάτων, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως τα χειρότερα δεν έχουν κάνει ακόμα την εμφάνισή τους. Η αυστριακή εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων Borealis AG, μία από τις πέντε μεγαλύτερες επιχειρήσεις παραγωγής χημικών προϊόντων και λιπασμάτων στην δυτική Ευρώπη, αποφάσισε να προχωρήσει στην μείωση της παραγωγής, καθώς οι σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, έρχονται σε μία χρονική στιγμή που η αγορά είναι ήδη σε δύσκολη θέση, εξαιτίας των ζητημάτων που έχουν προκύψει στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Οι αγρότες ανησυχούν ήδη για την εξασφάλιση αρκετών προμηθειών για την άνοιξη. Οποιαδήποτε έλλειψη στην αγορά κινδυνεύει να περιορίσει τις αποδόσεις και την ποιότητα των σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα σιταριού στον κόσμο και σημαντικό προμηθευτή κριθαριού. Οποιαδήποτε πτώση της παραγωγής θα μπορούσε να αυξήσει τις ανησυχίες για την αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Η Κίνα αυστηροποιεί τις εξαγωγές λιπασμάτων λόγω των φόβων για τις ανατιμήσεις που μπορεί να πλήξουν τη δική της αγορά, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι βασική εξαγωγέας λιπασμάτων για Ινδία, Πακιστάν και χώρες της ΝΑ Ασίας. Το κόστος των λιπασμάτων έχει αντίκτυπο και αλλού στην Ασία


Η αγορά άνθρακα της ΕΕ
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης διοξειδίου του άνθρακα της ΕΕ για παράδοση Δεκεμβρίου 2021 αναμένεται να διαπραγματευτούν στα 59 ευρώ/mt τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και στα 60 ευρώ/mt τον Δεκέμβριο, προβλέπει η Platts Analytics στο outlook της Ευρωπαϊκής αγοράς εμπορικών συστημάτων εκπομπών στις 22 Σεπτεμβρίου. 


Οι τιμές συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης EUA Δεκεμβρίου 2021 αυξήθηκαν ήδη σε νέο υψηλό εντός της ημέρας στα 65,06 ευρώ/ mt στις 27 Σεπτεμβρίου, υποδηλώνοντας ότι η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή τόσο από τις οντότητες συμμόρφωσης όσο και από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. "Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να παρέχουν σήματα τιμών αλλαγής καυσίμου προς όφελος της παραγωγής άνθρακα, με κίνδυνο καταστροφής της ζήτησης.


Από την πλευρά της προσφοράς, οι όγκοι δημοπρασιών άνθρακα το 4ο τρίμηνο έχουν ρυθμιστεί κατά μέσο όρο μόλις κάτω από 45 εκατομμύρια τόνους/μήνα, μειωμένοι κατά σχεδόν 30% σε ετήσια βάση, εξαιρουμένων των όγκων του Ηνωμένου Βασιλείου και τις μεταφορές από το αποθεματικό σταθερότητας της αγοράς. 
Η απότομη πτώση της προσφοράς σε ετήσια βάση οφείλεται εν μέρει στον διογκωμένο όγκο από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2020, ο οποίος περιελάμβανε επιπλέον όγκο από την Πολωνία και άλλες πηγές. 
Οι ανεπιθύμητοι κίνδυνοι για τις προοπτικές της τιμής του άνθρακα περιλαμβάνουν τις τρέχουσες «σφιχτές» αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. 
Ένας πιθανός αρνητικός κίνδυνος θα μπορούσε να προκύψει από τους βιομηχανικούς φορείς που πωλούν δωρεάν κατανομές δικαιωμάτων, οι οποίοι μπορεί να αποφασίσουν να επωφεληθούν από τις τρέχουσες τιμές-ρεκόρ. Ωστόσο, αυτός ο παράγοντας μπορεί τελικά να μετριαστεί από ανησυχίες για μακροπρόθεσμη έλλειψη, ωθώντας τις εταιρείες να διατηρήσουν κάθε πλεόνασμα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις