Οι αποδείξεις που θα συγκεντρώσουμε για το 2014

Σύμφωνα με τις προτάσεις που επεξεργάζεται n πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, πλέον οι  φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να συγκεντρώνουν αποδείξεις για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου που μπορεί να φθάσει ως και 2.100 ευρώ σε ετήσια βάση (αντιστοιχεί σε αφορολόγητο 9.000 ευρώ) αλλά από τις αποδείξεις που θα ζητούν θα έχουν μια σημαντική έκπτωση φόρου. Ήδη οι βασικές κατηγορίες-κλάδοι της οικονομίας που θα περιληφθούν στο καλάθι των αποδείξεων έχουν αποφασιστεί.

Μεταξύ αυτών ανήκουν τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης, όλα τα επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, τα κομμωτήρια, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα κέντρα αισθητικής, τα γυμναστήρια, γιατροί, δικηγόροι, τεχνίτες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υπηρεσίες στάθμευσης, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενοικίαση αυτοκινήτων, φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, πρατήρια και διανομείς υγρών καυσίμων (βενζίνη, πετρέλαιο, γκάζι), λογιστές, συμβολαιογράφοι, μικρά εμπορικά καταστήματα, σύμβουλοι επιχειρήσεων κτλ.

Για τις παραπάνω κατηγορίες επιτηδευματιών οι φορολογούμενοι όταν συναλλάσσονται μαζί τους θα πρέπει να ζητούν σε κάθε περίπτωση απόδειξη διότι στο τέλος της χρονιάς μπορεί να δουν στην τσέπη τους να επιστρέφεται το ένα τρίτο της δαπάνης που κατέβαλαν σε αυτούς.

Το μυστικό της επιτυχίας του μέτρου κατά το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι οι πολίτες δεν θα γνωρίζουν εξαρχής για ποιες συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων θα ισχύει το μπόνους της επιστροφής φόρου του 20% ή 30% κατά περίπτωση. Και αυτό θα αλλάζει κάθε χρόνο ή θα δίνονται κάθε φορά διαφορετικά κίνητρα-εκπτώσεις, ανάλογα με την κατηγορία επαγγελματία ή εμπορικής επιχείρησης που φοροδιαφεύγει περισσότερο.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να έχει συγκεντρώσει μέσα σε μία χρονιά 10.000 ευρώ αποδείξεις από διάφορες συναλλαγές με επιχειρήσεις και επιτηδευματίες και στο τέλος να του ανακοινώσει το υπουργείο ότι για τις 3.000 ευρώ αποδείξεις που αφορούν συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας θα έχει επιστροφή φόρου 30%, δηλαδή 900 ευρώ.

Με την απόφαση του υπουργού θα προσδιοριστούν σε πρώτη φάση οι κατηγορίες των αποδείξεων που θα δέχεται η Εφορία το 2014 και προς το τέλος του έτους.

Επίσης στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να δίνονται κίνητρα με τη μορφή εκπτώσεων φόρων σε όσους χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, ενώ αναμένεται να δοθούν κίνητρα για όσους χρησιμοποιούν την κάρτα αποδείξεων που έχει γίνει αποδεκτή μόνο από μικρή μερίδα καταναλωτών. Εξάλλου με το νέο καθεστώς οι πολίτες δεν θα χρειάζεται πλέον να μαζεύουν αποδείξεις από τα σουπερμάρκετ ή από εμπορικές επιχειρήσεις όπως είναι τα καταστήματα λιανικής πώλησης ρούχων και υποδημάτων καθώς τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται ότι η φοροδιαφυγή στους συγκεκριμένους κλάδους.

Πηγή Το Βήμα Της Κυριακής

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις