Ολοκληρώθηκε η συνάντηση αγροτών - Κεδίκογλου
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση αγροτών - Κεδίκογλου

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12.30 το συλλαλητήριο των αγροτών της Κρήτης, έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Πολυμελής αντιπροσωπεία των αγροκτηνοτροφικών Ενώσεων και συνεταιρισμών από το νησί ( πλέον των 25), συνοδευόμενοι από εκπροσώπους της Περιφέρειας Κρήτης, συναντήθηκαν στις 10.00 στον 6ο όροφο του υπουργείου με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σίμο Κεδίκογλου, παρουσία και της Γ.Γ κ. Χριστιάνας Καλογήρου. 

Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε παραπάνω από δύο ώρες, η αντιπροσωπεία των αγροτών είχε την ευκαιρία να ενημερώσει αναλυτικά για όλα τα προβλήματα του κλάδου στην Κρήτη, με βασικότερα τις επιδοτήσεις, το αυξημένο κόστος παραγωγής, το πρόβλημα των ζωοτροφών σε συνδυασμό με τα μεταφορικά, και την πρόσφατη ΚΥΑ ( Κοινή Υπουργική Απόφαση ), η οποία προκαλεί και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις. 

Οι παριστάμενοι, με αφορμή την πρόσφατη ΚΥΑ, ανέδειξαν ως κρίσιμο, όλες οι πρωτοβουλίες, τα προγράμματα, οι ενισχύσεις και οι δράσεις να αφορούν τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες και τους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΓΑ. 

Επέμειναν, δε, με έμφαση στις πρόσθετες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Κρήτη, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η οποία συντελεί σε επιπλέον, αυξημένο κόστος παραγωγής. 

Ένα επιπλέον πρόβλημα που επισήμαναν, είναι ο χαρακτηρισμός Natura, που αφαιρεί τη δυνατότητα χορήγησης επιδοτήσεων, όπως και οι νέοι δασικοί χάρτες, αν και οι ίδιοι παραδέχθηκαν ότι εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του ΥΠΑΑΤ.

Επίσης, η πλειονότητα των παρισταμένων αναφέρθηκαν επί μακρόν στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και την ευελιξία του μηχανογραφικού συστήματος που υποστηρίζει τη λειτουργία του μηχανισμού, με αποτέλεσμα να συντελούνται, όπως είπαν σε έντονο ύφος, να συντελούνται αδικίες. 

Το τελευταίο σημαντικό ζήτημα που ανέδειξαν ήταν η διαχείριση του εθνικού αποθέματος. 

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σίμος Κεδίκογλου αφουγκράστηκε τα προβλήματα των αγροκτηνοτρόφων και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα αιτήματα των παραγωγών της Κρήτης στον Υπουργό κ. Σπήλιο Λιβανό, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για προγραμματισμένη ομιλία στο Συνέδριο Summit 2021.

Ο κ. Κεδίκογλου δεσμεύτηκε για τεχνική συνάντηση συμβούλων του ΟΠΕΚΕΠΕ και των αγροτών προκειμένου να διευθετηθούν προβλήματα. Επίσης, επανέλαβε τη δέσμευση του ΥΠΑΑΤ ότι όπου υπάρχουν διαπιστωμένες αδικίες, θα διευθετηθούν και όλες οι προτάσεις θα μεταφερθούν στην ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να προγραμματιστεί  νέα συνάντηση, υπό τον κ. Σπ. Λιβανό. 

Στην έναρξη της συνάντησης, οι Κρήτες παραγωγοί  και κτηνοτρόφοι προσέφεραν προϊόντα παραγωγής τους ( κρασιά, τυριά, σκαλτσούνια κα ) καθώς και ένα κρητικό μαχαίρι, το οποίο χάρισαν στον κ. Κεδίκογλου, αφότου έκοψαν τα καλούδια τους. 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις