Τι ζητούν οι Κρητικοί παραγωγοί πριν το κρίσιμο ραντεβού με Λιβανό
Τι ζητούν οι Κρητικοί παραγωγοί πριν το κρίσιμο ραντεβού με Λιβανό

Και ενώ εκκρεμεί ακόμα η σύσταση της επιτροπής των τεχνοκρατών που θα κληθεί να διορθώσει τα υπαρκτά τεχνικά προβλήματα, οι παραγωγοί του νησιού αξιώνουν την απόσυρση των διασταυρωτικών ελέγχων από τις φετινές επιδοτήσεις, που όπως είναι γνωστό προκάλεσαν δραματικές μειώσεις στα καταβαλλόμενα ποσά.

Το υπουργείο που δεσμεύτηκε για την σύσταση Επιτροπής με την συμμετοχή και των δύο πλευρών υπό τον υφυπουργό, Σίμο Κεδίκογλου, με σκοπό να διορθωθούν τα υπαρκτά τεχνικά προβλήματα, διαμηνύει πως επιδιώκει δικαιότερη κατανομή των επιδοτήσεων εξαλείφοντας παράλληλα κάθε προσπάθεια καταστρατήγησής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, εμμένοντας στην θέση ότι στόχος του νέου θεσμικού πλαισίου είναι οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις να καταλήγουν στα «σωστά χέρια».

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ σημειώνουν ότι «το 80% των περιπτώσεων που επηρεάζονται από τις τελευταίες αποφάσεις για τον νέο τρόπο καταβολής των ενισχύσεων αφορούν σε κτηνοτρόφους της Κρήτης, κάτι που δείχνει σε ποιο σημείο εντοπίζεται χωροταξικά το πρόβλημα».

Στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ τονίζουν ακόμα ότι με την επίμαχη μεταρρύθμιση:

  •     Αντιμετωπίζεται το τεράστιο ζήτημα της αναληθούς δήλωσης ζώων.
  •     Εξορθολογίζεται o τρόπος κατανομής των ενισχύσεων ανά περιφέρεια της χώρας.
  •     Θεσπίζονται αυστηρότερες ποινές όπου καταγράφεται αδικαιολόγητη μείωση του ζωικού κεφαλαίου.
  •     Αποτρέπεται η δημιουργία τεχνητών συνθηκών για τη λήψη ενισχύσεων μέσω του Εθνικού Αποθέματος.
  •     Διενεργούνται στοχευμένοι έλεγχοι σε όλα τα συστήματα του δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν:

  •     την τελευταία 6ετία στην Κρήτη αυξήθηκαν κατά 708,7% οι αμνοί όταν το ίδιο διάστημα στην υπόλοιπη χώρα υπήρξε μείωση 3,2%.
  •     Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τα κρητικά ερίφια, όπου η αύξηση φτάνει στο 537%, ενώ η μείωση στην υπόλοιπη Ελλάδα αγγίζει το 11,9%.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα όπου Κρητικός παραγωγός εμφανίζεται να δηλώνει εκμετάλλευση στις 21 Μαΐου 2021 και στις 31 του ίδιου μήνα εμφανίζεται να αγοράζει 250 προβατίνες, που κατά δήλωση του παραγωγού, γέννησαν όλες μαζί στις 31 Μαΐου, 300 θηλυκά αρνιά.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που ευαγγελίζεται το υπουργείο είναι ότι με τις μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, διασφαλίζονται 67 εκ. ευρώ για τους 650 χιλιάδες Έλληνες παραγωγούς.

Πηγή: neakriti

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις