ΕΕ: Άτυπη τηλεδιάσκεψη για γεωργία, περιβάλλον και κλίμα στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ
ΕΕ: Άτυπη τηλεδιάσκεψη για γεωργία, περιβάλλον και κλίμα στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ

Ως μέρος της Προεδρίας του Συμβουλίου, ο Branko Ravnik, Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Δασών και Τροφίμων, φιλοξένησε μέσω τηλεδιάσκεψης μια άτυπη συνάντηση των γενικών διευθυντών που είναι αρμόδιοι για τα εθνικά στρατηγικά σχέδια για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΓΠ ).

Η μεταρρύθμιση της ΚΓΠ είναι ο σημαντικότερος φάκελος στον τομέα της γεωργίας κατά τη διάρκεια της σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Η άτυπη συνεδρίαση των γενικών διευθυντών για τη γεωργία συμπληρώνει την υπουργική συζήτηση για την προετοιμασία των στρατηγικών σχεδίων της ΚΓΠ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας του Οκτωβρίου. Είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου στην ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών.

Τα κράτη μέλη εργάζονται εντατικά για την προετοιμασία των στρατηγικών σχεδίων της ΚΓΠ, τα οποία πρέπει να αποσταλούν για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως την 1η Ιανουαρίου 2022. Η συζήτηση στην άτυπη συνάντηση αφιερώθηκε στην πράσινη αρχιτεκτονική, ιδίως στο νέο οικολογικό σύστημα. Την περίοδο 2023–2027, τα κράτη μέλη αναμένεται να είναι πιο φιλόδοξα στον τομέα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής και να αποδείξουν την επιτυχία των μέτρων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τέτοιες άτυπες συναντήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών στην κατάρτιση Στρατηγικών Σχεδίων. Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Γενικός Διευθυντής Ravnik τόνισε ότι η πράσινη αρχιτεκτονική είναι μια μεγάλη πρόκληση για τη γεωργία, καθώς «αντιμετωπίζουμε τις προσδοκίες των ενδιαφερόμενων μερών να κατανείμουν δίκαια τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους από την ΚΓΠ και να αντιμετωπίσουν πιο φιλόδοξα όλες τις περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και το επίπεδο εισοδήματος των αγροτών». Τα νέα οικολογικά συστήματα αποτελούν σημαντικό μέρος της πράσινης αρχιτεκτονικής και τα κράτη μέλη υποχρεούνται να διαθέσουν τουλάχιστον το 25% των κεφαλαίων για άμεσες πληρωμές σε οικολογικά συστήματα. Οι γενικοί διευθυντές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συζήτηση, η οποία τους έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα. Τόνισαν τις βασικές προκλήσεις στα οικολογικά συστήματα, όπως η επιλογή των συστημάτων που θα παράγουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, θα υποστηρίζονται κατάλληλα και θα τονώνουν οικονομικά και, ως εκ τούτου, θα προσελκύουν το ενδιαφέρον των αγροτών, καθώς και την κατάλληλη συνέργεια όλων. συμβιβασμού μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων και περιορισμένου χρονικού πλαισίου. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποσχέθηκε πλήρη υποστήριξη στο μέλλον και υπενθύμισε ότι η προστασία της φύσης είναι σημαντική για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας της γεωργίας.

Στο πρώτο μέρος της συνάντησης και ως εισαγωγή στη συζήτηση, οι συμμετέχοντες μίλησαν με δύο νέους αγρότες, οι οποίοι ανέλαβαν τη βιολογική φάρμα Olea και τη βιολογική φάρμα Kukenberger. Οι νέοι αγρότες παρουσίασαν τα επιτυχημένα επιχειρηματικά τους μοντέλα που περιλαμβάνουν σημαντικά στοιχεία της βιολογικής γεωργίας και της καλής διαβίωσης των ζώων, και μοιράστηκαν τις απόψεις τους για το τι είναι απαραίτητο για την προώθηση της φιλικής προς το περιβάλλον γεωργίας και την ανανέωση των εκμεταλλεύσεων από γενιά σε γενιά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις