Νέα εκτόξευση για την τιμή του φυσικού αερίου – Εμπλοκή με τον Nord Stream 2
Νέα εκτόξευση για την τιμή του φυσικού αερίου – Εμπλοκή με τον Nord Stream 2

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων εκτινάσσονται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά την ανάφλεξη των ανησυχιών για τις παραδόσεις της Ρωσίας, ως απόρροια των πιθανών καθυστερήσεων στην αδειοδότηση του αμφιλεγόμενου αγωγού «Nord Stream 2».

Οι γερμανικές επιπτικές αρχές ανακοίνωσαν το πρωί ότι αναστέλλουν τη διαδικασία αδειοδότησης του ρωσικού αερίου, εξαιτίας των αλλαγών στη νομική υπόσταση της εταιρείας – παρόχου.

"Η έγκριση της λειτουργίας του Nord Stream 2 θα εξεταστεί εκ νέου μόνον όταν ο διαχειριστής οργανωθεί σε νομική μορφή συμβατή με το γερμανικό δίκαιο", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η Nord Stream 2 AG, η οποία είναι αρμόδια για τη λειτουργία του αγωγού, αποφάσισε να ιδρύσει μια νέα θυγατρική, η οποία θα καταστεί ιδιοκτήτρια και πάροχος του γερμανικού τμήματος του αγωγού.

Η αναστολή της διαδικασίας έγκρισης, όπως εξήγησε το Βερολίνο, θα διαρκέσει έως ότου ολοκληρωθεί η σύσταση της νέας ρωσικής εταιρείας.

Οι παραπάνω εξελίξεις, ωστόσο, δεν αποκλείεται να επιδράσουν αρνητικά στις παραδόσεις ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, ιδίως αυτή την περίοδο που οι ανάγκες αυξάνονται διαρκώς, λόγω της έλευσης του χειμώνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μελλοντικά συμβόλαια παράδοσης εκτοξεύονται σήμερα κατά 12% και φθάνουν τα 89 δολάρια ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «Nord Stream 2» φιλοδοξεί να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και την Ευρώπη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, παρακάμπτοντας τα εδάφη της Πολωνίας και της Ουκρανίας.
Το μαρτύριο της σταγόνας

Παρότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύτηκε προσφάτως να καλύψει την ενεργειακή ζήτηση της Γηραιάς Ηπείρου, η ρωσική Gazprom μέχρι στιγμής δεν έχει αυξήσει τις προβλεπόμενες παραδόσεις για τον Δεκέμβριο ούτε μέσω των αγωγών σε Λευκορωσία – Πολωνία ούτε μέσω του αγωγού στην Ουκρανία.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες εβδομάδες προχώρησε στο γέμισμα πέντε υπόγειων αποθηκών σε Γερμανία και Αυστρία, μια εξέλιξη που προσωρινά συνέβαλε στην άμβλυνση των ενεργειακών πιέσεων στη Γηραιά Ήπειρο.

Οι αναλυτές, σε κάθε περίπτωση, θεωρούν ότι η υπάρχουσα ροή φυσικού αερίου παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη και απέχει παρασάγγας από τα φυσιολογικά επίπεδα του Νοεμβρίου.

Χαρακτηρίζουν δε, απίθανη την αύξηση των παραδόσεων, εφόσον οι Ρώσοι δεν διαπιστώσουν πρόοδο στην αδειοδότηση του νέου αγωγού «Nord Stream 2». Άλλωστε, αποτελεί κοινό μυστικό ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την εν εξελίξει ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση προς όφελός της, σε μια προσπάθεια να επισπεύσει τις διαδικασίες αδειοδότησης του νέου αγωγού.

Η Ευρώπη δεν πρόκειται να δει βιώσιμες αυξήσεις στις ρωσικές παραδόσεις έως ότου ο «Nord Stream 2» εγκριθεί και ξεκινήσει η λειτουργία του, εκτιμάει χαρακτηριστικά ο Carlos Torres Diaz, αντιπρόεδρος της Rystad Energy.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν τριπλασιαστεί από τις αρχές του έτους, καθώς η υψηλή ζήτηση (ως απόρροια της αλματώδους ανάπτυξης της οικονομίας) σε συνδυασμό με τα χαμηλά αποθέματα έχουν εκτροχιάσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην επιδείνωση του προβλήματος συμβάλλει και μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως τα έργα συντήρησης στα νορβηγικά οικόπεδα φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας, η υψηλή ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ασία κ.α.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις