Bill Gates: Μπορεί το τσιπ Wi-Fi στο τηλέφωνό σας να βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο;
Bill Gates: Μπορεί το τσιπ Wi-Fi στο τηλέφωνό σας να βοηθήσει τον κόσμο;

Πρόσφατα επισκέφτηκα ένα αξιόλογο αγρόκτημα στο Carnation της Ουάσιγκτον, μόλις 25 μίλια από το κέντρο του Σιάτλ τονίζει ο Bill Gates.

Με την πρώτη ματιά, το Dancing Crow Farm μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο αγρόκτημα. Υπάρχουν σειρές από καλλιέργειες και, τουλάχιστον όταν ήμουν εκεί, το χωράφι ήταν σκονισμένο. Υπήρχαν αγροτικά εργαλεία και φρεσκοκομμένες πιπεριές στοιβαγμένες κάτω από ένα άπαχο. Αλλά αν μιλήσετε με τον Sean Stratman - τον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος - γίνεται γρήγορα σαφές τι κάνει το αγρόκτημά του τόσο ξεχωριστό: ο Sean ξέρει περισσότερα για τη γη του από σχεδόν οποιονδήποτε άλλο αγρότη στη γη.

Το Dancing Crow Farm είναι η πιλοτική τοποθεσία για το FarmBeats, ένα εκπληκτικό νέο έργο που ελπίζει να κάνει τους αγρότες πιο παραγωγικούς οπλίζοντάς τους με δεδομένα. Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται την πρωτοποριακή ψηφιακή τεχνολογία, δεν απεικονίζουν αισθητήρες εδάφους. Αλλά ένας αγρότης που γνωρίζει τη θερμοκρασία, το pH και το επίπεδο υγρασίας του εδάφους του μπορεί να λάβει κάθε είδους τεκμηριωμένες αποφάσεις που εξοικονομούν χρήματα και ενισχύουν την απόδοση.

Για παράδειγμα, το λίπασμα λειτουργεί καλύτερα όταν εφαρμόζεται σε υγρό έδαφος. Αλλά πώς ξέρετε πότε να γονιμοποιήσετε; Το έδαφος που αισθάνεται ξηρό είναι συχνά ακόμα υγρό κάτω από την επιφάνεια. Θα καταλήξετε να γονιμοποιείτε πιο συχνά από ό,τι χρειάζεται, εάν πάτε μόνοι σας με το άγγιγμα. Αλλά αν γνωρίζετε ακριβώς πόση υγρασία υπάρχει στο χώμα σας ανά πάσα στιγμή, μπορείτε να λιπάνετε μόνο όταν χρειάζεται. Χρησιμοποιείτε λιγότερο και εξοικονομείτε χρήματα.

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες υπάρχουσες ψηφιακές πλατφόρμες που παρέχουν αυτού του είδους τις πληροφορίες είναι ακριβές. Οι αισθητήρες μπορεί να κοστίζουν εκατοντάδες δολάρια ο καθένας και ο καθένας καλύπτει μόνο 10 μέτρα. Το κόστος είναι τόσο απαγορευτικό που μόνο οι πιο πλούσιοι αγρότες μπορούν να το αντέξουν οικονομικά.

Μια ομάδα ερευνητών στη Microsoft — με επικεφαλής τον ερευνητή Ranveer Chandra, με τον οποίο μιλάω στο παραπάνω βίντεο — θέλει να το αλλάξει αυτό. Στο FarmBeats, έχουν αναπτύξει μια σειρά από καινοτομίες που θα μπορούσαν κάποια μέρα να βάλουν δεδομένα στα χέρια ακόμη και των πιο φτωχών αγροτών.

Η κύρια καινοτομία είναι στον τρόπο με τον οποίο οι αισθητήρες FarmBeats μεταδίδουν δεδομένα. Οι περισσότερες φάρμες έχουν κακή ή καθόλου πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 20 τοις εκατό των ανθρώπων που ζουν σε αγροτικές περιοχές δεν έχουν πρόσβαση ακόμη και στις πιο αργές ευρυζωνικές ταχύτητες. Τα περισσότερα συστήματα δεδομένων αγροκτημάτων απαιτούν ακριβούς πομπούς για να συνδεθούν, αλλά το FarmBeats βασίζεται σε μια έξυπνη λύση: χρησιμοποιεί λευκό χώρο στην τηλεόραση.

Οι λευκοί χώροι είναι αχρησιμοποίητο φάσμα τηλεοπτικών εκπομπών. Αν έχετε παρακολουθήσει ποτέ μια παλιά τηλεόραση, έχετε ξαναδεί λευκά κενά. Είναι το «χιόνι» που θα δείτε μερικές φορές όταν ξεφυλλίζετε κανάλια. Αυτά τα κενά στο φάσμα είναι άφθονα στις απομακρυσμένες περιοχές όπου βρίσκονται τα περισσότερα αγροκτήματα, επομένως τα δεδομένα μπορούν να σταλούν πάνω τους με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδονται τα δεδομένα μέσω ευρυζωνικής σύνδεσης.

Δείτε πώς λειτουργεί το FarmBeats:

Ολόκληρο το σύστημα τροφοδοτείται από ηλιακούς συλλέκτες. Τοποθετείτε έναν μικρό αριθμό αισθητήρων — έναν ανά δύο εκατοντάδες μέτρα, αντί για 10 μέτρα — στο έδαφος. Στη συνέχεια, συνδέετε το έξυπνο τηλέφωνό σας με την κάμερα στραμμένη προς τα κάτω είτε σε ένα drone (αν έχετε χρήματα για ανταλλακτικά) είτε σε ένα μπαλόνι ηλίου (αν δεν έχετε).

Περπατάτε στα χωράφια με την κάμερα, δημιουργώντας έναν εναέριο χάρτη της φάρμας. Τα δεδομένα τόσο από τους αισθητήρες όσο και από το τηλέφωνο μεταδίδονται μέσω του λευκού χώρου της τηλεόρασης στον υπολογιστή σας, όπου μια συσκευή άκρων ενώνει τα πάντα σε έναν χάρτη δεδομένων.

Τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν από το FarmBeats άλλαξαν το παιχνίδι για το Sean and Dancing Crow Farm. Μπορεί να χρησιμοποιήσει έως και 30 τοις εκατό λιγότερο νερό για άρδευση και 44 τοις εκατό λιγότερο ασβέστη για τον έλεγχο του pH του εδάφους. Οι πληροφορίες σχετικά με τη θερμοκρασία του εδάφους και τα επίπεδα υγρασίας τον βοήθησαν να συγχρονίσει καλύτερα τη φύτευση των σπόρων, έτσι ώστε να έχει μια πιο παραγωγική συγκομιδή. Επειδή το Dancing Crow Farm βρίσκεται δίπλα σε ένα ποτάμι, οι πλημμύρες είναι ένα πρόβλημα. Οι δυνατότητες εναέριας απεικόνισης του FarmBeats τεκμηριώνουν με ακρίβεια τα μοτίβα πλημμύρας, ώστε να είναι σε θέση να σχεδιάζει καλύτερα τι φυτεύει πού. Το σύστημα βοήθησε ακόμη και τον Sean να εντοπίσει μέρη των αγροκτημάτων όπου η ανεπαρκής αποστράγγιση επηρέαζε την ποιότητα των φασολιών.

Θα περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος έως ότου κάθε στοιχείο του FarmBeats είναι διαθέσιμο στο κοινό — και ακόμη περισσότερος προτού το κόστος μειωθεί αρκετά για ευρεία υιοθέτηση (η τρέχουσα έκδοση είναι πολύ φθηνότερη από άλλα συστήματα δεδομένων αγροκτημάτων, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ ακριβή για τους φτωχούς αγρότες να αντέξει οικονομικά). Αλλά ελπίζω ότι μια μέρα αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη σε κάθε αγρότη παντού, συμπεριλαμβανομένων των πιο απομακρυσμένων περιοχών της Αφρικής.

Παρόλο που συνεχίζουν να εργάζονται για την τρέχουσα έκδοση, η ομάδα FarmBeats εργάζεται ήδη για την επόμενη γενιά της τεχνολογίας της. Μόλις κυκλοφόρησαν ένα έγγραφο που αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι τα σήματα Wi-Fi μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή δεδομένων εδάφους. Χρησιμοποιώντας μόνο τα έξυπνα τηλέφωνά του και τις εξαιρετικά φθηνές ετικέτες RFID θαμμένες στο έδαφος, κάθε αγρότης θα μπορούσε να λάβει σημαντικές πληροφορίες για τη γη του — δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας.

Η τεχνολογία Wi-Fi εξακολουθεί να είναι θεωρητική, αλλά χαίρομαι που τα έξυπνα μυαλά σκέφτονται πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους φτωχότερους αγρότες να συγκεντρώσουν δεδομένα και να αυξήσουν την απόδοση. Ακόμη και μικρά κέρδη στην παραγωγικότητα θα μπορούσαν να σημαίνουν τη διαφορά ανάμεσα στο να αντέξετε οικονομικά να στείλετε τα παιδιά σας στο σχολείο ή όχι. Και για τους αγρότες που βασίζονται στην τροφή που καλλιεργούν για να ταΐσουν την οικογένειά τους - όπου το μέγεθος της σοδειάς σας είναι θέμα ζωής ή θανάτου - το FarmBeats θα μπορούσε να είναι κυριολεκτικά σωτήριο.

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των φτωχών του κόσμου βασίζονται στη γεωργία για να κερδίσουν τα προς το ζην. Εάν πρόκειται να κερδίσουμε τη μάχη κατά της φτώχειας, πρέπει να βοηθήσουμε τους αγρότες — και πιστεύω ότι το FarmBeats θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό εργαλείο.

Πηγή: www.gatesnotes.com

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις