Κοντά σε ρεκόρ 9ετίας το σιτάρι
Κοντά σε ρεκόρ 9ετίας το σιτάρι

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού ανήλθαν τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις στην Αυστραλία και οι αυξανόμενες τιμές του ρωσικού σιταριού ενθάρρυναν τις ανησυχίες για μείωση των προμηθειών μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων στον κόσμο.

Το καλαμπόκι και η σόγια ακολούθησαν υψηλότερα το σιτάρι, με πρόσθετη υποστήριξη από τις ΗΠΑ όπου μειώνονται τα αποθέματα. Μικρή συγκομιδή και ισχυρή εγχώρια ζήτηση από παραγωγούς αιθανόλης και μεταποιητές σόγιας καθορίζουν την τιμή.

«Η ζήτηση συνεχίζει να ισοδυναμεί ή να ξεπερνά την προσφορά βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Don Roose, πρόεδρος της ένωσης εμπορευμάτων στις ΗΠΑ.

"Η αγορά σιταριού πρωτοστατεί στη χρέωση. Χτυπήθηκε με πολύ υγρό καιρό στην Αυστραλία και λίγο πολύ ξηρό στις πεδιάδες των ΗΠΑ, ζητήματα ναυτιλίας στον νοτιοδυτικό Καναδά και προβλήματα σχετικά με τους εξαγωγικούς φόρους στη Ρωσία", είπε ο Ρουζ.

Το μαλακό κόκκινο χειμερινό σιτάρι του Μαρτίου σημείωσε άνοδο 22 σεντς στα 8,56-1 $ / 4 το μπουσέλ στις 12:05 μ.μ. CST (1805 GMT) αφού κορυφώθηκε στα 8,59 $-1 / 2, το υψηλότερο για ένα πιο ενεργό συμβόλαιο από τον Δεκέμβριο του 2012. Όλοι οι μήνες συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν νέα υψηλά συμβολαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σκληρού κόκκινου χειμερινού σιταριού σημείωσαν επίσης υψηλά συμβόλαια σε όλα τα επίπεδα, με το συμβόλαιο Μαρτίου να διαπραγματεύεται 29 σεντς υψηλότερα στα 8,67-1 $ / 2 το μπουσέλ.

Οι τιμές του σιταριού στη Ρωσία αυξήθηκαν για πέμπτη συνεχή εβδομάδα την περασμένη εβδομάδα λόγω της έντονης ζήτησης. Οι αποστολές από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο μειώθηκαν κατά 34% αυτή τη σεζόν λόγω της μικρότερης καλλιέργειας και της αύξησης των εξαγωγικών φόρων.

Οι έντονες βροχοπτώσεις, εν τω μεταξύ, σταμάτησαν τη συγκομιδή στην Αυστραλία και απείλησαν την ποιότητα των καλλιεργειών, ενώ οι πλημμύρες στον δυτικό Καναδά έχουν διαταράξει τις εξαγωγές όταν η παγκόσμια ζήτηση για σιτάρι έχει αυξηθεί.

Η ισχυρή εγχώρια ζήτηση για καλαμπόκι και σόγια εν μέσω ισχυρών περιθωρίων σε εργοστάσια αιθανόλης και εγκαταστάσεις συντριβής σόγιας υποστήριξε τις τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης.

Το καλαμπόκι Δεκεμβρίου CBOT κέρδισε 5 σεντς στα 5,75-3 $ / 4 το μπουσέλ, ενώ η σόγια του Ιανουαρίου προστέθηκε 11-3 / 4 σεντ στα 12,75 $ το μπουσέλ. (Πρόσθετες αναφορές από τον Michael Hogan στο Αμβούργο και τον Naveen Thukral στη Σιγκαπούρη.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις