«Κουζουλαμένοι» οι Κρητικοί με το προσχέδιο για τα αγροτεμάχια

Αποφασιστική συνάντηση αναμένεται να έχουν σήμερα μετά τις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου οι αγρότες της Κρήτης για το θέμα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων.
Οι παραγωγοί της μεγαλονήσου είναι πυρ και μανία κι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει γραμμή πλεύσης στο ζήτημα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων.
 Με το φορολογικό προσχέδιο πιο θιγμένοι εμφανίζονται όσοι έχουν κτήματα κοντά στη θάλασσα, όσοι έχουν δενδροκαλλιέργειες (πλην ελαιόδεντρων), όσοι έχουν κτήματα κοντά σε εθνικό δρόμο, όσοι κτηνοτρόφοι έχουν αγροικίες στα μαντριά τους κ.ά.
 Την περασμένη Κυριακή σε συνάντηση που είχαν οι Κρητικοί παραγωγοί στο Τυμπάκι Ρεθύμνου η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
 «Η φορολογία των αγροτεμαχίων αγγίζει όλον τον κόσμο της Κρήτης που λόγω της υψηλής αξίας γης, θα πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ένας μέσος αγρότης σε μια μέση καλλιέργεια κυμαίνεται από 40 ευρώ ως 85 ευρώ το στρέμμα με πάρα πολλές εξαιρέσεις που θα πληρώσουν ακόμη πιο ακριβά. Αν υπάρχει οικίσκος μέσα σε στάνη, πενταπλασιάζεται ο συντελεστής φορολόγησης. Λόγω της μικρής απόστασης των κτημάτων και κτισμάτων από τη θάλασσα υπάρχει κλιμακωτός συντελεστής που ανεβάζει κι άλλο την τελική φορολογία, αν το αγροτεμάχιο εφάπτεται σε αγροτικό, επαρχιακό ή εθνικό δίκτυο. Τα θερμοκήπια φορολογούνται με το συντελεστή της μονοετούς καλλιέργειας, όπου κι αυτός πολλαπλασιάζεται  κι ανεβάζει κι άλλο την τελική φορολόγηση. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να φορολογείται το εργαλείο δουλειάς», μας ανέφερε ο Αργύρης Πανταζής, πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις