Στο πόδι οι αγρότες για το μαχαίρι στις συνδεδεμένες ενισχύσεις
Στο πόδι οι αγρότες για το μαχαίρι στις συνδεδεμένες ενισχύσεις

Χωρίς τέλος φαίνονται να είναι τα προβλήματα για τον αγροτικό κόσμο που είναι στο πόδι με αλλεπάλληλα πλήγματα να συρρικνώνουν παραγωγή και εισόδημα. Ο λόγος αυτήν την φορά για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που παραδοσιακά κρατούσαν σε σημαντικό ποσοστό «ζωντανό» το παραγωγικό ενδιαφέρον.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, φέτος η κυβέρνηση φαίνεται να αφήνει εκτός της νέας λίστας συνδεδεμένων μέχρι στιγμής τη βιομηχανική ντομάτα, το ρύζι, την κορινθιακή σταφίδα, τα μήλα, τα ζαχαρότευτλα, τους καρπούς με κέλυφος, τα πορτοκάλια και τα ροδάκινα χυμοποίησης, τα σπαράγγια και σηροτροφία και όσπρια ανθρώπινης κατανάλωσης, με τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου να εντείνονται και να κλιμακώνονται είτε με τη μορφή πιέσεων

Ο προϋπολογισμός των συνδεδεμένων μειώνεται ώστε να πάνε περισσότερα χρήματα στη βασική ενίσχυση, με τις διαχειριστικές Αρχές να εξοικονομούν έτσι 117 εκατ. ευρώ, προβάλλοντας την ανάγκη να μη μειωθούν τα δικαιώματα στη νέα ΚΑΠ. Η βασική ενίσχυση θα είναι 1,0575 δισ. ευρώ, υποστήριξε, αντί για 840 εκατ. ευρώ, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Βέβαια, η λίστα δεν έχει κλείσει ακόμα και έτσι δεν είναι γνωστό τι θα γίνει στη συνέχεια.

Συνολικά 8 συνδεδεμένες ενισχύσεις, ύψους 142,5 εκατ. ευρώ, με νέες προσθήκες το κριθάρι και το μαλακό σιτάρι και διαχωρισμό ανάμεσα σε ελληνικές και εισαγόμενες εκτροφές βοοειδών, περιλαμβάνει το στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2023-2027.

Συγκεκριμένα, η λίστα, σύμφωνα με τον Δημήτριο Λιανό της ΛΚΝ «Ανάλυσις» (σύμβουλος για τη νέα ΚΑΠ), μαζί με την ενδεικτική τιμή ανά στρέμμα/κεφάλι και ο προϋπολογισμός έχουν ως εξής:

1) Σκληρό σιτάρι: 8 ευρώ το στρέμμα, 12,8 εκατ. ευρώ.

2) Μαλακό σιτάρι: 8 ευρώ το στρέμμα, 4,65 εκατ. ευρώ.

3) Κριθάρι: 8 ευρώ το στρέμμα, 6,6 εκατ. ευρώ.

4α) Βόειο γάλα (τύπος Α): 32 ευρώ το ζώο, 6,7 εκατ. ευρώ. Αφορά ζώα γαλακτοπαραγωγής.

4β) Βόειο κρέας (τύπος Β): 160 ευρώ το ζώο, 2,06 εκατ. ευρώ. Αφορά εισαγόμενα μοσχάρια, τα οποία είναι άνω των 6 μηνών.

4γ) Βόειο κρέας (τύπος Γ): 200 ευρώ το ζώο, 28,1 εκατ. ευρώ. Αφορά ζώα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και έχουν κλείσει τους 6 μήνες.

5) Πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή: 15,4 ευρώ το στρέμμα, 11,5 εκατ. ευρώ.

6) Σπόροι σποράς: 53,7 ευρώ το στρέμμα, 5 εκατ. ευρώ.

7) Αιγοπρόβειο κρέας: 10 ευρώ το ζώο, 51,8 εκατ. ευρώ.

8) Σανοδοτικά ψυχανθή: 6,7 ευρώ το στρέμμα, 12 εκατ. ευρώ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τις συνδεδεμένες θα είναι 142,5 εκατ. ευρώ (την τρέχουσα περίοδο είναι κοντά στα 180 εκατ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι η υπόθεση με τη λίστα των συνδεδεμένων δεν έχει κλείσει, αφού ακόμα υπολείπονται οι τελικές αποφάσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη δεδομένη λίστα συνδεδεμένων να αποτελεί «πρόταση» και όχι τελική επιλογή. Ήδη πάντως, οι αντιδράσεις των Θεσσαλών για την κατάργηση συνδεδεμένων σε μήλα και βιομηχανική ντομάτα είναι έντονες.

Αντιδράσεις

Στη Βουλή έχουν µεταφερθεί οι αντιδράσεις παραγωγών καθώς σε Κοινοβουλευτική παρέµβαση προχώρησαν οι βουλευτές Λάρισας, Μάξιµος Χαρακόπουλος (Ν∆), Βασίλης Κόκκαλης (ΣΥΡΙΖΑ) και Ευαγγελία Λιακούλη (ΚΙΝΑΛ), ζητώντας την άµεση ένταξή των σχετικών προϊόντων στο σχεδιασµό των συνδεδεµένων πληρωµών.

Την Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, μηλοπαραγωγοί και άλλοι παραγωγοί δενδρώδων καλλιεργειών, από όλα τα μέρη της χώρας, θα κατέβουν στην Αθήνα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥπΑΑΤ. Για το θέμα συνεδρίασαν και οι συνεταιρισμοί εσπεριδοειδών Λακωνίας και αποφασίστηκε να διεκδικηθεί εκ νέου η συνδεδεμένη επιδότηση για τη νέα ΚΑΠ που θα ισχύσει από το 2023.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις