Οι φτωχότεροι αντιμετωπίζουν επισιτιστική κρίση εν μέσω έλλειψης λιπασμάτων
Οι φτωχότεροι αντιμετωπίζουν επισιτιστική κρίση εν μέσω έλλειψης λιπασμάτων

Ο Svein Tore Holsether, διευθύνων σύμβουλος της Yara International, δήλωσε ότι οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου αυξάνουν το κόστος των λιπασμάτων και επηρεάζουν τις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως.

Το λίπασμα απαιτεί μεγάλες ποσότητες αερίου για την παραγωγή του.

Ο κ. Holsether είπε ότι η Yara αναγκάστηκε να μειώσει κάποια παραγωγή λόγω των υψηλότερων τιμών του φυσικού αερίου, η οποία είχε οδηγήσει σε ελλείψεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος είπε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πληγούν περισσότερο από τις ελλείψεις, με τις αποδόσεις των καλλιεργειών να μειώνονται και τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται.

«Είναι πραγματικά τρομακτικό, αντιμετωπίζουμε μια επισιτιστική κρίση και οι ευάλωτοι άνθρωποι πλήττονται πολύ σκληρά», είπε στην εκπομπή Today του BBC.

"Επηρεάζει τις τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο και πλήττει τα πορτοφόλια πολλών ανθρώπων. Αλλά για μερικούς ανθρώπους, ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αυτό δεν είναι μόνο μια ερώτηση για το πορτοφόλι, αλλά είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου."

Λιγότερο λίπασμα, είπε ο κ. Holsether, σήμαινε ότι οι αγρότες στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν θα μπορούσαν να φυτέψουν τόσο αποτελεσματικά, οδηγώντας σε μικρότερες καλλιέργειες.

Οι αγρότες εφαρμόζουν λιπάσματα για να αυξήσουν τις αποδόσεις σε καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι, η canola και το σιτάρι. Η διαδικασία δημιουργίας αμμωνίας, η οποία υπάρχει σε πολλά λιπάσματα, βασίζεται επί του παρόντος στην υδροηλεκτρική ενέργεια ή το φυσικό αέριο.

«Ράλι»

Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες πυροδοτήθηκε από διάφορους παράγοντες που αύξησαν τη ζήτηση, όπως το ξεκλείδωμα των οικονομιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η μείωση του ανέμου ή της βροχής για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αυτό οδήγησε σε απότομη αύξηση του κόστους παραγωγής λιπάσματος, με την τιμή της αμμωνίας -το προϊόν που παράγει η Yara International περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο- να αυξάνεται κατά 255% σε σχέση με πέρυσι.

Ο κ. Holsether είπε ότι η κατάσταση είναι «πολύ ασταθής» και ζήτησε υποστήριξη και χρηματοδότηση για το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα «για να αποφευχθεί ο λιμός σε μαζική κλίμακα».

Είπε ότι πέρυσι η Yara δώρισε 40.000 τόνους λιπάσματος, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι μικρές εκμεταλλεύσεις στην Ανατολική Αφρική να τριπλασιάσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών τους. «Λέει πολλά για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το λίπασμα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις