ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κορυφώθηκε τον Νοέμβριο

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτιμάται ότι κορυφώθηκε τον Νοέμβριο και συνεπώς θα ήταν πρόωρο να αυξηθούν τα επιτόκια, δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπελ Σνάμπελ.

Ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί προς το 2% το 2022, δήλωσε σήμερα στο κανάλι της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ZDF, καθώς οι στενότητες στην προσφορά και οι αυξήσεις των τιμών ενέργειας θα σταθεροποιηθούν.

Στο 4,4% βλέπουν αναλυτές τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 4,1% τον Οκτώβριο και σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, που επικαλείται το Bloomberg, εκτιμάται ότι αυξήθηκε περαιτέρω στο 4,4% τον Νοέμβριο, ενώ τα σχετικά στοιχεία της Eurostat θα ανακοινωθούν αύριο.  

Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,4% τον περασμένο μήνα.

Το PEPP θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η μείωση του πληθωρισμού θα αρχίσει από τον Ιανουάριο, σημειώνοντας ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022, αλλά θα υπάρξει στη συνέχεια νέο πρόγραμμα.

Τα σημερινά υψηλά ποσοστά αντανακλούν τόσο τις στενότητες στην προσφορά όσο και ένα αποτέλεσμα βάσης που προκύπτει από το γεγονός ότι ότι οι τιμές χαμηλότερες πέρυσι στο απόγειο της πανδημίας.

«Οι περισσότερες προβλέψεις πράγματι είναι ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κάτω από το 2%, συνεπώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αυξήσεις των τιμών θα γίνουν ανεξέλεγκτες», είπε η Σνάμπελ.

«Αν θεωρούσαμε ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν μόνιμα πάνω από το 2%, θα αντιδρούσαμε οπωσδήποτε. Ωστόσο, για την ώρα, δεν βλέπουμε ενδείξεις για αυτό», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις