Η ρωσική VTB bank θα μπορούσε να εξετάσει μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO) για την επιχείρηση σιτηρών σε λίγα χρόνια

Τι είναι μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO);

Η VTB Bank πρώην Vneshtorgbank είναι μία από τις κορυφαίες παγκόσμιες τράπεζες της Ρωσίας. Η VTB Bank και οι θυγατρικές της αποτελούν ένα κορυφαίο ρωσικό χρηματοοικονομικό όμιλο - VTB Group, που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα τραπεζικών υπηρεσιών και προϊόντων στη Ρωσία, την ΚΑΚ, την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τις ΗΠΑ. Οι μεγαλύτερες θυγατρικές του Ομίλου στη Ρωσία είναι η Bank of Moscow. Η VTB 24, πρώην θυγατρική, ενσωματώθηκε πλήρως στην VTB Bank την 1η Ιανουαρίου 2018.

Η VTB κατατάχθηκε στην 446η θέση στο FT Global 500 2012,το ετήσιο οικονομικό στιγμιότυπο των Financial Times από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως. Αναρριχήθηκε στην 210η θέση στην κατάταξη των 500 μεγαλύτερων εταιρειών στην Ευρώπη, στο FT Europe 500 2014 και στο 127ο στην FT Emerging 500 2014, στον κατάλογο των 500 μεγαλύτερων εταιρειών στις αναδυόμενες αγορές του κόσμου. Η τράπεζα με έδρα τη Μόσχα είναι εγγεγραμμένη στην Αγία Πετρούπολη και κατέκτησε την 66η θέση στο βρετανικό περιοδικό Top 1000 World Banks από άποψη κεφαλαίου το 2014.

Η Νο 2 τράπεζα της Ρωσίας VTB VTBR.MM θα παραμείνει ο κύριος μέτοχος της επιχείρησης σιτηρών Demetra για τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια και στη συνέχεια θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να την προωθήσει σε μια μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO), δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Αντρέι Κοστίν στο Reuters.


Η κρατικά ελεγχόμενη τράπεζα έγινε ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης της υποδομής εξαγωγής σιτηρών της Ρωσίας και σημαντικός έμπορος σιτηρών μετά από μια σειρά εξαγορών τα τελευταία χρόνια. Ανέφερε ότι το 2019, σχεδίαζε να επεκτείνει περαιτέρω τις δραστηριότητές της στον τομέα των σιτηρών και στη συνέχεια να αποχωρήσει.

Μόλις ολοκληρωθεί το στάδιο ανάπτυξης, η VTB θα μπορούσε να εξετάσει διάφορες επιλογές για την πώληση του μεριδίου της, συμπεριλαμβανομένης μιας αρχικής δημόσιας προσφοράς των μετοχών της Demetra, δήλωσε ο ΔΙΕΥΘΎΝΩΝ Σύμβουλος της.

"Πιστεύω ότι θα μας πάρει τουλάχιστον τρία χρόνια, προτού δημιουργήσουμε μια τέτοια αξία που θα μας ενδιέφερε να πουλήσουμε. Τελικά, ίσως να βγούμε από μια IPO, αλλά όχι τώρα - υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει", δήλωσε ο Κοστίν σε συνέντευξη που διενεργήθηκε.
Η Demetra  της VTB κατέχει μερίδια σε αρκετούς ρωσικούς τερματικούς σταθμούς εξαγωγής σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας και στον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη αυτοκινητοδρόμων σιτηρών της Ρωσίας Rustranscom.

 Η Rustranscom Plc παρέχει υπηρεσίες σιδηροδρομικής μεταφοράς εμπορευμάτων στη Ρωσία και το Καζακστάν. Προσφέρει υπηρεσίες μεταφοράς σιτηρών, ορυκτών λιπασμάτων και ξυλείας. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2008 και έχει την έδρα της στη Λεμεσό της Κύπρου.
"Έχουμε τουλάχιστον άλλα τρία έργα Demetra για να επεκτείνουμε την υπάρχουσα ή να κατασκευάσουμε, έργα λιμενικών υποδομών και επενδύσεις στις θαλάσσιες συγκοινωνίες να αναπτύξουμε άλλες Logistics  υπηρεσίες, ψηφιακή ανάπτυξη", δήλωσε ο Κοστίν.

Η τρέχουσα μετοχική δομή στη demetra, στην οποία η VTB κατέχει τον έλεγχο και δύο Ρώσοι επενδυτές - η Agronova και η Marathon - μοιράζονται τα υπόλοιπα, είναι σταθερή και η VTB είναι εντάξει με αυτό, δήλωσε ο ΔΙΕΥΘΎΝΩΝ Σύμβουλος.

Ωστόσο, θα μπορούσε ακόμα να εξεταστεί μια καλή προσφορά από ξένο ταμείο ή επενδυτή χαρτοφυλακίου, πρόσθεσε.

"Κάποτε είχαμε συζητήσει για πιθανή είσοδο ξένων κεφαλαίων - και αυτό δεν είναι κακό όταν φέρνετε έναν σοβαρό ξένο επενδυτή σε μια επιχείρηση και στη συνέχεια πηγαίνετε για IPO, μπορεί να έχει θετική επίδραση στην τιμή της μετοχής", δήλωσε ο Κοστίν. "Θα ήμουν ευέλικτος εδώ."

"Εάν εμφανιστεί ένας καλός επενδυτής χαρτοφυλακίου, γιατί όχι; Ωστόσο, αυτή είναι καθαρά η γενική σκέψη μου, αυτό το ζήτημα δεν έχει συζητηθεί - εάν ξαφνικά υπάρξει καλή προσφορά σε καλή τιμή, θα καθίσουμε με τους εταίρους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα λάβουν μια απόφαση", πρόσθεσε.

Της Katya Golubkova

 


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις