SOS από Holsether(ceo Yara): Ρίξτε τώρα χρήματα στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα για να αποφευχθεί ο μαζικός λιμός
Holsether διευθύνων σύμβουλος της Yara International κάλεσε για στήριξη και χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος ώστε να αποφευχθεί ο λιμός σε μαζική κλίμακα

Η παγκόσμια έλλειψη λιπασμάτων αυξάνει τις τιμές των τροφίμων και αφήνει τις φτωχότερες χώρες αντιμέτωπες με κρίση, λέει το αφεντικό μιας μεγάλης εταιρείας λιπασμάτων.

Ο Svein Tore Holsether, διευθύνων σύμβουλος της Yara International, δήλωσε ότι οι υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου ωθούν προς τα πάνω το κόστος των λιπασμάτων και επηρεάζουν τις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως.

Το λίπασμα απαιτεί μεγάλες ποσότητες αερίου στην παραγωγή του.

Ο κ. Holsether ανέφερε ότι η Yara αναγκάστηκε να μειώσει κάποια παραγωγή λόγω των υψηλότερων τιμών  φυσικού αερίου, γεγονός που είχε οδηγήσει σε ελλείψεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πληγούν περισσότερο από τις ελλείψεις, με τις αποδόσεις των καλλιεργειών να μειώνονται και τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται.

"Είναι πραγματικά τρομακτικό, αντιμετωπίζουμε επισιτιστική κρίση και ευάλωτοι άνθρωποι πλήττονται πολύ σκληρά", δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC.

"Επηρεάζει τις τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο και χτυπά τα πορτοφόλια πολλών ανθρώπων. Αλλά για μερικούς ανθρώπους, ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αυτό δεν είναι μόνο ένα ερώτημα σχετικά με το πορτοφόλι, αλλά είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου". Λιγότερα λιπάσματα, είπε ο κ. Holsether, σημαίνουν ότι οι αγρότες στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν θα είναι σε θέση να φυτέψουν τόσο αποτελεσματικά, οδηγώντας σε μικρότερες καλλιέργειες.

Οι αγρότες εφαρμόζουν τα λιπάσματα για να ενισχύσουν τις αποδόσεις καλλιεργειών όπως το καλαμπόκι, η κανόλα και το σιτάρι. Η διαδικασία δημιουργίας αμμωνίας, η οποία υπάρχει σε πολλά λιπάσματα, βασίζεται επί του παρόντος στην υδροηλεκτρική ενέργεια ή το φυσικό αέριο.

«Ανοδική»

Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες προκλήθηκε από διάφορους παράγοντες που αύξησαν τη ζήτηση, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης των οικονομιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της μείωσης του ανέμου ή της βροχής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αυτό έχει οδηγήσει σε απότομη αύξηση του κόστους παραγωγής λιπασμάτων, με την τιμή της αμμωνίας - το προϊόν  που η Yara International παράγει περισσότερα από οποιονδήποτε στον κόσμο - να αυξάνεται κατά 255% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ο κ. Holsether  δήλωσε ότι η κατάσταση είναι «πολύ ασταθής» και κάλεσε για στήριξη και χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος «ώστε να αποφευχθεί ο λιμός σε μαζική κλίμακα».
 

Ανέφερε ότι το προηγούμενο έτος η Yara δώρισε 40.000 τόνους λιπασμάτων, με αποτέλεσμα οι μικρές εκμεταλλεύσεις στην Ανατολική Αφρική να τριπλασιάσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών τους.

"Λέει πολλά για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το λίπασμα", πρόσθεσε.

πηγή

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις