Βαμβάκι: Πώς θα διαμορφωθεί η τιμή την επόμενη σεζόν
Βαμβάκι: Πώς θα διαμορφωθεί η τιμή την επόμενη σεζόν

Σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021/22 αναμένεται να παραμείνουν οι τιμές του βαμβακιού, οι οποίες σύμφωνα με την ICAC, είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας.

Ωστόσο, η ICAC δεν αναμένει ότι οι τιμές του βαμβακιού θα αυξηθούν πολύ υψηλότερα από ό,τι είναι τώρα και είναι πολύ απίθανο οι τιμές να φτάσουν τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της σεζόν 2010/11.

Η ερχόμενη σεζόν μοιάζει πολλά υποσχόμενη για τους βαμβακοκαλλιεργητές, με τις υψηλές τιμές να αναμένεται να συνεχιστούν και τη σεζόν 2021/22.  Όπως τονίζει η ICAC το υψηλότερο εισόδημα για τους αγρότες είναι θετικό και θα μπορούσε να τους οδηγήσει στην αύξηση της παγκόσμιας έκτασης καλλιέργειας. Όμως επειδή το κόστος συνήθως μετακυλίεται στην αλυσίδα εφοδιασμού, θα κάνει το βαμβάκι λιγότερο ανταγωνιστικό έναντι άλλων ινών.

Οι διεθνείς τιμές του βαμβακιού είναι οι υψηλότερες που είχαμε εδώ και μια δεκαετία. Πάντως η ICAC επισημαίνει ότι δεν αναμένει ότι οι τιμές να φτάσουν εκείνες της περιόδου 2010/2011, που κυμάνθηκαν μέχρι και τα 243,65 σεντς ανά λίβρα.

Στο τέλος της φετινής περιόδου (2020/2021), τα παγκόσμια αποθέματα υπολογίζονται ότι θα είναι στα 20,35 εκατομμύρια τόνους.

Όπως εκτιμά η ICAC, η διεθνής τιμή εκκοκκισμένου βαμβακιού Δείκτης Α (Cotlook Index A) αναμένεται να κυμανθεί από 91 σεντς έως 119 σεντς ανά λίβρα την περίοδο 2021/2022.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις