Εμπάργκο Λευκορωσίας σε λαχανικά, κρέας και γάλα από την Ε.Ε. για έξι μήνες
Εμπάργκο Λευκορωσίας σε λαχανικά, κρέας και γάλα από την Ε.Ε. για έξι μήνες

Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας δημοσίευσε το διάταγμα No.700 (6ης Δεκεμβρίου 2021) “Για την εφαρμογή ειδικώνμέτρων σχετικά με συγκεκριμένους τύπους αγαθών”, που αναφέρει ότι ένα ευρύ φάσμα εισαγωγών τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Βρετανία, τη Νορβηγία, την Αλβανία, την Ισλανδία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και την Ελβετία θα απαγορευτεί από την 1η Ιανουαρίου.

«Ελήφθησαν αντίμετρα, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Δύσης να ασκήσει παράνομη πίεση με κυρώσεις στη χώρα μας», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Οι αρχές της Λευκορωσίας δημοσίευσαν έναν μακρύ κατάλογο τροφίμων των οποίων η εισαγωγή θα απαγορευτεί, μεταξύ των οποίων ζώντες χοίροι, βόειο και χοιρινό κρέας μαζί με προϊόντα κρέατος, κρέας σε αλάτι και άλμη, αποξηραμένο και καπνιστό κρέας, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα (με κάποιες εξαιρέσεις), λαχανικά, εκτός από σπορόφυτα λαχανικών, φρούτα και καρπούς, χοιρινό λίπος και λίπος από πουλερικά ή αιγοπρόβατα, ζωικά έλαια, λουκάνικα, ζαχαρώδη, αλάτι και άλλα προϊόντα. Πρόσθεσαν ότι στο μέλλον θα προστεθούν περισσότερα προϊόντα στον κατάλογο αυτόν.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η απαγόρευση θα ισχύσει για έξι μήνες.

Η Λευκορωσία δήλωσε ότι οι εισαγωγές τροφίμων από τις παραπάνω ανέρχονταν σε αξία άνω των 530 εκατομμυρίων δολαρίων τους πρώτους δέκα μήνες του 2021.

Το Μινσκ ανέφερε ότι ορισμένα είδη -όπως οι παιδικές τροφές- θα εξαιρεθούν από την απαγόρευση, προς το «συμφέρον» των υπηκόων της Λευκορωσίας.

«Οι εισαγωγείς, οι κατασκευαστές και οι αλυσίδες λιανικής πώλησης θα επικεντρωθούν στην αντικατάσταση των αγαθών που δεν παράγονται στη Λευκορωσία με προμήθειες από φιλικά κράτη», πρόσθεσε η κυβέρνηση με ένα προφανές νεύμα προς τη Ρωσία.

Την περασμένη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι αύξησαν την πίεση στο καθεστώς του Λουκασένκο. Διεύρυναν τις κυρώσεις σε αξιωματούχους και επιχειρήσεις επειδή φέρεται να υποδαυλίζουν μια μεταναστευτική κρίση για πολιτικούς λόγους.

Οι κυρώσεις στοχεύουν ανώτερους αξιωματούχους της ασφάλειας και της δικαιοσύνης, εξέχουσες προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης, έναν από τους γιους του Λουκασένκο, επιχειρήσεις που σχετίζονται με την άμυνα καθώς και έναν μεγάλο εξαγωγέα λιπασμάτων.

Στο στόχαστρο μπήκαν επίσης η κρατική αεροπορική εταιρεία «Belavia», τουριστικοί πράκτορες και ξενοδοχεία που συνεργάστηκαν με την κυβέρνηση για την προσέλκυση χιλιάδων μεταναστών από τη Μέση Ανατολή στα σύνορα της Πολωνίας και της Λιθουανίας, πυροδοτώντας μια μεταναστευτική και ανθρωπιστική κρίση.

Ο Λουκασένκο αρνείται ότι ευθύνεται για την εισροή. Η Ρωσία επέκρινε τη Δύση για την επιβολή των νέων κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

Με την απαγόρευση των δυτικών εισαγωγών τροφίμων ο Λουκασένκο ακολούθησε τα βήματα του Ρώσου ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν. Το 2014, η Μόσχα επέβαλε απαγόρευση σε ευρωπαϊκά φρούτα, λαχανικά, τυριά, κρέας και άλλα προϊόντα σε αντίποινα για τις κυρώσεις για την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις