Πρόσβαση σε όλους στα ανοιχτά δεδομένα του Κτηματολογίου μέσω του data.ktimatologio.gr
Πρόσβαση σε όλους στα ανοιχτά δεδομένα του Κτηματολογίου μέσω του data.ktimatologio.gr

Tο Ελληνικό Κτηματολόγιο σχεδίασε και δημιούργησε μία πύλη ανοιχτών δεδομένων (https://data.ktimatologio.gr) και σύντομα θα διαθέσει τα πρώτα σύνολα δεδομένων ξεκινώντας από τη μηνιαία εκτέλεση του προϋπολογισμού μέχρι την καθημερινή λειτουργία του.

«Αυτό είναι μόνο η αρχή» δηλώνει το μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Κτηματολογίου Μιχάλης Βαφόπουλος, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τα θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού.

«Πιστεύουμε στον εμπλουτισμό του περιεχομένου του μέσα από την συν-δημιουργία, δηλαδή τις προτάσεις και την ενεργή συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων επαγγελματιών και των πολιτών».

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο παράγει πλήθος ανοικτών δεδομένων τα οποία είναι προσβάσιμα από τον κάθε ενδιαφερόμενο, έχοντας δώσει  προτεραιότητα σε δεδομένα που η ανοικτή διάθεσή τους μπορεί να έχει προστιθέμενη αξία για τη δημόσια διοίκηση, την κοινωνία, την επιστημονική κοινότητα και την αγορά. Αποτελεί στρατηγική απόφαση του Κτηματολογίου ο συνεχής εμπλουτισμός του σχετικού καταλόγου των δεδομένων για την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας και του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

Την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021 στις 13:00, το Ελληνικό Κτηματολόγιο και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) θα παρουσιάσουν διαδικτυακά  τη συνεργασία  τους  για τα ανοιχτά δεδομένα με τη δημιουργία της πύλης data.ktimatologio.gr συζητώντας τις προκλήσεις και τα επόμενα βήματα με το Εθνικό Σημείο Επαφής της Ελλάδας στην «Σύμπραξη για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση» (OGP), στο πλαίσιο της ετήσιας συνδιάσκεψής της  που φέτος διοργανώνεται στην Κορέα.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο  "Ανοιχτά Δεδομένα Ελληνικού Κτηματολογίου: Ιδέες για καινοτόμες υπηρεσίες και εφαρμογές" και οι προτάσεις που θα ακουστούν θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για τη συνδιαμόρφωση μιας συλλογικής δέσμευσης για τα ανοιχτά γεωδεδομένα στο επόμενο σχέδιο δράσης ανοιχτής διακυβέρνησης της χώρας.

Τι είναι τα ανοιχτά δεδομένα

Ως ανοιχτά δεδομένα περιγράφονται τα δεδομένα τα οποία είναι προσβάσιμα μέσω διαδικτύου από όλους και για τα οποία δεν υφίστανται τεχνολογικοί, νομικοί ή άλλοι περιορισμοί στην πρόσβαση και στην χρήση τους με ορισμένες εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, οι περιορισμοί οι οποίοι σχετίζονται με την "μη-εμπορική χρήση" ή οι περιορισμοί για την χρήση μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς (π.χ. μόνο στην εκπαίδευση) δεν είναι επιτρεπτοί στο πλαίσιο της ανοιχτής διάθεσης των δεδομένων και καθιστούν τα δεδομένα αυτά ναι μεν επαναχρησιμοποιήσιμα, αλλά όχι και ανοιχτά.

Μια σημαντική υποκατηγορία των ανοιχτών δεδομένων συνιστούν τα ανοιχτά κυβερνητικά δεδομένα και περιλαμβάνουν τα δεδομένα που δημοσιοποιούν οι κυβερνητικοί οργανισμοί.

Τα ανοιχτά κυβερνητικά δεδομένα θα πρέπει να διέπονται από δέκα βασικές αρχές: 

  1. Πληρότητα
  2. Δεδομένα πρωτογενούς πηγής
  3. Επικαιρότητα
  4. Ευκολία φυσικής και ηλεκτρονικής πρόσβασης
  5. Μηχαναγνώσιμα
  6. Προσβάσιμα χωρίς διακριτική μεταχείριση
  7. Χρήση ανοιχτών προτύπων
  8. Με ανοιχτή άδεια χρήσης
  9. Στην ίδια θέση για πάντα
  10. Με τα ελάχιστα έξοδα χρήσης
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις