ΑΑΔΕ: Για την επίλυση του προβλήματος με τις βεβαιώσεις αναδρομικών συνταξιούχων
ΑΑΔΕ: Για την επίλυση του προβλήματος με τις βεβαιώσεις αναδρομικών συνταξιούχων

Η Α.Α.Δ.Ε., μετά το μείζον θέμα που έχει δημιουργηθεί με την επιβολή προστίμων σε δηλώσεις εισοδήματος συνταξιούχων λόγω αναδρομικών και έπειτα από το πλήθος παραπόνων από συλλόγους λογιστών-φοροτεχνικών, αλλά κι από συνταξιούχους , ζήτησε με σχετικό έγγραφο από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενημερωθεί για τον τρόπο χορήγησης των βεβαιώσεων αποδοχών στους δικαιούχους των εν λόγω υπηρεσιών, καθώς και τον τρόπο ειδοποίησης αυτών για την τροποποίηση των αποδοχών τους (ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αναδρομικές αποδοχές) μετά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τους.

Η Α.Α.Δ.Ε. θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτές προκειμένου να ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τους τρόπους ανάκτησης των εκάστοτε βεβαιώσεων αποδοχών που τους αφορούν, προκειμένου αυτοί να μπορούν να εκπληρώνουν εμπρόθεσμα και χωρίς κυρώσεις τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως έχει γίνει γνωστό, πολλοί φορείς είτε δεν χορηγούν έντυπες ετήσιες βεβαιώσεις αποδοχών στους δικαιούχους είτε τροποποιούν τα αναρτημένα στοιχεία αποδοχών που έχουν υποβάλει στην ΑΑΔΕ χωρίς να ειδοποιήσουν τους δικαιούχους, ώστε αυτοί να υποβάλουν εμπρόθεσμα και χωρίς την επιβολή κυρώσεων τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως οφείλουν. Επίσης, ιδιαίτερες δυσκολίες παρουσιάζονται στις περιπτώσεις όπου αφενός έχει γίνει νεότερη υποβολή αρχείου αποδοχών, μετά την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικείου έτους η και μετά την λήξη προθεσμίας υποβολής αυτών, αφετέρου οι δικαιούχοι ισχυρίζονται πως δεν έχουν ειδοποιηθεί από τον φορέα καταβολής των εν λόγω αποδοχών.

Περαιτέρω, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο της Α.Α.Δ.Ε., ακόμα και στις περιπτώσεις που χορηγούνται τροποποιητικές βεβαιώσεις αποδοχών στους δικαιούχους, υπάρχουν φαινόμενα που αυτές φέρουν ημερομηνία έκδοσης όμοια με την ημερομηνία που εκδόθηκε η αρχική βεβαίωση αποδοχών (που δεν περιελάμβανε τις αναδρομικές αποδοχές), με αποτέλεσμα ο δικαιούχος να μην έχει κανένα μέσο απόδειξης της εμπρόθεσμης υποβολής της τροποποιητικής του δήλωσης με τις αναδρομικές αποδοχές.

Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/57430/prwtoboylia-ths-aade-gia-thn-epilysh-toy-problhmatos-me-tis-bebaiwseis-anadromikwn-syntaxioyxwn

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις