Αυτή είναι η λύση για τη σταφίδα
Αυτή είναι η λύση για τη σταφίδα

Αυτό που συμφωνήθηκε είναι να υπάρξει μία ενιαία γραμμή μεταποιητών, εξαγωγέων και συνεταιρισμών (κυρίως της Παναιγιάλειου Ενώσεως που έχει τις μεγαλύτερες ποσότητες) έτσι ώστε να μην αγοράζουν κάτω από 1,40 ευρώ/κιλό από τους παραγωγούς. Βέβαια, κάτι τέτοιο εμπίπτει στην έννοια της εναρμονισμένης τιμής, αλλά μπορεί να δικαιολογηθεί λόγω εκτάκτων αναγκών και κινδύνου εγκατάλειψης του προϊόντος. Εξάλλου, δεν υπάρχει κανένας νόμος που να υποχρεώνει όλο το φάσμα της αγοράς (μεταποιητές κ.λπ.) να αγοράσουν στην ίδια τιμή, οπότε όλοι απλά ευελπιστούν ότι θα εφαρμοστεί και στην πράξη.

Στη σύσκεψη, εκτός από τον κ. Λιβανό και την ΠΕΣ, συμμετείχαν ο γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, εκπρόσωποι συνεταιρισμών, παραγωγών και εμπόρων, μεταξύ αυτών η εταιρεία Κουνινιώτη, από Ηλεία, Ζάκυνθο, Κόρινθο και την υπόλοιπη Πελοπόννησο.

Ο κ. Λιβανός πρότεινε να εξασφαλισθεί η αγορά των αποθεμάτων, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και τη διαμεσολάβηση του κράτους και ΠΕΣ και οι έμποροι να συμφωνήσουν να αγοράσουν από τους παραγωγούς τουλάχιστον στην ίδια τιμή. Την πρότασή του ο κ. Λιβανός τη χαρακτήρισε λύση ανάγκης και την αποδέχθηκε η πλειονότητα των συμμετεχόντων στη σύσκεψη.

Ταυτόχρονα ο υπουργός πρότεινε να συσταθεί Ομάδα Εργασίας για να σχεδιάσει την αναδιαμόρφωση της στρατηγικής για το προϊόν. «Ετσι, κλείνει το σύνολο του προβλήματος», είπε, χαρακτηρίζοντας τη λύση «τίμια, αποτελεσματική, που ενισχύει τους παραγωγούς και αντιμετωπίζει το υφιστάμενο πρόβλημα».

«Μικρές εκδορές θα έχουμε όλοι. Όμως, με αυτόν τον τρόπο θα εξαλείψουμε το πρόβλημα. Θα πρέπει όμως όλοι οι φορείς να βγουν δυναμικά μπροστά και αυτό θα τονώσει την τιμή της σταφίδας. Αν αυτό δεν γίνει το ελληνικό κράτος, δηλαδή όλοι μας, θα υποστούμε τη ζημία. Αλλά θα έχουμε στηρίξει ένα εμβληματικό προϊόν και θα έχουμε τον χρόνο να κάνουμε μια στρατηγική ώστε να μη επαναληφθεί και του χρόνου το πρόβλημα», τόνισε.

Στην Ομάδα Εργασίας που θα υλοποιήσει την πρόταση προτάθηκε να μετέχει ένας εκπρόσωπος από τους παραγωγούς από κάθε νομό, εκπρόσωποι εμπόρων και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Σε αυτή θα συζητηθούν το marketing, τη αναδιάρθρωση και η παραγωγή, ώστε να καταλήξουμε σε μια εθνική στρατηγική. Αν δεν κινηθούμε από κοινού θα υπάρξουν πολλά προβλήματα.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΣ Νίκος Μιχαλόπουλος δεσμεύθηκε ότι με αυτή τη συμφωνία, από αύριο η ΠΕΣ θα αγοράζει με 1,40 €. Tόνισε πως «οι αγορές θα καθορίσουν την ισχύ της συμφωνίας, αν όλοι, συνεταιρισμοί και ιδιώτες, τηρήσουν την ίδια συμφωνημένη τιμή, ώστε οι έμποροι στο εξωτερικό να λάβουν το μήνυμα της ενιαίας γραμμής στην περιοχή μας.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις