Eurostat: Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ – Η θέση της Ελλάδας
Eurostat: Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ – Η θέση της Ελλάδας

Το 2019, 1 στα 3 άτομα (33%) στην ΕΕ ανέφερε ότι δεν κατανάλωνε φρούτα ή λαχανικά καθημερινά και μόνο το 12% του πληθυσμού κατανάλωνε τις συνιστώμενες 5 μερίδες ή περισσότερες καθημερινά. Κατά μέσο όρο, πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της ΕΕ (55%) δήλωσε ότι έτρωγε μεταξύ 1 και 4 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη 5 ή περισσότερων μερίδων αναφέρθηκε στην Ιρλανδία (33% του πληθυσμού), στην Ολλανδία (30%), στη Δανία (23%) και στη Γαλλία (20%).

Η χαμηλότερη ημερήσια πρόσληψη βρέθηκε στη Ρουμανία, όπου μόνο το 2% του πληθυσμού έτρωγε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία και τη Σλοβενία ​​(και οι δύο 5%) και την Αυστρία (6%).

Για την Ελλάδα το ποσοστό είναι σύμφωνο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η ημερήσια πρόσληψη φρούτων και λαχανικών από τις γυναίκες είναι υψηλότερη από αυτή των ανδρών: κατά μέσο όρο, το 58% των γυναικών ανέφεραν ότι έτρωγαν 1 έως 4 μερίδες σε σύγκριση με το 51% για τους άνδρες. Το ίδιο ίσχυε για την ημερήσια πρόσληψη 5 μερίδων και άνω (15% έναντι 10%).

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες ανέφεραν ότι παραλείπουν εντελώς την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (39% έναντι 27%).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις