ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τα αποκαλυπτήρια του «lifting» – Πληρωμή σε 10 ή 12 δόσεις
ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τα αποκαλυπτήρια του «lifting» – Πληρωμή σε 10 ή 12 δόσεις

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η νέα κλίμακα για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσής της και θα είναι έτοιμη μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Βασική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών είναι αυτή να είναι έτοιμη το αργότερο έως το τέλος Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου, έτσι ώστε να πάρει τον δρόμο προς την Βουλή η τελική ρύθμιση μέσα στο επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η προσδοκία είναι να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 60 εκατ. ευρώ το 2022. Και σημείωσε χαρακτηριστικά, «έχουμε ενσωματώσει τις αντικειμενικές αξίες στον νέο υπολογισμό του φόρου ακίνητης περιουσίας και μεταβάλλουμε τους συντελεστές. Στόχος είναι οι Έλληνες να πληρώσουν ακόμα χαμηλότερο φόρο μέσα στο 2022».

Αυτοί που αναμένεται να πληρώσουν περισσότερο φόρο συγκριτικά με το 2021 είναι οι ιδιοκτήτες ενός ακινήτου σε περιοχή όπου επέρχεται πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής ζώνης. Στους χαμένους θα είναι κατά κύριο λόγο οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις ζώνες που μπήκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές φθάνουν έως και 250%.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με την ψήφιση και την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ξεκινήσει την διαδικασία για να εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να έχουν ανέβει στο taxis έως στις αρχές Μαρτίου και αν είναι δυνατό η πρώτη δόση να πληρωθεί στο τέλος του ίδιου μήνα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα η πληρωμή του φόρου θα γίνει φέτος σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις. Στην ΑΑΔΕ ήδη γίνονται προσαρμογές στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η έκδοση των νέων εκκαθαριστικών.

Όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2022 τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ του 2022 θα είναι μειωμένα κατά 60 εκατ. ευρώ καθώς και θα διαμορφωθούν στα 2,503 δισ. ευρώ από 2,563 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν για το 2021.

Τα 60 εκατ. ευρώ είναι πρόσθετη μείωση στον ΕΝΦΙΑ η οποία σύμφωνα με τον υπουργό είναι της τάξης του 3%-4% και έρχεται να προστεθεί στη μεσοσταθμική μείωση 22% που έγινε το 2019 ανεβάζοντας τη συνολική μείωση στο 25% ενώ παραμένει η κυβερνητική δέσμευση για συνολική ελάφρυνση 30% στον ΕΝΦΙΑ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις