Απόσταγμα φρούτων το τσίπουρο; Αντιδρούν οι αμβυκούχοι σε διαρροές για τις κυβερνητικές προθέσεις

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από την πλευρά των αμβυκούχων-διήμερων αποσταγματοποιών, σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η συνέχιση της λειτουργίας των αμβύκων που παράγουν χύμα τσίπουρο, υπό την προϋπόθεση ότι το παραγόμενο προϊόν θα ονομάζεται “απόσταγμα φρούτων” και όχι “τσίπουρο- τσικουδιά”.

Μάλιστα, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Στέλιος Ροντούλης, έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό ενώ και ο Σύλλογος Αμβυκούχων Δήμου Τυρνάβου διοργάνωσε ενημερωτική συζήτηση-συγκέντρωση για το θέμα στην οποία έγινε ξεκάθαρο ότι «είναι αδιανόητο ένα προϊόν που παράγεται παραδοσιακά και κυκλοφορεί με την ονομασία τσίπουρο εδώ και αιώνες στο βωμό των συμφερόντων κάποιων βιομηχανιών να αλλάζει όνομα αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για τους αποσταγματοποιούς».

Επιπλέον αποφασίστηκε να επιδιωχθεί συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Απ. Βεζυρόπουλο, στον οποίο θα κατατεθεί υπόμνημα με τις θέσεις των αμβυκούχων και θα ζητηθεί να αλλάξει η κυβερνητική απόφαση πριν γίνει νόμος από τη Βουλή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η απόφασή τους για συνάντηση με τους τοπικούς βουλευτές όλων των κομμάτων ώστε το αίτημα για τη διατήρηση της ονομασίας τσίπουρο για το παραγόμενο από τους αμβυκούχους απόσταγμα να υιοθετηθεί από όλους.

Η επιστολή Ροντούλη

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Παίρνω το θάρρος, με την ιδιότητα του πρώην Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, να σας απευθύνω μια ανοικτή επιστολή που αναφέρεται στο ζήτημα της ονομασίας του προϊόντος που παράγεται από τους διημέρους αμβυκούχους, δηλαδή του τσίπουρου- τσικουδιάς.

Πρόσφατα, κυβερνητικοί παράγοντες ενημέρωσαν τα θεσμικά όργανα των διημέρων αμβυκούχων ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η συνέχιση της λειτουργίας των αμβύκων που παράγουν χύμα τσίπουρο, υπό την προϋπόθεση ότι το παραγόμενο προϊόν θα ονομάζεται “απόσταγμα φρούτων” και όχι “τσίπουρο- τσικουδιά”.

Αν, όμως, οι προθέσεις αυτές θεσμοθετηθούν, κύριε Πρωθυπουργέ, το πλήγμα που θα προκληθεί θα είναι διπλό: Πρώτον, χιλιάδες αμβυκούχοι, που ήδη έχουν επενδύσει πολλά στις επιχειρήσεις τους, θα δουν το προϊόν τους να απαξιώνεται στα μάτια των καταναλωτών και, δεύτερον, οι αμπελουργοί θα χάσουν ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους, καθώς η λειτουργία των αμβύκων απορροφά ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής τους, που διαφορετικά θα έμενε αδιάθετο.

Κατανοώ τις πιέσεις που πιθανόν ασκούνται στην Κυβέρνηση από διαφόρους γνωστούς κύκλους, που θέλουν να εξοντώσουν τους μικρούς αμβυκούχους- παραγωγούς, για να μεγενθύνουν την πίτα των δικών τους κερδών. Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, θα προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στον ελληνικό αμπελώνα, σε μια δύσκολη μάλιστα οικονομική συγκυρία για τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, που μάλλον χρήζει ενίσχυσης και προστασίας και όχι απαξιωτικών συμπεριφορών.

Τούτων δοθέντων, θεωρώ επιβεβλημένη την προσωπική σας εμπλοκή στο εν λόγω θέμα, προκειμένου να σταματήσουν και οι “εκβιασμοί” που τώρα ασκούνται επί των μικρών αμβυκούχων, για να αποδεχτούν την εγκατάλειψη του ονόματος “τσίπουρο- τσικουδιά”, ένα όνομα που για δεκάδες χρόνια χαρακτήριζε το παραγόμενο από τους ίδιους προϊόν.

Επιπροσθέτως, αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, πλην της οικονομικής διάστασης , πρέπει να ληφθεί υπόψη και η πολιτισμική πτυχή του εν λόγω θέματος. Η λειτουργία των αμβύκων , σε πολλές αμπελουργικές περιοχές της χώρας, συνιστά ένα πραγματικό πολιτιστικό βίωμα για τους ντόπιους πληθυσμούς, που ομορφαίνει την δύσκολη καθημερινότητά τους και προσελκύει χιλιάδες επισκεπτών στον αγροτικό χώρο.

Στη βάση όλων αυτών των επιχειρημάτων, προσδοκώ ότι θα αποτρέψετε προσωπικά την επαπειλούμενη καταστροφή που σας περιγράφω, αφουγκραζόμενος τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ανθρώπων της παραγωγής και του μόχθου της ελληνικής επαρχίας. Ήδη τα πλήγματα που έχουν υποστεί οι αγρότες μας από τα καιρικά φαινόμενα είναι τρομακτικά. Ας μην επισωρευθούν στις πλάτες τους και επιπρόσθετα βάρη, που κυριολεκτικά θα τους γονατίσουν και θα τους εξοντώσουν.

Μετά τιμής,

Στέλιος Γ. Ροντούλης

Πρ. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λάρισας

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις