ΙΕΑ: Η Ρωσία έστησε την ενεργειακή κρίση
ΙΕΑ: Η Ρωσία έστησε την ενεργειακή κρίση

Βολές εναντίον της Ρωσίας ότι κατασκευάζει μια ενεργειακή κρίση προκειμένου να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες, περιορίζοντας τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε μια εποχή «τεταμένων γεωπολιτικών εντάσεων», εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (IEA).

Ο Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε σήμερα ότι η ΙΕΑ εκτιμά πως η Ρωσία δεσμεύει τουλάχιστον το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που θα μπορούσε να στείλει στην Ευρώπη, ενώ αποστραγγίζει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης που ελέγχονται από τη Ρωσία στην ήπειρο για να ενισχύσει την εντύπωση σφιχτών προμηθειών.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι η στενότητα στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου οφείλεται στη στάση της Ρωσίας», είπε χωρίς περιστροφές ο Μπιρόλ, συμπληρώνοντας ότι «οι σημερινές χαμηλές ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη συμπίπτουν με τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις γύρω από την Ουκρανία».

Πρόσθεσε, δε, ότι «η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει τις παραδόσεις στην Ευρώπη κατά τουλάχιστον ένα τρίτο. Αυτό είναι το ουσιαστικό μήνυμα».

Τα σχόλια του Μπιρόλ είναι ευθείες βολές που έχει απευθύνει σε σχέση με τον ρόλο της Ρωσίας στην ενεργειακή κρίση, σε μια περίοδο κατά την οποία τα νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπα με κατακόρυφες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, μετά την εκτίναξη των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, επιμένει εδώ και καιρό ότι έχει εκπληρώσει όλες τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά έχει κατηγορηθεί από πολιτικούς και αναλυτές ότι περιορίζει τις προμήθειες από πέρυσι περιορίζοντας τις πωλήσεις spot φυσικού αερίου.

Ο Μπιρόλ επεσήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μελλοντικές κρίσεις εξασφαλίζοντας επιπλέον αποθήκευση φυσικού αερίου ώστε να μειωθεί η επιρροή οποιασδήποτε χώρας στην αγορά σε περιόδους πίεσης.

Ανέδειξε τον ρόλο της Gazprom στη μείωση του όγκου του φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης που ελέγχει εντός της ΕΕ.

«Όσον αφορά την αποθήκευση, το τρέχον έλλειμμα στην ΕΕ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη Gazprom», είπε χωρίς να μασάει τα λόγια του ο Μπιρόλ, επισημαίνοντας ότι η συνολική αποθήκευση είναι περίπου στο 50% της χωρητικότητας σε σύγκριση με το 70% που είναι το σύνηθες ποσοστό για τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις