Ελαιοκραμβη: Εκτινάχθηκε η τιμή στα 828 ευρώ ο τόνος
Ελαιοκραμβη: Εκτινάχθηκε η τιμή στα 828 ευρώ ο τόνος

Μεγάλη έλλειψη ελαιοκράμβης σε όλη τη Γερμανία  που είναι η κορυφαία χώρα παραγωγής κραμβόσπορου στην Ευρώπη– έχει δυσκολέψει η εξασφάλιση πρώτης ύλης για τους ελαιούχους σπόρους και τους μεταποιητές και απειλεί να εκτροχιάσει την κερδοφορία του κλάδου τις επόμενες εβδομάδες, αναφέρουν  πηγές της αγοράς.

Η κατάσταση έρχεται μετά από κακές περιόδους στις κύριες παραγωγικές περιοχές που μείωσαν την παγκόσμια παραγωγή, με εμπορικές πηγές να προειδοποιούν για καταστροφή της ζήτησης στις τρέχουσες τιμές   του κραμβέλαιου και να εκτιμούν ότι η χώρα χρειάζεται να εξασφαλίσει 1,4 εκατομμύρια τόνους πρώτης ύλης για να διατηρήσει τις μηχανές σε λειτουργία.

"Τα γερμανικά ελαιουργεια βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση επειδή δεν λαμβάνουν το υλικό ελαιούχων σπόρων που απαιτείται για την επεξεργασία", δήλωσε στο Agricensus ο Stephan Arens, από τη γερμανική ένωση ελαιούχων σπόρων UFOP.

«Οι θραυστήρες έχουν εξαντληθεί (από πετρέλαιο), αλλά αγωνίζονται να πάρουν τους τόνους που χρειάζονται για την άλεση», είπε μια τοπική εμπορική πηγή

Οι τιμές του κραμβέλαιου έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα πολλών ετών, δίνοντας κίνητρο στην άλεση των ελαιούχων σπόρων εν μέσω καλών περιθωρίων σύνθλιψης.

Η αξιολόγηση APM-26 Rapeoil FOB DM Rotterdam ανήλθε κατά μέσο όρο στα 1.632 €/mt από τις 4 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Agricensus, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 90% από ένα χρόνο πριν και μεταξύ των υψηλότερων τιμών που αξιολογήθηκαν από την κυκλοφορία της σειράς το 2018.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ελαιοκράμβης που είναι εισηγμένα στο χρηματιστήριο Euronext εκτινάχθηκαν στα 828 €/mt στις 10 Ιανουαρίου εν μέσω της πολύ στενής κατάστασης της προσφοράς, με μικρή ανακούφιση ενόψει της συγκομιδής αργότερα μέσα στο έτος.

Ενώ το συμβόλαιο του Φεβρουαρίου για την ελαιοκράμβη έχει υποχωρήσει από τότε, κλείνοντας στα 779 €/mt στις 12 Ιανουαρίου, αλλά εξακολουθεί να παραμένει πάνω από 75% υψηλότερα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η στενότητα στην αγορά φυσικής ελαιοκράμβης ακολουθεί μια μικρότερη από την αναμενόμενη καλλιέργεια ελαιοκράμβης το 2021, όπου η παραγωγή μειώθηκε κατά 7% έναντι του μέσου όρου της πενταετίας, ενώ η υπερβολική ζέστη στον Καναδά μείωσε την παραγωγή  λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας

Οι εβδομαδιαίες παραδόσεις ελαιοκράμβης στην ΕΕ από τις 9 Ιανουαρίου έχουν πέσει κατακόρυφα κατά 33% για τη σεζόν που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021, στα 2,56 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.

«Η ελαιοκράμβη στην Ευρώπη είναι σε πολύ μικρή προσφορά και όσοι δεν καλύπτονται  από τα συμβολαια τους θα έχουν πρόβλημα».

Οι τρέχουσες υψηλές τιμές της ελαιοκράμβης οδήγησαν τους αγρότες να συρρικνώσουν μεγαλύτερο ποσοστό της καλλιέργειας τους, στηρίζοντας περαιτέρω τις τιμές των πρώτων υλών.

Συνήθως, ένας αγρότης πουλά περίπου το ένα τρίτο της σοδειάς του σε προθεσμιακές συμβάσεις, αλλά φέτος οι Γερμανοί αγρότες πούλησαν περίπου το 50% της καλλιέργειας που πρόκειται να συγκομιστεί το 2022, σύμφωνα με πηγές της αγοράς.

Και ενώ η καλλιέργεια ελαιοκράμβης στη Γερμανία αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 80.000 εκτάρια, ή 9% σε ετήσια βάση, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν ή προς τα κάτω τις αποδόσεις, όπως το υψηλό κόστος λιπασμάτων,  και η ακριβή φυτοπροστασία.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί άγνωστοι παράγοντες αυτή τη στιγμή και οι εικασίες είναι πολύ υψηλές… κανείς δεν περίμενε ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ελαιοκράμβης στο Euronext θα ξεπερνούσαν τα 800 €/mt».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις