Ιδρύθηκε η Προοδευτική Αγροτική Κίνηση (Π.Α.Κ.) Θεσσαλίας
Ιδρύθηκε η Προοδευτική Αγροτική Κίνηση (Π.Α.Κ.) Θεσσαλίας

Στην ίδρυση μιας νέας συλλογικής μορφής στα αγροτικά δρώμενα της περιφέρειας Θεσσαλίας, με την επωνυμία Προοδευτική Αγροτική Κίνηση (Π.Α.Κ.) Θεσσαλίας, προχώρησαν Θεσσαλοί πολίτες που ανήκουν στον ευρύτερο δημοκρατικό και προοδευτικό αγροτικό χώρο, που ζουν , εργάζονται και δραστηριοποιούνται  στην περιφέρεια Θεσσαλίας, με ενεργό συμμετοχή στα αγροτικά δρώμενα του τόπου,  οι οποίοι συναντήθηκαν χθες Κυριακή 17/1/2022, στο καφέ-αναψυκτήριο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, συγκροτώντας παράλληλα και τη 17μελή Συντονιστική Ομάδα Εργασίας, η οποία εξέδωσε και την ιδρυτική διακήρυξη της Κίνησης.  

Αναλυτικά, ολόκληρη η ιδρυτική διακήρυξη, έχει ως εξής:

«Στον αγροτικό χώρο, ζούμε σε μια εποχή,  όπου η αξία της εγχώριας ελληνικής γεωργικής παραγωγής το 2020 προβλέπεται ότι ήταν 10,65 δισ. €, με τη φυτική παραγωγή να ανέρχεται (το 2020) σε  8,27 δισ. €, από τα οποία 5,63 δισ. € είναι τα έξοδα (οι λεγόμενες γεωργικές εισροές), δηλαδή το 53%.

Από την άλλη πλευρά, η ζωική παραγωγή το 2020 ήταν 2,38 δισ. €,  από τα οποία το 94% ήταν το κόστος εκτροφής, ενώ στην ΕΕ το μέσο κόστος εκτροφής είναι 57%.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στην ελληνική γεωργία εκτιμώνται το 2020 σε 1.542 εκ.€, δηλαδή μόνο 24,7%, ενώ στην ΕΕ ο μ.ο. είναι 30.5%.

Δηλαδή, οι κτηνοτρόφοι εισέπραξαν 2,38 εκ. € και το κόστος εκτροφής ήταν 2,24 δισ. €.

Έτσι λοιπόν, με βάση τα παραπάνω, στα μεγάλα και χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, είναι και η εκτίναξη του κόστους παραγωγής.

Μια εκτίναξη που συνίσταται, σε:

 • Αγροτικό ρεύμα, αύξηση κατά 150%,
 • Πετρέλαιο κίνησης, αύξηση πάνω από 40%,
 • Ζωοτροφές, αυξήσεις κατά 70%- 80%,
 • Λιπάσματα, αυξήσεις κατά 78%
 • Αυξήσεις λογαριασμών άρδευσης και συσσώρευση επιπλέον χρεών στους ΤΟΕΒ.

 

Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, σε μια εποχή που ο αγροτικός κόσμος είναι αντιμέτωπος με τις συνέπειες της πανδημίας, της κλιματικής αλλαγής και της ακρίβειας, έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία αρνείται να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο και αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, αφού οδηγεί τους αγρότες (γεωργούς και κτηνοτρόφους) σε απογοήτευση, τον πρωτογενή τομέα συνολικά σε οικονομικά αδιέξοδα και την ύπαιθρο σε κοινωνικό μαρασμό.

Δυστυχώς, εδώ και 2,5 χρόνια γινόμαστε μάρτυρες των παρακάτω αρνητικών καταστάσεων:

 • Την χειρότερη πληρωμή όλων των εποχών στην προκαταβολή και εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης
 • Τα σκάνδαλα με την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος και τα γαλάζια βοσκοτόπια, σε συνδυασμό με τη γενικότερη αδιαφάνεια και δυσλειτουργία στον ΟΠΕΚΕΠΕ
 • Τις καθυστερημένες και προβληματικές καταβολές αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ
 • Τη στοχοποίηση όλων των αγροτών με οριζόντιες περικοπές επιδοτήσεων και ενισχύσεων, χωρίς στοχευμένους ελέγχους
 • Την ανικανότητα στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας σε ηλεκτρικό ρεύμα, αγροτικό πετρέλαιο, ζωοτροφές, λιπάσματα και αγροεφόδια.    
 • Την εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας και της αλιείας
 • Την εκπόνηση ενός ελλειμματικού και προβληματικού Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την νέα ΚΑΠ, χωρίς διάλογο, που θα φέρει χειρότερες ημέρες στις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις και πολλές παραδοσιακές καλλιέργειες και εκτροφές.

Στο πλαίσιο αυτών των προβληματισμών όλοι εμείς οι υπογράφοντες, που ανήκουμε στον ευρύτερο δημοκρατικό και προοδευτικό αγροτικό χώρο, που ζούμε, εργαζόμαστε και δραστηριοποιούμαστε στην περιφέρεια Θεσσαλίας, με ενεργό συμμετοχή στα αγροτικά δρώμενα του τόπου μας, ιδρύουμε την Προοδευτική Αγροτική Κίνηση (Π.Α.Κ.) Θεσσαλίας, η οποία θα είναι ανοιχτή σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό αγρότη της περιφέρειας μας.

Μέσω αυτής της κίνησης θέλουμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων της ελληνικής γεωργίας προς όφελος των αγροτών και πιο συγκεκριμένα: 

 • Να μπει και πάλι τάξη στις πληρωμές και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και η διαφάνεια σε όλες τις πληρωμές
 • Να θεσπιστεί δια νόμου, η χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου για αγροτική χρήση σε όλους τους παραγωγούς, χωρίς εξαιρέσεις
 • Να χορηγηθεί Ειδική ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών σε όλους κτηνοτρόφους
 • Να μηδενιστεί η ληστεία της 10ετίας, η Ρήτρα Αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς αγροτικού ρεύματος
 • Να αποτραπεί το προβληματικό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ, το οποίο είναι σε βάρος της πλειοψηφίας των αγροτών
 • Να αλλάξει επιτέλους ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ και να προσαρμοστεί με τα σημερινά δεδομένα, συμπεριλαμβάνοντας τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, με διατήρηση του Δημόσιου και Αλληλέγγυου χαρακτήρα του αλλά ταυτόχρονα να καταστεί κοινωνικά δίκαιος, με ψηφιοποίηση όλης της διαδικασίας, από την εκτίμηση μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων.
 •   Να δημιουργηθεί μια νέα Αγροτική Τράπεζα, για παροχή ρευστότητας στους αγρότες και επενδύσεων στον αγροτικό τομέα ή άλλως, να αξιοποιηθεί η Αναπτυξιακή Τράπεζα, το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και οι μικροπιστώσεις
 • Να ρυθμιστούν τα αγροτικά χρέη με απλά βιώσιμο τρόπο για τον απεγκλωβισμό χιλιάδων παραγωγών
 • Να καταργηθούν όλοι οι αντιαγροτικοί νόμοι της τελευταίας 2,5ετίας, για τις λαϊκές αγορές, τις αγορές καταναλωτών, τους συνεταιρισμούς καθώς και τον  επικείμενο νόμο για το τσίπουρο των διημέρων που θέλουν να το μετονομάσουν σε απλό απόσταγμα.  

Τέλος, για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα, υπάρχει και ένας επιπρόσθετος στόχος, αυτός της προοδευτικής διακυβέρνηση της χώρας, μέσω της οποίας θα μπορέσουν να δικαιωθούν οι ελπίδες και οι προσδοκίες των αγροτών και η ευημερία του αγροτικού κλάδου γενικότερα».    

 

Η Συντονιστική Ομάδα Εργασίας της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (Π.Α.Κ.) Θεσσαλίας:

 

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

 1. Αρχοντής Κώστας
 2. Καλιάς Θωμάς
 3. Μακρής Γιώργος
 4. Μπούρας Αθανάσιος
 5. Ραχμάνης Πασχάλης

 

 

ΛΑΡΙΣΑ

 1. Αθανασιάδης Χρήστος
 2. Ζαχαράκης Γιάννης  
 3. Καλογιάννης Παναγιώτης
 4. Καραγιώργος Μάκης
 5. Μπαϊραχτάρης Αργύρης
 6. Παπαδημητρίου Χρήστος
 7. Σταγιάννη Ελένη

 

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

 1. Ζώγας Γιώργος
 2. Νικόπουλος Χρήστος
 3. Σκούρας Κώστας

 

ΤΡΙΚΑΛΑ

 1. Γκαγκαστάθης Χρήστος
 2. Σδράλης Γιάννης

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις