Οι τιμές των τροφίμων πλησιάζουν σε υψηλά ρεκόρ
Οι τιμές των τροφίμων πλησιάζουν σε υψηλά ρεκόρ

Η Welthungerhilfe προειδοποιεί ότι η αύξηση των τιμών των τροφίμων σε όλο τον κόσμο προαναγγέλλει επίσης αύξηση της πείνας. Το 2021, ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές των τροφίμων με τις περισσότερες εμπορικές συναλλαγές στον κόσμο, κατέγραψε τα υψηλότερα νούμερα από το 2011.

«Ανησυχούμε να δούμε τις τιμές των σιτηρών, των γαλακτοκομικών προϊόντων, του μαγειρικού λαδιού και άλλων βασικών τροφίμων να κινούνται προς μία μόνο κατεύθυνση: ανοδικά. Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, διότι οι σταθερές υψηλές τιμές των τροφίμων μπορεί να επιδεινώσουν τις υπάρχουσες κρίσεις πείνας. Υπάρχουν ήδη περίπου 811 εκατομμύρια άνθρωποι που πεινούν σε όλο τον κόσμο», λέει ο Δρ Rafaël Schneider, αναπληρωτής επικεφαλής της μονάδας πολιτικής της Welthungerhilfe. Αυτή η αύξηση της τιμής μπορεί να αναχθεί σε συνδυασμό διαφόρων παραγόντων. Πρώτον, οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας κάνουν τις μεταφορές πιο ακριβές και προκαλούν την έκρηξη των τιμών των λιπασμάτων. Από την άλλη, οι καλλιέργειες αποτυγχάνουν όλο και περισσότερο λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Οι σύνθετοι παράγοντες περιλαμβάνουν την πανδημία του κορωνοϊού, την κακή υποδομή και τις βίαιες τοπικές συγκρούσεις. Οι πολιτικές συνθήκες ασκούν επίσης πίεση στις τιμές, για παράδειγμα εάν είναι προβλέψιμο ότι οι εξαγωγές σιτηρών από χώρες όπως η Ουκρανία θα μπορούσαν να λείπουν.

Οι τιμές αυξάνονται και στη Γερμανία

Το ακριβό φαγητό είναι ένα πρόβλημα για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Στη Γερμανία, οι αυξανόμενες τιμές για τα noodles, τον καφέ και τη μαργαρίνη επιβαρύνουν επίσης πολλούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αν και το μέσο γερμανικό νοικοκυριό ξοδεύει μόνο περίπου το 12% του προϋπολογισμού του σε τρόφιμα. Σε πολλές από τις χώρες εταίρους της Welthungerhilfe, το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο. «Στη Σιέρα Λεόνε, ο αριθμός των νοικοκυριών που ξοδεύουν περισσότερο από το 75 τοις εκατό του εισοδήματός τους σε τρόφιμα σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2020 και 2021», λέει ο Schneider. «Η αύξηση των τιμών των τροφίμων οδηγεί όχι μόνο στη φτώχεια αλλά απευθείας στην πείνα καθώς οι οικογένειες παραλείπουν τα γεύματα και αγοράζουν φθηνότερα, λιγότερο υγιεινά τρόφιμα. Τα ποσοστά παιδικής εργασίας αυξάνονται επειδή οι γονείς αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά τους για να κερδίσουν χρήματα και όχι στο σχολείο».

Οι τιμές των τροφίμων δεν δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης το 2022. Στην πραγματικότητα, οι προβλέψεις συγκομιδής για τις περιοχές που πλήττονται από την πείνα στην Αφρική και την Ασία είναι τρομακτικές. «Οι πληγείσες χώρες πρέπει να προετοιμάσουν γρήγορα μέτρα κοινωνικής ασφάλισης για να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι παρέχονται. Μεσοπρόθεσμα, πρέπει να επενδύσουν περισσότερα στον αγροτικό τους τομέα, διότι η έλλειψη δράσης που ελήφθη μετά τις προηγούμενες κρίσεις έχει πλέον το βάρος της», προτρέπει η Schneider. «Χώρες όπως η Γερμανία καλούνται να επεκτείνουν την υποστήριξή τους για την αγροτική ανάπτυξη και για την καταπολέμηση της πείνας. Βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να εργαστούν για να αποφευχθούν οι απαγορεύσεις εξαγωγών αγροτικών προϊόντων».

Η Welthungerhilfe είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς οργανισμούς βοήθειας στη Γερμανία. πολιτικά ανεξάρτητες και μη θρησκευτικές. Παλεύει για τη «Μηδενική Πείνα μέχρι το 2030». Από την ίδρυσή της το 1962, περισσότερα από 10.369 υπερπόντια έργα σε 70 χώρες έχουν υποστηριχθεί με 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Welthungerhilfe εργάζεται με βάση την αρχή της βοήθειας για αυτοβοήθεια: από την ταχεία ανακούφιση από καταστροφές έως την ανοικοδόμηση και μακροπρόθεσμα έργα αναπτυξιακής συνεργασίας με εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς εταίρους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις