Κινητοποιήσεις αγροτών: Πυρετός διαβουλεύσεων για μπλόκα
Κινητοποιήσεις αγροτών: Πυρετός διαβουλεύσεων για μπλόκα

Αναταραχή και κλιμακούμενη οργή προκαλεί η συσσώρευση προβλημάτων στον αγροτικό κόσμο της χώρας με τις αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από τις ομοσπονδίες, τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους  απο ολη την επικράτεια να πληθαίνουν και να ξεκινούν κινητοποιήσεις  

Η αρχή αναμένεται να γίνει στις 24 Ιανουαρίου  τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οπως αναφέρουν  οι αγρότες  ειναι το κόστος παραγωγής, ζητήματα της νέας ΚΑΠ, προβλήματα με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και οι αλλαγές στις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ είναι τα κύρια προβλήματά μας.

Οι τιμές στα αγροεφόδια και στα λιπάσματα έχουν σε πολλές περιπτώσεις υπερδιπλασιαστεί. Μέσα σε μια χρονιά ένα τσουβάλι ουρία από τα 25 ευρώ έφτασε στα 53. Το ίδιο έγινε και με τις ζωοτροφές, με την Κυβέρνηση να προϋπολογίζει ποσά που μόνο ως φάρσα μπορεί να τα εκλάβει ο κτηνοτρόφος. Την ίδια στιγμή προσπαθούν να μας καθησυχάσουν δείχνοντάς μας τις συγκυριακά αυξημένες τιμές σε κάποια προϊόντα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να κρύψουν τις μόνιμες αυξήσεις σε όλα τα παραπάνω, στο κόστος παραγωγής συνολικότερα

Θεσσαλονίκη

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή του, καλεί σε δύο συγκεντρώσεις τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις με βασικά αιτήματα τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από το «κανόνι» του Άρη Καμαρούδη στο Ζαγκλιβέρι. Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου:

Μετά τη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής στη Λάρισα, στην οποία συμμετείχε το Δ.Σ. του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, αποφασίσαμε οι αγρότες από όλη τη χώρα, το τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη να κινητοποιηθούμε για να αναδείξουμε τα προβλήματά μας.

Ο καλεί όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους μελισσοκόμους, αλιείς της Ανατολικής Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν μαζικά στις συσκέψεις που θα γίνουν στις

Δευτέρα 24 Γενάρη – 18:00 στον Συνεταιρισμό ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ και στις
Δευτέρα 31 Γενάρη – 18:00 στην ΕΠΑΝΟΜΗ στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου

Οι αγρότες της Κρήτης ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις 

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων και Ηρακλείου καλούν σε πλατιά σύσκεψη τους  αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας για να συζητήσουν τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν και την οργάνωση της πάλης  απέναντι στα εξοντωτικά μέτρα

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 24 ιανουαρίου στις 7:00 στην αιθουσα του ΚΑΠΗ στις Αρχάνες

Μεγάλη κινητοποίηση αγροτοκτηνοτρόφων στην Καρδίτσα 

Αγρότες, κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες και πολίτες αδειάζοντας συμβολικά κάδους με κοπριά και λάσπες στην είσοδο των γραφείων της Περιφερειακής Ενότητας, όπου κατέληξε η πορεία που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερα μαζικής και δυναμικής κινητοποίησης που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροκτηνοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας,διαμαρτυρόμενοι για τις μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, την μη καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που τους προκάλεσε ο Ιανός και για την απουσία αντιπλημμυρικών έργων που επαναφέρουν συνεχώς στο προσκήνιο τον εφιάλτη των πλημμυρών.

Στον δρόμο για τη σταφίδα οι αγρότες της Ηλείας

Την θεσμοθέτηση και διασφάλιση κατώτατης εγγυημένης τιμής ζητούν οι καλλιεργητές της σταφίδας που για ακόμα μία φορά κατέβηκαν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι η συμφωνία για 1,40 το κιλό της κορινθιακής αγορά από τον παραγωγό δεν εφαρμόστηκε ποτέ και οι δεσμεύσεις, όπως είπαν οι ίδιοι, δεν ήταν τίποτα άλλο από λόγια του αέρα.
Μάλιστα επειδή πλησιάζει το τέλος του μήνα όπου οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν παραδώσει τιμολόγια με πώληση 150 κιλά ανά στρέμμα τουλάχιστον για να πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, οι έμποροι αφήνουν τον καιρό να περνάει πιέζοντας ασφυκτικά, όπως λένε οι ίδιοι οι αγρότες, για να αγοράζουν με 50,60,70, και 80 λεπτά το κιλό.

Το ραντεβού είχε δοθεί στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου όπου συγκεντρώθηκαν με αγροτικά μηχανήματα και αυτοκίνητα  προκειμένου να  εκφράσουν την αγωνία τους για τις εξελίξεις της σταφίδας και των εμπαιγμό που υφίστανται όσον αφορά το θέμα της τιμής.

“Είμαστε στους δρόμους από την πρώτη στιγμή που έχει προκύψει αυτό το θέμα με την σταφίδα και τον μεγάλο εμπαιγμό με την τιμή που έχουμε υποστεί. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έλεγε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην αγορά και πάει μία χαρά, ότι θα λυθεί το θέμα, ότι θα δώσουν στους παραγωγούς κάτι επάνω στην τιμή, λόγια τα οποία εκ των πραγμάτων σήμερα αποδείχθηκε πως δεν ήταν τίποτα άλλο εκτός από κοροϊδία. Οι έμποροι με την δήλωση του υπουργού για την συμφωνία εξυπηρετήθηκαν και αγοράζουν την σταφίδα τσάμπα, 80 και 90 λεπτά το κιλό.  Ο παραγωγός αυτή τη στιγμή είναι στα κάγκελα γιατί λήγει η προθεσμία για τη συνδεδεμένη πρώτον και θα πρέπει οι παραγωγοί να παραδώσουν κάτι που αν δεν γίνει υπάρχει κίνδυνος να χάσουν την ενίσχυση. Δεύτερον δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να ζήσουν την οικογένειά τους”, τόνισε μεταξύ άλλων ο  Πρόεδρος της ΟΑΣΗ κ Θανάσης Βομπίρης.

Στο Αγρίνιο

Στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο έγινε παράσταση διαμαρτυρίας. Οι μεγάλες ζημιές στην παραγωγή από φυσικά φαινόμενα τις οποίες ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για όλα τα αίτια, οι χρωστούμενες αποζημιώσεις σε αρκετές περιπτώσεις από το 2021, σε συνδυασμό με το τεράστιο κόστος παραγωγής που αποτελεί μόνιμο βραχνά, αποτέλεσαν βασικά αιτήματα που τέθηκαν στην κινητοποίηση.

Στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας ανταποκρίθηκαν οι Σύλλογοι Κατούνας, Καινούργιου, Θύριου - Βόνιτσας, Μακρυνείας και Αγρινίου, με τον α' αντιπρόεδρό της Γιάννη Καρναβιά να σημειώνει: «Εκτός από τον αναχρονιστικό κανονισμό που δεν βοηθά τους αγρότες, πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη προσωπικού στον ΕΛΓΑ, κάτι που αναφέρθηκε και στην κινητοποίησή μας από την τοπική Διεύθυνση, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή καν η πραγματοποίηση των ελέγχων».

Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει καν πρόβλεψη ελέγχων για την ακαρπία στην ελιά, παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες αγρότες έμειναν χωρίς εισόδημα για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο που ολοκληρώνεται. Αντίστοιχα, με ψίχουλα ή και καθόλου, αποζημιώνονται οι παραγωγοί για τις ζημιές που σημειώθηκαν πέρσι, από καιρικά φαινόμενα και τις τελευταίες πλημμύρες του φθινοπώρου σε όλο τον νομό.

Σημειώνοντας ότι θα κλιμακώσουν τις δράσεις τους το επόμενο διάστημα, αγρότες προχώρησαν και σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αγρινίου - Αντιρρίου στο ύψος των γραφείων του ΕΛΓΑ.

Τη συμπαράστασή τους στους αγρότες εξέφρασαν τα Συνταξιουχικά Σωματεία ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, ενώ η Ομοσπονδία συνεχίζει τις ενημερώσεις της στα χωριά, όπου το Σαββατοκύριακο βρέθηκε στα Καλύβια και το Αγγελόκαστρο. Την Τετάρτη 19 Γενάρη θα προχωρήσει σε κινητοποίηση στο δασαρχείο Αμφιλοχίας στις 11 π.μ. για το φλέγον θέμα των δασικών χαρτών.

Στον Πύργο


Στην Ηλεία, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο και ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα, με αιχμή την εξευτελιστική τιμή της κορινθιακής σταφίδας.

«Απαιτήσαμε κατώτερη εγγυημένη τιμή 2 ευρώ για τη σταφίδα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης. Πρόσθεσε ότι «στα πλαίσια αυτά ζητήσαμε να γίνει άμεση επικοινωνία του αντιπεριφερειάρχη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης», υπογραμμίζοντας πως δεν θα γίνει δεκτή η κοροϊδία υπουργείου και μεγαλεμπόρων και μεταποιητών.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν αντιπροσωπείες των Σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ και η Ομάδα Γυναικών Πύργου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις