Αλμα 40% στον τζίρο της εγχώριας βιομηχανίας το Νοέμβριο – Ποιοι κλάδοι ξεχώρισαν
Αλμα 40% στον τζίρο της εγχώριας βιομηχανίας το Νοέμβριο

Εντυπωσιακή άνοδο εμφάνισε τον Νοέμβριο του 2021 ο τζίρος στην ελληνική βιομηχανία, σε ακόμη μία ένδειξη της αισθητής ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας από την πανδημική κρίση. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ): 

  • Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου του 2020, παρουσίασε αύξηση 39,4%. 
  • Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου του 2021, εμφάνισε άνοδο 4,3%.  
  • Ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2020 – Νοεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη τη περιόδου 2019 – 2020, κατέγραψε βελτίωση 22,9%. 

Όσον αφορά την ετήσια άνοδο κατά 39,4%, τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι οφείλεται στους παρακάτω παράγοντες: 

  1. Αύξηση κατά 39,9% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, κατασκευής ειδών ένδυσης, παραγωγής βασικών μετάλλων, παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων.  
  2. Μείωση κατά 1,7% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η μείωση αυτή προήλθε κυρίως από τη μεταβολή του δείκτη των διψήφιων κλάδων εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης. 

Την ίδια ώρα, ο δείκτης κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς εμφάνισε άλμα 51,6%, ενώ ο δείκτης κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς σημείωσε αύξηση 32,4%.  

Όσον αφορά τη μηνιαία άνοδο κατά 4,3%, αποδίδεται στους παρακάτω παράγοντες:

  •     Αύξηση κατά 4,4% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης.  
  •     Αύξηση κατά 0,8% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων.
  •     Αύξηση κατά 5,3% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς.  
  •     Αύξηση κατά 2,9% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι παρά την εντυπωσιακή άνοδο του τζίρου και της παραγωγής, ο κλάδος της βιομηχανίας αντιμετωπίζει προβλήματα από την αύξηση του κόστους, η οποία περιορίζει τα περιθώρια κερδοφορίας, αλλά και από την έλλειψη αρκετών πρώτων υλών, ως απόρροια της ανάκαμψης της ζήτησης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις