Κ. Χατζηδάκης: Οι αυξήσεις στους μισθούς και η μείωση της ανεργίας θα εκδικηθούν τον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης
Κ. Χατζηδάκης: Οι αυξήσεις στους μισθούς και η μείωση της ανεργίας θα εκδικηθούν τον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης

«Επιταχύνουμε τον προσδιορισμό του ύψους του κατώτατου μισθού φέτος, καθώς βούληση της κυβέρνησης είναι στο τέλος Απριλίου να υπάρξει μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι εργαζόμενοι θα δουν κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης, θα δουν σημαντικές αυξήσεις στις τσέπες τους σε μερικούς μήνες». Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης στην Ολομέλεια της Βουλής, αναλύοντας την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τον κατώτατο μισθό και τις νέες άδειες των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα όταν νοσούν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους από κορωνοϊό.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι με την προηγούμενη, μικρή, αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και χάρη στην ευρύτερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης (μείωση ασφαλιστικών εισφορών, φορολογικά μέτρα κλπ.), οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα έχουν συνολική ετήσια αύξηση του εισοδήματός τους από 305 έως 533 ευρώ. «Τώρα που η οικονομία έχει μπει σε θετικό έδαφος, είναι προφανές ότι μπορούμε να κινηθούμε με διαφορετικό τρόπο απέναντι στους εργαζόμενους και να δώσουμε μεγαλύτερες αυξήσεις», υπογράμμισε. «Τα στοιχεία μιλούν για τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και αυτές που εφαρμόζουμε εμείς».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών αναφέρθηκε στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έδειξαν ότι η ανεργία υποχώρησε στο 13,3% τον περασμένο Νοέμβριο, από 17,2% που ήταν το καλοκαίρι του 2019 και 16,1% το Νοέμβριο του 2020. «Μιλάμε για μείωση της ανεργίας κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες συνολικά και 3 τον τελευταίο χρόνο. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία, έγιναν λόγω της φορολογικής, δημοσιονομικής, αδειοδοτικής, εργασιακής και ασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης», είπε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα αποκλιμακωθεί και άλλο με την ασκούμενη οικονομική πολιτική. Υπενθύμισε στο πλαίσιο αυτό ότι μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ δημιουργήθηκαν μέσα σε 1,5 χρόνο 50.000 νέες θέσεις εργασίας (ενώ σε όλη την τετραετία διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δημιουργηθεί 40.000) και σχεδιάζεται η δημιουργία άλλων 86.000 θέσεων εργασίας για φέτος, χωρίς να υπολογίζεται το ειδικό πρόγραμμα για τους νέους «Πρώτο Ένσημο» του Υπουργείου Εργασίας και το πρόγραμμα κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών που θα δημιουργήσουν άλλες 85.000 θέσεις εργασίας. Ο ίδιος υπογράμμισε τα 9 δις. ευρώ που χορήγησε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων εν μέσω πανδημίας και προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει το μαζικότερο πρόγραμμα κατάρτισης. «Σας χαρίζουμε τις πολιτικές θεατρικές παραστάσεις και κρατάμε την υπευθυνότητα και την πολιτική με αποτέλεσμα», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης

«Υποκρισία και ψευδολογία της αντιπολίτευσης για τις άδειες νόσησης λόγω κορωνοϊού»

Περνώντας στις υπόλοιπες ρυθμίσεις της τροπολογίας που αφορούν στις άδειες που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα όταν νοσούν από κορωνοϊό οι ίδιοι ή τα παιδιά τους, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τόνισε ότι θεσπίζονται δυο νέες άδειες, επιπλέον όσων ισχύουν ήδη, με γρήγορες διαδικασίες με δεδομένο ότι δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση και η εμπλοκή του ΕΦΚΑ, αλλά μόνο η επίδειξη του θετικού τεστ.  Όσον αφορά στην αποζημίωση των αδειών αυτών, αυτή αντανακλά την πάγια νομοθεσία που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «Θεσπίζουμε τώρα την γρήγορη αυτή επιπλέον άδεια λόγω κορωνοϊού για τους ίδιους τους εργαζομένους, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τώρα μιλούν για πενθήμερο, με δυνατότητα παράτασης κατά τις γενικές διατάξεις. Για το πενθήμερο προβλέπουμε αποζημίωση του εργαζομένου κατά τις γενικές διατάξεις. Δηλαδή όπως ισχύει εδώ και δεκαετίες, η διάταξη αυτή έχει εφαρμοστεί από όλες τις κυβερ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις