Οι αγορές σιταριού βιώνουν, για άλλη μια φορά, μειώσεις τιμών
Οι αγορές σιταριού βιώνουν, για άλλη μια φορά, μειώσεις τιμών

Στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στο Παρίσι, οι τιμές μειώθηκαν κατά περίπου 4%. Το Σικάγο έχασε λίγο περισσότερο από 2% από το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας.

2 νέες εκθέσεις από το Υπουργείο Γεωργίας του USDA ήταν κυρίως υπεύθυνες για τη μείωση των τιμών του σιταριού. Σε 1 αναφορά, δόθηκαν εκτιμήσεις για τις εκτάσεις χειμερινού σίτου στις ΗΠΑ για τη συγκομιδή του 2022. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, η έκταση θα αυξηθεί κατά 2%. Αυτή η μετατόπιση είναι μεγαλύτερη από ό,τι περίμεναν προηγουμένως οι αναλυτές. Και ισχύει ιδιαίτερα για την καλλιέργεια μαλακού σιταριού.

Ταυτόχρονα, κυκλοφόρησε επίσης μια νέα μηνιαία έκθεση για την παγκόσμια εκτίμηση της προσφοράς και της ζήτησης σιτηρών. Δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές εδώ σε σύγκριση με την έκθεση του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, τα στοιχεία για την κατανάλωση σίτου αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω. Εν μέρει ως αποτέλεσμα αυτού, οι αναμενόμενες μετοχές κλεισίματος τον Ιούνιο του 2022 θα αυξηθούν.

Πίεση στη διαμόρφωση των τιμών

Υπάρχουν επίσης νέες προσδοκίες στην Ευρώπη που ασκούν κάποια πίεση στη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά σιταριού. Η FranceAgriMer μείωσε τις προβλέψεις για τις εξαγωγές γαλλικού σιταριού εκτός ΕΕ σε 9 εκατομμύρια τόνους. Επιπλέον, αυτή η υπηρεσία του γαλλικού υπουργείου Γεωργίας πιστεύει ότι οι εξαγωγές γαλλικού σιταριού εντός της ΕΕ θα είναι επίσης ελαφρώς χαμηλότερες. Ως αποτέλεσμα, τα αποθέματα αυξήθηκαν ελαφρά σε σύγκριση με την εκτίμηση του περασμένου Δεκεμβρίου.

Προοπτικές εξαγωγών σίτου της ΕΕ

Επιπλέον, η εταιρεία συμβούλων αγοράς, Strategy Grains, μείωσε τις εξαγωγικές προοπτικές για την ΕΕ συνολικά. Ο οργανισμός στοχεύει τώρα μια εξαγωγή 31,2 εκατομμυρίων τόνων μαλακού σίτου. Ως αιτία αναφέρεται ο ισχυρός ανταγωνισμός από την Αργεντινή και τις περιοχές καλλιέργειας γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα στον εφοδιασμό των αφρικανικών χωρών. Αυτό αφορά κυρίως την εξαγωγή γαλλικού σιταριού στην Αλγερία. Αυτή η χώρα προκήρυξε επίσης έναν άλλο διαγωνισμό πρόσφατα. Κανονικά, η Αλγερία αγοράζει σιτάρι κυρίως από τη Γαλλία, αλλά η σχέση μεταξύ των 2 χωρών έχει γίνει κάπως θολωμένη τους τελευταίους μήνες.

Στη Ρωσία, επίσης, είναι αντιληπτό ότι η αγορά σιταριού κρυώνει κάπως. Οι ενδεικτικές τιμές εξαγωγής παρουσίασαν ανοδική τάση εβδομάδα με την εβδομάδα. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν αφαιρέθηκαν περισσότερα από 1 $ ανά τόνο από αυτήν την τιμή. Ως αποτέλεσμα, ο εξαγωγικός δασμός επίσης μειώθηκε ελαφρά για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του περασμένου έτους στα 97,50 δολάρια ανά τόνο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις