Η Κίνα θα επιτρέψει τις γονιδιακά επεξεργασμένες καλλιέργειες για την επισιτιστική ασφάλεια
Η Κίνα θα επιτρέψει τις γονιδιακά επεξεργασμένες καλλιέργειες για την επισιτιστική ασφάλεια

Η γονιδιακή επεξεργασία -- ή η τροποποίηση των γονιδίων ενός φυτού για αλλαγή ή βελτίωση της απόδοσής του -- θεωρείται από ορισμένους επιστήμονες λιγότερο επικίνδυνη από τη γενετική τροποποίηση, η οποία περιλαμβάνει τη μεταφορά ενός ξένου γονιδίου.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές, που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων αργά τη Δευτέρα(24/1), έρχονται εν μέσω μιας σειράς μέτρων που στοχεύουν στην αναμόρφωση της βιομηχανίας σπόρων της Κίνας, που θεωρείται αδύναμος κρίκος στις προσπάθειες να διασφαλιστεί ότι μπορεί να θρέψει τον μεγαλύτερο πληθυσμό του κόσμου.

Το Πεκίνο ψήφισε επίσης πρόσφατα νέους κανονισμούς που καθορίζουν μια σαφή διαδρομή για έγκριση για γενετικά τροποποιημένες (ΓΤ) καλλιέργειες.

Ωστόσο, ενώ έχει συζητήσει για χρόνια εάν θα επιτρέψει τη φύτευση γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών για να θρέψει τους ανθρώπους και τα ζώα της, είναι μπροστά από ορισμένα έθνη στο να σκιαγραφήσει σαφείς και σχετικά γρήγορες διαδικασίες για καλλιέργειες με γονιδιακή επεξεργασία.
«Δεδομένης της ισχυρής επένδυσης της κινεζικής κυβέρνησης στην επεξεργασία του γονιδιώματος, αναμένουμε την κυκλοφορία μιας σχετικά ανοιχτής πολιτικής τα επόμενα χρόνια», έγραψε η Rabobank σε έκθεση του Δεκεμβρίου.
Τα ερευνητικά ινστιτούτα της Κίνας έχουν ήδη δημοσιεύσει περισσότερες έρευνες σχετικά με γονιδιακά επεξεργασμένες καλλιέργειες προσανατολισμένες στην αγορά από οποιαδήποτε άλλη χώρα, πρόσθεσε.

Η ακρίβεια της τεχνολογίας το καθιστά ταχύτερη από τη συμβατική αναπαραγωγή ή γενετική τροποποίηση και επίσης μειώνει το κόστος.
Ο κανονισμός είναι επίσης λιγότερο επαχθής σε ορισμένες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να επανεξετάζει τον τρόπο ρύθμισης της τεχνολογίας.
"Αυτό ανοίγει πραγματικά την πόρτα για αναπαραγωγή φυτών. Είναι μια απεριόριστη ευκαιρία να βελτιώσετε τις καλλιέργειες πιο ακριβή και πολύ πιο αποτελεσματικά", δήλωσε ο Han Gengchen, πρόεδρος της εταιρίας σπόρων εταιρειών Agritech.

Το σχέδιο κανόνες ορίζουν ότι από τη στιγμή γονίδιο-επιμέλεια φυτά έχουν ολοκληρώσει πιλοτικές δοκιμές, πιστοποιητικό παραγωγής μπορεί να εφαρμοστεί για, παρακάμπτοντας τις χρονοβόρες δοκιμές πεδίου που απαιτείται για την έγκριση μιας εργοστάσιο της GM.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν μόνο ένα ή δύο χρόνια για να λάβουμε έγκριση για ένα γενετικά επεξεργασμένο φυτό, είπε ο Han, σε σύγκριση με περίπου έξι χρόνια για τα γενετικά τροποποιημένα φυτά.

Δεν είναι σαφές πόσες εταιρείες ή ινστιτούτα είναι έτοιμα να υποβάλουν αίτηση για έγκριση επεξεργασμένων προϊόντων.
Κινέζοι ερευνητές χρησιμοποίησαν γονιδιακή επεξεργασία για να δημιουργήσουν σπόρους μαρουλιού πλούσιους σε βιταμίνη C και ανθεκτικό στα ζιζανιοκτόνα ρύζι, σύμφωνα με έκθεση των Global Times.

Η ηγεσία της Κίνας, δήλωσε στα τέλη του 2020, η χώρα χρειάζεται την επιστήμη και την τεχνολογία χρήσης για επείγουσα «μεταστροφή» της βιομηχανίας σπόρων, η οποία έχει από καιρό αγωνίστηκε με την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και λίγη καινοτομία.
Η Κίνα εισάγει σημαντικό μερίδιο των σπόρων λαχανικών της και θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από την αναπαραγωγή στο εξωτερικό.

Πηγή: CNN

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις