FAO: Η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία μπορεί να επηρεάσει τις αγορές σιταριού
FAO: Η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία μπορεί να επηρεάσει τις αγορές σιταριού

Οι εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας ενδέχεται να επηρεάσουν τις αγορές σιταριού, δεδομένου ότι οι δύο χώρες είναι σημαντικοί παραγωγοί, δήλωσε την Κυριακή στο TASS η Monika Tothova, οικονομική αναλύτρια στον FAO.

"Δεδομένης της σημασίας τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας στις παγκόσμιες αγορές δημητριακών, η κατάσταση γύρω από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα έχει αντίκτυπο στις αγορές σιταριού. Ωστόσο, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες (πολλοί από τους οποίους είναι αρκετά ασταθείς και αλλάζουν συχνά) που επηρεάζουν τις αγορές , ο ακριβής προσδιορισμός της έκτασης των επιπτώσεων των εντάσεων δεν είναι δυνατός, αλλά η τρέχουσα κατάσταση συμβάλλει στην πρόσθετη αβεβαιότητα στις αγορές», είπε μεταξύ άλλων.

"Ο πραγματικός αντίκτυπος των εντάσεων θα εξαρτηθεί από το πόσο θα διαρκέσουν οι εντάσεις και πώς θα εξελιχθούν. Εάν υπάρξει επιδείνωση της συνολικής κατάστασης με σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή, την εφοδιαστική εξαγωγή κ.λπ., ο αντίκτυπος στις παγκόσμιες αγορές σιταριού θα είναι ευμεγέθης», τόνισε η Μόνικα Τοτόβα.

Διευκρίνισε ότι τις επόμενες εβδομάδες, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας θα κάνει τις πρώτες του προβλέψεις παραγωγής για τις σοδειές του 2022. «Μεταξύ άλλων παραμέτρων, αυτές θα βασίζονται στην φυτεμένη έκταση, τις συνθήκες καλλιέργειας, τη διαθεσιμότητα εισροών, βροχοπτώσεις κ.λπ., και επίσης θα περιλαμβάνουν ενδεχόμενες επιπτώσεις άλλων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων γεωπολιτικών, κοινωνικοοικονομικών κ.λπ.», είπε ο ειδικός.

Επανέλαβε ότι η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και η Ουκρανία - περίπου το 10% "Η Ρωσία παράγει κατά μέσο όρο περίπου το 10% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής σιταριού, η Ουκρανία περίπου το 3%", πρόσθεσε. "Οι εξαγωγές δημητριακών - συμπεριλαμβανομένου σιταριού - είναι εποχιακές και οι μεγαλύτεροι όγκοι εξάγονται αμέσως μετά τη συγκομιδή, με τα επίπεδα των εξαγωγών να μειώνονται σταδιακά καθώς προχωρά η περίοδος εμπορίας. Αυτή τη στιγμή, οι εξαγωγές και στις δύο χώρες είναι σχετικά χαμηλές", κατέληξε ο ειδικός .

Πρακτορείο TASS

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις