Rabobank: Το παγκόσμιο εμπόριο χοιρινού κρέατος θα μειωθεί αλλά οι τιμές θα παραμείνουν ανθεκτικές
Rabobank: Το παγκόσμιο εμπόριο χοιρινού κρέατος θα μειωθεί αλλά οι τιμές θα παραμείνουν ανθεκτικές

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση χοιρινού κρέατος από τη Rabobank, ο COVID-19 θα συνεχίσει να προκαλεί τις αλυσίδες εφοδιασμού και τους καταναλωτές χοιρινού κρέατος με διάφορους τρόπους, επηρεάζοντας τόσο την παραγωγή όσο και τη ζήτηση. Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα έχει πιο ορατές συνέπειες το 2022 και ο πληθωρισμός των τιμών των καταναλωτικών αγαθών θα ασκήσει επιπλέον πίεση στα πορτοφόλια των καταναλωτών. Ωστόσο, οι τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν οριακά στο τέλος του 2021, αλλά παραμένουν κάτω από τα επίπεδα αιχμής του 2021. 
 
Οι ασθένειες, ιδιαίτερα η αφρικανική πανώλη των χοίρων, είναι μια άλλη σημαντική αβεβαιότητα για την παραγωγή χοιρινού κρέατος, με τον αντίκτυπο να ποικίλλει ανά περιοχή. "Στην Ευρώπη, το ASF εξαπλώθηκε σε νέες χώρες τους τελευταίους μήνες, αμφισβητώντας την ευρωπαϊκή παραγωγή του 2022. Στην Ασία, το ASF συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Κίνα, αλλά ο αντίκτυπος είναι πολύ χαμηλότερος από ό,τι το 2020", λέει ο Chenjun Pan, ανώτερος αναλυτής  - ζωική πρωτεΐνη στη Rabobank.
 
Το αυξανόμενο κόστος απειλεί τα περιθώρια κέρδους και τα εργασιακά ζητήματα συνεχίζουν να προκαλούν προκλήσεις για τις δραστηριότητες
Το κόστος εισροών συνεχίζει να αυξάνεται. Οι τιμές αποστολής, οι τιμές ενέργειας και οι τιμές των σιτηρών ζωοτροφών, μαζί με το κόστος εργασίας, αποτελούν πρόκληση για τις αλυσίδες εφοδιασμού χοιρινού κρέατος. «Σε μια επιβραδυνόμενη οικονομία, οι παραγωγοί και οι μεταποιητές δυσκολεύονται να μετακυλίσουν όλο το πρόσθετο κόστος στους καταναλωτές, επομένως τα περιθώρια θα είναι υπό πίεση», λέει ο Παν.
 
Το κόστος των εισροών, ιδιαίτερα το κόστος των ζωοτροφών και της μεταφοράς, θα παραμείνει διογκωμένο το 2022. Ξηρός καιρός στη Βραζιλία, πλημμύρες το 2021 στην Κίνα, χαμηλό απόθεμα σε όλο τον κόσμο και αβέβαιο αντίκτυπο της ηφαιστειακής έκρηξης της Τόνγκα υποδηλώνουν ότι το κόστος εισροών θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω. Αυτό θα ασκούσε πρόσθετη πτωτική πίεση στα περιθώρια και την κερδοφορία.
 
Επίσης, τα εργασιακά ζητήματα παραμένουν πρόκληση στη Βόρεια Αμερική και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Σε όλο τον κόσμο, τα προϊόντα που απαιτούν λιγότερη εργασία θα αναπτυχθούν ταχύτερα σε σύγκριση με τα προϊόντα έντασης εργασίας.
 
Το παγκόσμιο εμπόριο θα μειωθεί, αλλά οι τιμές θα παραμείνουν ανθεκτικές
Οι παγκόσμιες εισαγωγές και εξαγωγές χοιρινού κρέατος πιθανότατα θα μειωθούν από τα επίπεδα του 2021, κυρίως λόγω της μείωσης της ζήτησης εισαγωγών της Κίνας καθώς η τοπική παραγωγή ανακάμπτει. Αν και οι παραδοσιακές χώρες εισαγωγής –κυρίως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, καθώς και ορισμένες νέες χώρες εισαγωγής– πιθανότατα θα αυξήσουν τις εισαγωγές, οι μεγάλοι εξαγωγείς θα πρέπει να βρουν μια νέα ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
 
"Παρά την εξάπλωση του ASF, αναμένουμε ότι η παραγωγή σε ορισμένες ασιατικές χώρες θα συνεχίσει να ανακάμπτει. Στην Κίνα, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες, η μείωση της ζήτησης για εισαγωγές είναι αποτέλεσμα της καλύτερης εγχώριας παραγωγής", λέει ο Pan. «Ενώ η παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών πιθανότατα θα μειωθεί το 2022, αναμένουμε ότι οι τιμές του χοιρινού κρέατος θα παραμείνουν ανθεκτικές λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής».

RabobankRabobank_InflationRisks.jpg

RabobankRabobank_PorkPrices.jpg

Πηγή: Rabobank, η οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τις παρεχόμενες πληροφορίες και κατέχει εξ ολοκλήρου τις πληροφορίες. Η Informa Business Media και όλες οι θυγατρικές της δεν ευθύνονται για οποιοδήποτε από το περιεχόμενο που περιέχεται σε αυτό το στοιχείο πληροφοριών. Οι απόψεις αυτού του συγγραφέα δεν είναι απαραίτητα αυτές της Farm Progress/Informa.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις