Κηπευτικά: Έρχονται ανατιμήσεις λόγω κακοκαιρίας - Αυτή είναι η αλήθεια που πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
Ανατιμήσεις κηπευτικών λόγω κακοκαιρίας - όλη η αλήθεια

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μία έντονη συζήτηση σχετικά με ανατιμήσεις στα κηπευτικά προϊόντα ως αποτέλεσμα της πρόσφατης κακοκαιρίας σε ολόκληρη την επικράτεια.

Σε πολλές όμως των περιπτώσεων διακρίνεται έντονα το στοιχείο της υπερβολής και για αυτό αισθανόμαστε ως παραγωγοί την ανάγκη και την υποχρέωση να εκφράσουμε την άποψή μας περί αυτού.

Αναφορικά με τα θερμοκηπιακά κηπευτικά στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης ενημερώνουμε τους καταναλωτές ότι, τους τελευταίους πέντε μήνες διανύουμε μία από τις χειρότερες καλλιεργητικές περιόδους των τελευταίων ετών, σχετικά με το κόστος παραγωγής αλλά και την εμπορική δραστηριότητα.

Υπενθυμίζουμε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι σε μία άνευ προηγουμένου αύξηση του κόστους στις εισροές όλων των καλλιεργειών. Κύρια αιτία για αυτό είναι η κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των γεωργικών εφοδίων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και με χαριστική βολή την διαρκώς αυξανόμενη τιμή στην ηλεκτρική ενέργεια. Δυστυχώς για όλα αυτά δεν διαφαίνεται καμία απολύτως αποκλιμάκωση και πληροφορίες κάνουν ήδη λόγο για νέες ανατιμήσεις όπου θα απασχολήσουν εκ νέου τους παραγωγούς.

Επιπλέον στην εμπορική δραστηριότητα των κηπευτικών, πραγματικά προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι κανένα δημοσίευμα τους τελευταίους αυτούς μήνες δεν έκανε λόγο με τον ίδιο ζήλο, για τις τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που εισέπρατταν διαρκώς οι παραγωγοί. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να μεγαλώνει διαρκώς το έλλειμμα στα έσοδα των παραγωγών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η καλλιέργεια της τομάτας όπου ο μέσος όρος πώλησης για τους παραγωγούς δεν υπερβαίνει το 0,50€ / κιλό (Σεπτέμβριος 2021-Ιανουαριος 2022) δηλαδή 30% κάτω του κόστους παραγωγής για αυτή την περίοδο.

Ταυτόχρονα δε, τομάτες τουρκικής προέλευσης, με μεγάλη υπολειμματικότητα σε φυτοφάρμακα κατέκλυζαν την αγορά καταλήγοντας στο τραπέζι των καταναλωτών ως ΕΛΛΙΝΙΚΗΣ παραγωγής. Αυτό συνέβαινε λόγω της μεγάλης υποτίμησης του τουρκικού νομίσματος αλλά κυρίως γιατί η ελληνική πολιτεία ΑΔΥΝΑΤΕΊ να ελέγξει όλη αυτή την παράτυπη δραστηριότητα λόγος που δεν το πράττει είναι γιατί ΔΕΝ υποχρεούται, σύμφωνα με Ευρωπαϊκή οδηγία. Σαφώς και αν το επιθυμούν οι ελληνικές αρχές, έχουν το δικαίωμα να ενεργήσουν αυτοβούλως προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι ΔΕΝ υπάρχει τέτοια βούληση.

Επισημαίνουμε επίσης ότι η πρόσφατη κακοκαιρία άφησε πραγματικά μεγάλες πληγές στην αγροτική παραγωγή. Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες και σε αυτή την συγκυρία, δέχτηκαν διπλό χτύπημα (για άλλη μια φορά).Αφ' ενός η μείωση της παραγωγής έως και 90% λόγω ψύχους αλλά και αφετέρου την ανυπαρξία των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στον κανονισμό αποζημίωσης για το ΕΛΓΑ, καθώς ως αίτιο μερικής αποζημίωσης νοείται ΜΟΝΟ η ολοκληρωτική καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου.

Παρ όλα τα παραπάνω, οι τιμές που απολαμβάνουν ακόμα και σήμερα οι παραγωγοί είναι κατά πολύ χαμηλότερες από όσα τεχνηέντως παρουσιάζονται σε δημοσιεύματα το τελευταίο  διάστημα.

Συμπέρασμα 1: Aβεβαιότητα, ανασφάλεια και ανησυχία είναι τα κυρίαρχα αισθήματα όλων των Ελλήνων παραγωγών καθώς κρίνεται το μέλλον όχι μόνο των παραγωγών σαν μονάδες, αλλά και και το σύνολο της ελληνικής αγροτικής παραγωγής.

Συμπέρασμα 2: Kρούσματα αισχροκέρδειας υπήρχαν, υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν σε όλους τους εμπορικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Αυτό το φαινόμενο προφανώς δεν είναι υπαιτιότητα των παραγωγών και αρμοδιότητα το ελέγξουν, ποσό μάλλον να το περιορίσουν.

Συμπέρασμα 3: Είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ να στηριχθούν οι Έλληνες παραγωγοί. Εμπιστευτείτε τους για την ποιότητα και ασφάλεια που προσφέρουν στα προϊόντα τους, εμπιστευτείτε τα σημεία πώλησης όπου έμπρακτα και αποδεδειγμένα στηρίζουν τα ελληνικά προϊόντα και απομονώστε όλες τις φωνές που προσπαθούν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα προς ίδιων όφελος.

 

 

            Ο  Πρόεδρος                                                                                   Ο Γεν. Γραμματέας

Γαϊτάνης Ιωάννης                                                                           Βιαννιτάκης Μιχαήλ

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις