Λιβανός από Σπάρτη: Στόχος οι γρήγορες αποζημιώσεις, προσεχώς νέα μέτρα για τη στήριξη των παραγωγών
Λιβανός από Σπάρτη: Στόχος οι γρήγορες αποζημιώσεις, προσεχώς νέα μέτρα για τη στήριξη των παραγωγών

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΥπΑΑΤ για τη σύσκεψη:

Στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να γίνονται γρήγορα, με δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα οι πληρωμές του ΕΛΓΑ, τόνισε ο ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός σε ευρεία σύσκεψη που είχε στο συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, στη Σπάρτη, με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, ομάδων αγροτών και συνεταιριστικών οργανώσεων.

Η σύσκεψη που έγινε χθες το βράδυ,  κράτησε δυόμισι ώρες και συζητήθηκαν οι ζημιές στις τοπικές καλλιέργειες από τον πρόσφατο παγετό και γενικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Τζινιέρης, ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικού κ. Αναστασόπουλος, οι βουλευτές κ.κ. Θανάσης Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, και οι δήμαρχοι του νομού.

Ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι στα δυόμισι χρόνια που κυβερνά η ΝΔ έχει αντιμετωπίσει, λόγω της κλιματικής κρίσης, πολλές φυσικές καταστροφές και η προσπάθειά της επικεντρώνεται στο να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των παραγωγών που είναι οι πρώτοι που πλήττονται. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, τόνισε ο κ. Λιβανός και κάλεσε τους αγρότες να προσαρμόσουν τον τρόπο παραγωγής τους στα νέα δεδομένα, ενώ συμφώνησε ότι οι καταστάσεις απαιτούν αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ, ο οποίος πρέπει να καλύπτει περισσότερες ζημιές, αλλά πρέπει να διαθέτει και τους απαραίτητους πόρους για το σκοπό αυτό.

Όπως σημείωσε ο ΥπΑΑΤ, ο ΕΛΓΑ έχει επιβιώσει χάρη στην οικονομική  στήριξη που του παρείχε ο πρωθυπουργός και στην εξυγίανση που έχει κάνει στα οικονομικά του ο πρόεδρός του Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Μαζί με τις νέες πληρωμές που υπέγραψε χθες ο κ. Λυκουρέντζος, για το 2021 οι καταβολές αποζημιώσεων στους αγρότες από φυσικές καταστροφές ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ, τόνισε ο κ. Λιβανός.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι βασική μέριμνα της κυβέρνηση αποτελεί η στήριξη της ελληνικής οικογένειας και ιδιαίτερα των  αγροτών μας, προκειμένου να συγκρατηθεί το κόστος παραγωγής.  Όπως είπε, με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί:
•    Καλύψαμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτική αγροτικά τιμολόγια από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο.
•    Επιδοτήσαμε τα αγροτικά τιμολόγια για τον Ιανουάριο κατά 50% του αυξημένου κόστους.
•    Έχουμε αναστείλει την καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τις αγροτικές επιχειρήσεις με μεσαία τάση.
•    Εφαρμόζουμε από φέτος για πρώτη φορά μετά το 2016, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς, τους μετέχοντες στη συμβολαιακή γεωργία και τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους.
•    Μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6% από 13%.

Παράλληλα δήλωσε ότι σύντομα αναμένεται και η ανακοίνωση συμπληρωματικών μέτρων για τη στήριξη του Έλληνα παραγωγού.

Αναφερόμενος στις χρηματοδοτικές δυνατότητες που έχουν οι αγρότες μας ανέφερε:
Τα 480 εκατ. του Ταμείου Εγγυοδοσίας, την ενεργοποίηση της Κάρτας του Αγρότη από τις 8 Φεβρουαρίου, νωρίτερα από κάθε χρονιά, το Ταμείο Μικροπιστώσεων για δανεισμό χωρίς πρόσθετες απαιτήσεις από τις τράπεζες ποσών έως 25.000 € κ.α.

Αναγνώρισε ότι λόγω του μεγέθους της κρίσης όσα μέτρα και να ληφθούν και πάλι δεν θα φτάνουν καθώς οι αγρότες σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και με το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης, εργάζονται, σε δύσκολες συνθήκες, 365 μέρες το χρόνο. «Πασχίζουμε μαζί σας να βρούμε λύσεις», τόνισε ο κ. Λιβανός και ζήτησε από τους αγρότες τις δικές τους προτάσεις.

Επισήμανε ότι στόχος της πολιτικής του ΥπΑΑΤ είναι η διαμόρφωση Εθνικής Αγροτικής Στρατηγικής, που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα, και η οποία θα λειτουργήσει παράλληλα με το Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ που κατέθεσε η Ελλάδα στην ΕΕ, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Παράλληλα αναφέρθηκε στους κεντρικούς στόχους της πολιτικής που ασκείται όπως η τόνωση της επιχειρηματικότητας, η ενθάρρυνσης της λειτουργίας συλλογικών σχημάτων στην αγροτική παραγωγή, η ενθάρρυνση των νέων να ενταχθούν στην αγροτική παραγωγή με προγράμματα όπως αυτό των Νέων Αγροτών και τα Σχέδια Βελτίωσης, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών, ο εξορθολογισμός των επιδοτήσεων και η εντατικοποίηση των ελέγχων και η ανάδειξη της ελληνικής διατροφής με στόχο να αποκτήσουν ταυτότητα και προστιθέμενη αξία τα ελληνικά προϊόντα.

Αναφερόμενος σε παρατήρηση αγρότη για το πρόβλημα με τις δασικές εκτάσεις, σημείωσε ότι η χρήση τω δασών στον πρωτογενή τομέα, μπορεί να συμβαδίσει με την προστασία τους.

Σε άλλη παρατήρηση για τα φωτοβολταϊκά ο κ. Λιβανός είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον κ. Σκρέκα ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στους αγρότες κάθετης χρήσης του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγουν, καθώς και να έχουν προτεραιότητα στις αιτήσεις για νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών.
Απαντώντας σε άλλον αγρότη για το θέμα των μέτρων για την ενεργειακή κρίση είπε ότι ζήτησε από την ΕΕ στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, να δημιουργηθεί ένα ταμείο για τη στήριξη των αγροτών από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, αντίστοιχο με εκείνο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.

Στη σύσκεψη ο Περιφερειάρχης κ. Π. Νίκας έθεσε το ζήτημα των καταστροφών από τον παγετό, το ζήτημα της αγροτικής εκπαίδευσης και επισήμανε ότι πρέπει να στηριχθεί περαιτέρω η ελληνική περιφέρεια. «Το Βυζάντιο διαλύθηκε όταν εγκαταλείφθηκε η ύπαιθρος», είπε και πρόσθεσε: «Στην αντιμετώπιση των αγροτικών προβλημάτων δεν πρέπει να υπάρχουν κομματικά συρματοπλέγματα», εξαίροντας ταυτόχρονα την εμμονή του κ. Λιβανού στο διάλογο.

Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Τζινιέρης τόνισε ότι έχουν πληγεί όλοι οι Δήμοι του Νομού και έθεσε το ζήτημα του φράγματος Κελεφίνας, το οποίο όπως απάντησε ο ΓΓ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημ. Παπαγιαννίδης, βρίσκεται στη φάση της δημοπράτησης.

Πριν από τη σύσκεψη στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας, ο κ. Λιβανός επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει ο Δήμος για προώθηση των ελληνικών προϊόντων και του ζήτησε να βελτιωθούν οι διαδικασίες για την οικοτεχνική παραγωγή.

Ο κ. Δούκας του προσέφερε λάδι από ελιές 1.000 ετών από την περιοχή των Γορανών.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Μονεμβασιάς και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο τον οποίο συνεχάρη για το φιλανθρωπικό του έργο καθώς συντηρεί 17 εκκλησιαστικές δομές για τη στήριξη αδυνάμων πολιτών.

Σήμερα η επίσκεψη στην Αργολίδα

Ο Σπήλιος Λιβανός θα επισκεφθεί την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας το μεσημέρι της Πέμπτης, όπου θα συμμετέχει σε σύσκεψη αγροτικών φορέων για το ζήτημα του παγετού.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Αργολίδας (ΑΚ.ΣΥ.Ν.Α.) συμμετέχει οργανωμένα στη σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, την Πέμπτη 3 Φλεβάρη, στη 1.30 το μεσημέρι, και καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους, να υποδεχτούν αγωνιστικά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης .

Όπως αναφέρει στο κάλεσμα:

«Τη χρονιά που πέρασε είχαμε αλλεπάλληλες καταστροφές στην παραγωγής μας, σε όλο το νομό, από τους παγετούς (Φεβρουάριο έως και Απρίλιο) αλλά και τον καταστροφικό καύσωνα του καλοκαιριού. Χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι είδαμε την παραγωγή μας να μειώνεται δραματικά και το εισόδημά μας να εξανεμίζεται. Η χαριστική βολή, δόθηκε με τους ισχυρούς παγετούς την προηγούμενη εβδομάδα.

Βλέπουμε πως παραμένουμε ξανά απροστάτευτοι και αβοήθητοι σε τέτοιες καταστροφές. Στον κανονισμό του ΕΛΓΑ μπαίνουν μια σειρά από «κόφτες», που έχουν ως αποτέλεσμα η αποζημίωση που λαμβάνουν οι πληγέντες – συχνά μετά και από ένα χρόνο– να απέχει σημαντικά από την πλήρη κάλυψη των απωλειών στηνπαραγωγή,ενώ ταυτόχρονα δεν υλοποιούνται τα απαραίτητα έργα που θα προστατεύουν την παραγωγή μας από παρόμοια φαινόμενα.

Οι μεγάλες ανατιμήσεις στοαγροτικό και οικιακό ρεύμα με την ρήτρα αναπροσαρμογής να ανεβάζει τους λογαριασμούς δυοκαι τρείς φορές πάνω, καθώς και τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές με αυξήσεις που φτάνουν στο 120%, σε συνδυασμόμε τις υπέρογκες αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης και την βενζίνη αλλά και τις αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, ανεβάζουν το κόστος παραγωγής και το κόστος ζωής με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να επιβιώσουμε.

Όλο αυτό το βάρος που φορτωνόμαστε και γίνεται δυσβάστακτοείναι αποτέλεσμα των πολιτικών που διαχρονικά προώθησανκαι προωθούν όλες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, με οδηγό τους την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δίνουν απλόχερα εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ενώ εμάς μας οδηγούν στο ξεκλήρισμα μέσα από το τεράστιο κόστος καλλιέργειας καιδιαβίωσης σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων μας.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο μοιρολατρικά, πότε θα φύγουμε από την παραγωγή. Βγαίνουμε στο δρόμο του αγώνα, όπως κάνουν και οι  συνάδελφοι αγροτοκτηνοτρόφοι της υπόλοιπης χώρας, με δυναμικές κινητοποιήσεις και μπλόκα.

Απαιτούμε:

  •     Να αποζημιωθούν όλοι όσοι επλήγησαν από παγετό, καύσωνα και πυρκαγιές στο 100% της πραγματικής ζημιάς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  •     Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ , με κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει στο 100% την πραγματική ζημιά.
  •     Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα διασφαλίζουν το κόστος παραγωγής και ένα ικανοποιητικόεισόδημα να μπορούμε να ζήσουμε της οικογένειες μας, με φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για το λαό.
  •     Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωση στο50% στο Αγροτικό ρεύμα.
  •     Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ.
  •     Επιδότηση στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα.
  •     Κατάργηση του νόμου περί λαϊκών αγορών που οδηγεί σε αφανισμό τους παραγωγούς που συμμετέχουν σε αυτές».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις