Πολωνοί αγρότες: Διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους και τις χαμηλότερες τιμές των μήλων
Πολωνοί αγρότες: Διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους και τις χαμηλότερες τιμές των μήλων

Μια δράση διαμαρτυρίας από Πολωνούς παραγωγούς μήλων ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα. Οι καλλιεργητές απέκλεισαν το κέντρο διανομής μιας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής στην Πολωνία. Τζερόνιμο Μαρτίνς. Από τότε που ξεκίνησε το εμπάργκο της Λευκορωσίας, οι Πολωνοί παραγωγοί φρούτων βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση. Δημοφιλείς αλυσίδες σούπερ μάρκετ αποφάσισαν αμέσως να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και κάλεσαν τους προμηθευτές τους να υπογράψουν εξαιρετικά δυσμενείς συμβάσεις σε πολύ χαμηλές τιμές μέχρι το τέλος της σεζόν. Οι καλλιεργητές θέλουν να αντιταχθούν σε αυτήν την κυριαρχία. Το κόστος του ρεύματος, των καυσίμων, των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων, της εργασίας αυξάνεται, ενώ οι τιμές των μήλων πέφτουν.



«Θα μας χρησιμοποιούν για πάντα οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ;» ρώτησε ο Krzysztof Cybulak, αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολωνών Οπωροκαλλιεργητών
Μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ, η Πολωνία επηρεάστηκε περισσότερο από το εμπάργκο της Λευκορωσίας, λέει ο Mirosław Maliszewski, Πρόεδρος της Ένωσης Πολωνών Οπωροκαλλιεργητών: «Το 2020 η αξία των πολωνικών εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής στη Λευκορωσία ανήλθε σε 252,4 εκατομμύρια ευρώ. Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021, η αξία των πολωνικών εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων στη Λευκορωσία ανήλθε σε 194,0 εκατομμύρια ευρώ».
«Η απαγόρευση των εξαγωγών θα έχει ως αποτέλεσμα αυτό το μέρος των φρούτων να κατευθυνθεί στην αγορά της ΕΕ, κάτι που πιθανότατα θα προκαλέσει πολύ μεγάλες διαταραχές στις τιμές. Ήδη αλυσίδες σούπερ μάρκετ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση μειώνοντας τις τιμές αγοράς των μήλων. Η Αίγυπτος δεν μπορεί να απορροφήσει τόσο μεγάλο πλεόνασμα μήλων. Οι πρώτες πληροφορίες από Πολωνούς εξαγωγείς λένε ότι οι αποστολές στη Λευκορωσία έχουν διακοπεί πλήρως μετά την 1η Ιανουαρίου 2022.» λέει ο Maliszewski.


Φαίνεται ότι απαραίτητη ενέργεια είναι η έναρξη μηχανισμών παρόμοιων με την απαγόρευση που εισήγαγε η Ρωσική Ομοσπονδία το 2014, αναφέρει ο Maliszewski: «Υπήρξε μια απόσυρση φρούτων από φιλανθρωπικές οργανώσεις, προς όφελος των φτωχών. Τότε, αυτή η ενέργεια ήταν επιτυχής, και έτσι ήταν δυνατό να σταματήσει η πτώση των τιμών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλήσαμε για αυτό στο φόρουμ Freshfel. Ωστόσο, στην περίπτωση της Πολωνίας, θα είναι απαραίτητο να εισαχθεί η δυνατότητα απόσυρσης των φρούτων από την αγορά εκτός οργανώσεων παραγωγών, καθώς ο βαθμός οργάνωσης της αγοράς στην Πολωνία βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο. Μακροπρόθεσμα, θα είναι απαραίτητο να παρασχεθεί ισχυρότερη υποστήριξη για δραστηριότητες προώθησης σε τρίτες αγορές, όπου θα είναι δυνατό να εντοπιστεί το τμήμα της παραγωγής που, λόγω της απαγόρευσης, δεν μπορεί να παραδοθεί στη Λευκορωσία.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις