Αγροτικές κινητοποιιήσεις: Από σήμερα τα τρακτέρ στους δρόμους  – Στέλνουν ΜΑΤ για να κρατήσουν ανοικτή την εθνική
Αγροτικές κινητοποιιήσεις: Βγαίνουν από σήμερα τα τρακτέρ στους δρόμους – Μπλόκα από δεκάδες αγροτικούς συλλόγους

Στον κόμβο της Νίκαιας έχουν σήμερα Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022 «ραντεβού» αγρότες και κτηνοτρόφοι των νομών της Θεσσαλίας, οι οποίοι με αποφάσεις των αγροτικών συλλόγων τους, που συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, προχωρούν στο στήσιμο μπλόκων.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αποφάσισε την αποστολή διμοιριών των ΜΑΤ από Αθήνα και Θεσσαλονίκη στη Λάρισα προκειμένου να παραταχθούν απέναντι στους αγρότες του κάμπου. Στο πλαίσιο της απόφασης, 8 διμοιρίες από την Αθήνα και 4 διμοιρίες από τη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν στη Λάρισα, προκειμένου να εμποδίσουν κάθε προσπάθεια αποκλεισμού της Εθνικής Οδού.

Με μηχανοκίνητη πορεία από τον κόμβο της Στροφυλιάς μέχρι τη Λίμνη ξεκινούν τις κινητοποιήσεις τους, αύριο, Παρασκευή 4 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Βόρειας Εύβοιας.

Στη Φθιώτιδα, μπλόκα αναμένεται να στηθούν την επόμενη βδομάδα σε Ανθήλη, Πελασγία, Μακρακώμη και στην παλιά Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος του «παλιού Λεβέντη».

Αποφασισμένοι να στήσουν μπλόκα με τα τρακτέρ στους δρόμους, ξεκινώντας τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη από τη Μαραθιά στην Εθνική οδό Πατρών - Πύργου, δηλώνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Ηλεία, οι οποίοι την Τετάρτη, στο πλαίσιο των πολύμορφων δραστηριοτήτων τους, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στον Πύργο.

Στην Κοζάνη, ο Αγροτικός Σύλλογος των Δήμων Κοζάνης, Σερβίων, Βελβεντού καλεί την Παρασκευή 4 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, στο πνευματικό κέντρο της Αιανής για την οργάνωση του αγώνα και τον κοινό συντονισμό.

Οι αγρότες ζητούν ανακούφιση από το υψηλό κόστος παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%. Επίσης, ζητούν κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Συμπαράσταση από ΕΘΕΑΣ και ΣΕΚ

Την συμπαράστασή της στον αγώνα των Αγροτικών Συλλόγων της χώρας εκφράζει η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), καλώντας τα μέλη της να στηρίξουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών.

«Η  σημερινή οικονομική κρίση, η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με τις απανωτές ζημίες από τις θεομηνίες, οδηγούν στην εξόντωση την  αγροτική τάξη. Συμπαρατασσόμενοι  στον διεκδικητικό αγώνα που ξεκίνησε, καλούμε την κυβέρνηση να  προχωρήσει στην άμεση λήψη μέτρων για την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και στην χάραξη μακροπρόθεσμων στρατηγικών  έτσι ώστε σε συνεργασία με τους εκπροσώπους  του οργανωμένου  αγροτικού κινήματος, να σχεδιαστούν λύσεις  που θα οχυρώνουν την επιβίωση της αγροτικής τάξης», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση – κάλεσμα, τονίζοντας ότι η ΕΘΕΑΣ στα πρώτα της βήματα, για την ανασύνταξη του συνεταιριστικού κινήματος, θέτει στην διάθεση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος κάθε στήριξη και συμπαρατάσσεται στον διεκδικητικό αγώνα,  για την ικανοποίηση των δίκαιων και ρεαλιστικών αιτημάτων.

Την συμπαράστασή του εκφράζει και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), καλώντας τα μέλη του σε όλη την Ελλάδα να συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις κινητοποιήσεις, διεκδικώντας ένα βιώσιμο μέλλον και προοπτική για την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις