Η Ρωσία απαγορεύει τις εξαγωγές νιτρικού αμμωνίου μέχρι τον Απρίλιο για να στηρίξει τους αγρότες της
Η Ρωσία απαγορεύει τις εξαγωγές νιτρικού αμμωνίου μέχρι τον Απρίλιο για να στηρίξει τους αγρότες της

Η Ρωσία απαγόρευσε την εξαγωγή νιτρικού αμμωνίου (AN) από τις 2 Φεβρουαρίου έως την 1η Απριλίου, σε μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση της κυβέρνησης, καθώς επιδιώκει να εγγυηθεί προσιτές προμήθειες για τους εγχώριους αγρότες μετά την άνοδο των τιμών των λιπασμάτων παγκοσμίως.

Η αμμωνία, ένα από τα βασικά υλικά στην παραγωγή ΝΑ, έχει δει τις τιμές να αυξάνονται υπερπενταπλασιασμένες από τον Οκτώβριο του 2020. Το αυξανόμενο κόστος για το φυσικό αέριο, βασικό στοιχείο της παραγωγής ΝΑ, επηρέασε επίσης τις τιμές ΝΑ. Αυτές οι υψηλότερες τιμές ανάγκασαν τους αγρότες να επανεξετάσουν τη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, προτιμώντας όσπρια όπως η σόγια, τα οποία απαιτούν λιγότερο άζωτο από το καλαμπόκι και το σιτάρι. Το νιτρικό αμμώνιο είναι μία από τις δύο κύριες πηγές αζωτούχων λιπασμάτων, με την άλλη κύρια πηγή αζώτου να προέρχεται από την ουρία.
«Προέκυψε πρόσθετη ζήτηση στην εγχώρια αγορά για νιτρικό αμμώνιο τόσο από αγροτικούς παραγωγούς όσο και από βιομηχανικές επιχειρήσεις», ανέφερε το υπουργείο Γεωργίας της Ρωσίας σε δήλωση που κυκλοφόρησε αργά την 1η Φεβρουαρίου στον ιστότοπό του. Ανέφερε ότι ο ζεστός χειμώνας στη νότια Ρωσία έφερε μπροστά την ανοιξιάτικη σπορά κατά αρκετές εβδομάδες και έτσι τόνωσε τη ζήτηση για αζωτούχα λιπάσματα.

Δεν είναι σαφές τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η είδηση ​​στις περαιτέρω αυξήσεις των τιμών των λιπασμάτων. Ωστόσο, μια πηγή που εισάγει ευρωπαϊκά λιπάσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο είπε στις 2 Φεβρουαρίου ότι τα νέα "ήταν ήδη στα σκαριά, και τα αποθέματα τις νιτρικής αμμωνίας] έχουν δημιουργηθεί, σίγουρα στο Ηνωμένο Βασίλειο".

Η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα της παγκόσμιας ετήσιας παραγωγής νιτρικού αμμωνίου των 20 εκατομμυρίων τόνων, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας χρησιμοποιείται σε λιπάσματα για τη βελτίωση των αποδόσεων για καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι, το βαμβάκι και το σιτάρι.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών αναμένει ότι η συνολική παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων θα είναι περίπου 190 εκατομμύρια τόνοι το 2022, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη προοπτική της αγοράς που δημοσιεύτηκε το 2019. Τα μη αζωτούχα λιπάσματα μπορούν επίσης να παραχθούν από φωσφορικό οξύ και ποτάσα και Ο FAO ανέφερε την παραγωγή αυτών των δύο ουσιών σε 64 εκατομμύρια τόνους και 65 εκατομμύρια τόνους, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις