Γερμανία: Εκτρέφουν χοίρους για μοσχεύματα καρδιάς σε ανθρώπους
Γερμανία: Εκτρέφουν χοίρους για μοσχεύματα καρδιάς σε ανθρώπους

Για φέτος σκοπεύουν να αναπαράγουν δείγματα, μιας απλοποιημένης εκδοχής γενετικά τροποποιημένων χοίρων – με μόνο πέντε γενετικές τροποποιήσεις-  και όχι 10, όπως αυτές του γενετικά τροποποιημένου χοίρου στις ΗΠΑ, του οποίου η καρδιά χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο, τον περασμένο μήνα για τη μεταμόσχευση καρδιάς από ζώο σε άνθρωπο.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Eckard Wolf, επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians (LMU) στο Μόναχο, λέει ότι οι καρδιές αυτού του νέου είδους θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταμόσχευση έως το 2025 το αργότερο.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης επέμβασης αυτού του είδους, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ μεταμόσχευσε την καρδιά ενός χοίρου με 10 γενετικές τροποποιήσεις σε έναν άνδρα που πάσχει από ανίατη νόσο τον περασμένο μήνα.

Οι γιατροί λένε ότι το σώμα του ανταποκρίνεται πολύ καλά σε μια νέα καρδιά, αν και εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης, απόρριψης οργάνων ή υψηλής αρτηριακής πίεσης.

«Η ιδέα μας είναι να δουλέψουμε με ένα απλοποιημένο μοντέλο, με μόνο πέντε γενετικές τροποποιήσεις», λέει ο Wolf.

Το έργο του πυροδότησε μεγάλη συζήτηση στη Γερμανία, μια χώρα με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δωρητών οργάνων στην Ευρώπη, και προκάλεσε έντονη κριτική από το κίνημα για την προστασία των ζώων.

Ο Wolff, ο οποίος μελετά τη δυνατότητα μεταμόσχευσης οργάνων από ζώα σε ανθρώπους εδώ και 20 χρόνια, λέει ότι η ομάδα του θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία κλωνοποίησης μόνο για να φτιάξει “πρωτόγονα ζώα”, από τα οποία θα ανατραφούν αργότερα γενετικά πανομοιότυπες νέες γενιές απογόνων.

Η πρώτη τέτοια γενιά αναμένεται να γεννηθεί φέτος και οι καρδιές τους θα δοκιμαστούν πρώτα σε μπαμπουίνους προτού η ομάδα ζητήσει έγκριση για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, λέει ο Wolf.

Η μεταμόσχευση γίνεται σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με ανεπάρκεια οργάνων και δεν υπάρχουν άλλες θεραπευτικές επιλογές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ιδρύματος Μεταμόσχευσης Οργάνων, στα τέλη του 2021 στη Γερμανία βρίσκονταν στη λίστα αναμονής περίπου 8.500 άτομα.

Οι υποστηρικτές του Wolff ισχυρίζονται ότι οι «δότες» θα βοηθούσαν στο να μικρύνουν οι λίστες αναμονής για μεταμόσχευση, αλλά φιλοζωϊκές οργανώσεις διαμαρτύρονται, ότι αυτό παραβιάζει τα δικαιώματα των ζώων και ότι οι χοίροι βασικά υποβιβάζονται στο καθεστώς των εργοστασίων οργάνων, ενώ οι πίθηκοι που χρησιμοποιούνται σε πειράματα πεθαίνουν από αγωνία.

Μια αναφορά που ξεκίνησε πρόσφατα από τη γερμανική οργάνωση Doctors Against Animal Experiments, η οποία ζητά την απαγόρευση της χρήσης ζώων για έρευνα σχετικά με τις δυνατότητες μεταμόσχευσης, συγκέντρωσε πάνω από 57.000 υπογραφές.

Η Christina Brechtold, εκπρόσωπος του παραρτήματος του Μονάχου της Γερμανικής Φιλοζωικής Ένωσης, χαρακτήρισε την πρακτική «δεοντολογικά πολύ αμφισβητήσιμη». «Τα ζώα δεν πρέπει να χρησιμεύουν ως ανταλλακτικά για τους ανθρώπους. «Είτε πρόκειται για κατοικίδιο ζώο, ζώο φάρμας, κλώνο ή ζώο που γεννήθηκε στη φύση, όλα έχουν τις ίδιες ανάγκες, φόβους και δικαιώματα», είπε.

Πηγή: ertnews

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις