Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στο Φυσικό Αέριο

Σε επιστολή –διαμαρτυρία, επισημαίνεται ότι η υιοθέτηση αυτού του μέτρου, θα προσθέσει ακόμη ένα βάρος στις πολύπαθες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, το οποίο πληρώνουν κατά 30-40% ακριβότερο!

Συγκεκριμένα με την ψήφιση επί της αρχής, του νέου νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις Θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις» του ΥΠΕΚΑ, κατατέθηκε τροπολογία, από 30 Βουλευτές της συμπολίτευσης, με την οποία προβλέπεται επιβολή έκτακτου φόρου και μάλιστα αναδρομικά, από 1-7-2012, στις πωλήσεις του φυσικού αερίου, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα της  Λ.Α.Γ.Η.Ε. Α.Ε.

Το Β.Ε.Α απέστειλε ήδη επιστολή διαμαρτυρίας στους Βουλευτές, τονίζοντας τα εξής:

Μια τέτοια  ρύθμιση, θεωρούμε ότι θα οδηγήσει σε επιπλέον επιβάρυνση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, η πλειονότητα των οποίων κάνει χρήση φυσικού αερίου.
Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, είναι κατά 30%-40% υψηλότερη από τον μέσον όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, ΕΦΚ ισχύει και στην πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις- καταναλωτές να επιβαρύνονται δυο φορές με φόρο στην ηλεκτροπαραγωγή που χρησιμοποιεί καύσιμο το φυσικό αέριο.
Όλοι οι φορείς που συμμετείχαν στη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, εξέφρασαν σοβαρούς προβληματισμούς για το νομοσχέδιο και δεν περιορίστηκαν στην προώθηση των θέσεων τους.
Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, οποιαδήποτε μετακύλιση φόρου στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, τις οδηγεί ένα βήμα πριν το λουκέτο, με συνέπεια την αύξηση της ανεργίας και την καταστροφή μεγάλου μέρους του επιχειρηματικού ιστού της χώρας.

Υπάρχει οδηγία  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (Small Business Act For Europe (SBA),  σύμφωνα με την οποία, κατά την εκπόνηση νομοθεσίας στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  πρέπει πρώτον να δίνεται προτεραιότητα στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και δεύτερον  να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη  οι επιπτώσεις που προκύπτουν σε αυτές από την εφαρμογή της νομοθεσία

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις