Μεγάλη νίκη για το ρωσικό σιτάρι: Διευρύνει τις πωλήσεις στην Κίνα
Μεγάλη νίκη για το ρωσικό σιτάρι: Διευρύνει τις πωλήσεις στην Κίνα

Η Κίνα θα δέχεται πλέον σιτάρι και κριθάρι από όλη τη Ρωσία, έναντι επτά περιοχών που επιτρεπόταν προηγουμένως, οι οποίες εξαιρούσαν μεγάλες περιοχές καλλιέργειας, δήλωσε η ρωσική υπηρεσία εποπτείας της γεωργίας. Μέχρι τώρα, οι αποστολές ήταν περιορισμένες λόγω των ανησυχιών της Κίνας σχετικά με τον μύκητα νάνο bunt σε μέρη της Ρωσίας.

Η Ρωσία επιδιώκει εδώ και καιρό να ενισχύσει τις εξαγωγές αγροκτημάτων προς την Κίνα και τα τελευταία χρόνια υπέγραψε συμφωνίες για τη μεταφορά πουλερικών, ενώ σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει τρένα εξπρές τροφίμων. Η συμφωνία της Παρασκευής δίνει στον γίγαντα του σιταριού την ευκαιρία να αυξήσει τις πωλήσεις σε μια χώρα που έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους αγοραστές. Ακολούθησε επίσης την πρώτη προσωπική συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Σι Τζινπίνγκ σε περισσότερα από δύο χρόνια.

«Τα ρωσικά σιτηρά θα μπορούσαν ενδεχομένως να κερδίσουν κάποιο μερίδιο αγοράς από τη Δύση στις κινεζικές αγορές, επομένως θα μπορούσε να φανεί επωφελές για τους πολιτικούς και στις δύο χώρες», δήλωσε τηλεφωνικά ο Andrey Sizov, επικεφαλής του συμβούλου SovEcon. Η Κίνα θα μπορούσε τελικά να γίνει ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για το ρωσικό σιτάρι, πρόσθεσε.

Οι δύο χώρες συνεχίζουν να εργάζονται για πιθανές εμπορικές ευκαιρίες, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εποπτική εταιρεία Rosselkhoznadzor. Αυτό περιλαμβάνει ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στη Ρωσία να προμηθεύει μπιζέλια στην Κίνα το 2022.

Οι ρωσικές εξαγωγές σιταριού έχουν εκτιναχθεί την τελευταία δεκαετία, κερδίζοντας μερίδιο στις βασικές ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές. Η Κίνα ήταν ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα κράτη και η πρόσβαση σε αυτήν τώρα θα μπορούσε να αμφισβητήσει τις πωλήσεις από χώρες όπως η Γαλλία, η Αυστραλία και οι Η.Π.Α.

Οι αγορές σιταριού της Κίνας διπλασιάστηκαν μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, καθιστώντας την τον τέταρτο μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο. Τα δημητριακά ήταν ελκυστικά για χρήση σε ζωοτροφές και τα αυξανόμενα εισοδήματα ενισχύουν επίσης την τοπική ζήτηση για τρόφιμα όπως ψωμί, ζυμαρικά και ζυμαρικά.

Περισσότερος Ανταγωνισμός

Η κίνηση να επιτραπεί περισσότερο ρωσικό σιτάρι θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα περαιτέρω πλήγμα στις πωλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν ήδη δει την κυριαρχία τους να φθίνει στην Αλγερία, αφού το βορειοαφρικανικό έθνος χαλάρωσε τις προδιαγραφές για να επιτρέψει τα σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας. Η Κίνα κατατάσσεται ως η τρίτη μεγαλύτερη αγορά της μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Παρίσι σημείωσαν χαμηλό επίπεδο μετά την ανακοίνωση, διαγράφοντας τα κέρδη που σημειώθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή.

Το ρωσικό σιτάρι έχει επίσης αποκτήσει πρόσβαση σε χώρες συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας τα τελευταία χρόνια. Ενώ το έθνος της Μαύρης Θάλασσας αντιμετώπισε επιβράδυνση των αποστολών αυτή τη σεζόν λόγω της μικρότερης συγκομιδής και των κρατικών περιορισμών στις εξαγωγές, εξακολουθεί να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων προμηθευτών.

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για τυχόν σημαντικές πωλήσεις στην Κίνα. Θα υπάρξουν πιθανώς μία ή δύο δοκιμαστικές παραδόσεις αυτή τη σεζόν, σύμφωνα με τον Eduard Zernin, επικεφαλής της Ρωσικής Ένωσης Εξαγωγέων Σιτηρών.

«Οι παραδόσεις μεγάλης κλίμακας ενδέχεται να ξεκινήσουν τη σεζόν 2022-23, όπου μπορούμε να περιμένουμε όγκο τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου τόνων, με την προοπτική υψηλότερων όγκων καθώς αναπτύσσονται οι εμπορικές σχέσεις», είπε.

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις