ΗΠΑ: Εξαγωγές 177 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 κατέρριψαν τα προηγούμενα ρεκόρ
ΗΠΑ: Εξαγωγές 177 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 κατέρριψαν τα προηγούμενα ρεκόρ

Το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εξωτερικών Γεωργίας του USDA δημοσίευσαν τα πιο πρόσφατα δεδομένα εξαγωγών γεωργικών προϊόντων στην διαδικτυακή πλατφόρμα του Παγκόσμιου Συστήματος Αγροτικού Εμπορίου της FAS σήμερα το πρωί, συλλέγοντας τις συνολικές εκτιμήσεις ημερολογιακού έτους για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων για το 2021.

Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων των ΗΠΑ εκτινάχθηκαν στα 177 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους 2021, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των σχεδόν 155 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σημειώθηκε το 2014. Αντιπροσώπευε αύξηση 18% από τις εισπράξεις από εξαγωγικές πωλήσεις το 2020 για τις αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων και τα ισχυρά διεθνή τρόφιμα και αίτημα τροφοδοσίας.

«Οι παγκόσμιες εξαγωγές πολλών προϊόντων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της σόγιας, του καλαμποκιού, του βοείου κρέατος, του χοιρινού κρέατος, των γαλακτοκομικών, των αποστακτικών δημητριακών και των τροφών για κατοικίδια, έφθασαν επίσης σε ιστορικά υψηλά», το 2021, σύμφωνα με το USDA.

Οι εξαγωγικές πωλήσεις σιτηρών και ζωοτροφών αυξήθηκαν κατά 41% υψηλότερα το 2021 στα 43,5 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι εισπράξεις από εξαγωγές καλαμποκιού υπερδιπλασιάστηκαν μετά την τετραπλάσια αύξηση των κινεζικών αγορών και την ανταγωνιστική ζήτηση από το Μεξικό και την Ιαπωνία. Ήταν η πρώτη φορά καταγεγραμμένη που η αξία των εξαγωγών σιτηρών και ζωοτροφών ξεπέρασε αυτή των ελαιούχων σπόρων.

Αλλά σε μεμονωμένη βάση προϊόντος, η σόγια συνεχίζει να κυριαρχεί. Οι σπόροι σόγιας ήταν στην κορυφή της λίστας διεθνών αγορών το 2021, με 1,9 δισεκατομμύρια μπουσέλ σόγιας στις ΗΠΑ αξίας 27,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πουλήθηκαν πέρυσι. Οι όγκοι ναυτιλίας σόγιας ακολούθησαν το ρεκόρ του 2020 των σχεδόν 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά τα έσοδα από τις πωλήσεις των 27,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ξεπέρασαν τα 24,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012 ως τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί.

Οι όγκοι εξαγωγών καλαμποκιού αυξήθηκαν κατά πάνω από το ένα τρίτο από το 2020 σε ένα ρεκόρ 2,7 δισεκατομμυρίων μπουσέλ. Η ανάσυρση ήταν αξίας 18,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπερδιπλασιάζοντας την αξία των εξαγωγών καλαμποκιού το 2020 κατά τη διάρκεια του έτους. Ήταν η μεγαλύτερη αξία εξαγωγών καλαμποκιού από το προηγούμενο ρεκόρ των 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σημειώθηκε το 2011.

Κίνα: No. 1 εξαγωγική αγορά για τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με δήλωση που συνοδεύει τη δημοσιοποίηση δεδομένων από το USDA σήμερα το πρωί, «οι 10 κορυφαίες εξαγωγικές αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσαν όλες κέρδη το 2021, με έξι από τις 10 – Κίνα, Μεξικό, Καναδάς, Νότια Κορέα, Φιλιππίνες και Κολομβία – να σημειώνουν νέες ρεκόρ."

Η Κίνα σημείωσε ρεκόρ 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων των συνολικών πωλήσεων στις ΗΠΑ το 2021, ξεπερνώντας τις αγορές του περασμένου έτους κατά 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια, καταγράφοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο κορυφαίος προορισμός για τις αποστολές γεωργικών προϊόντων στις ΗΠΑ. Η Κίνα απέρριψε τον Καναδά πέρυσι ως ο κορυφαίος αγοραστής προϊόντων των ΗΠΑ. Το Μεξικό (26 δισεκατομμύρια δολάρια) και ο Καναδάς (25 δισεκατομμύρια δολάρια) ήταν οι δεύτεροι και τρίτοι, αντίστοιχα, μεγαλύτεροι αγοραστές των εξαγωγών των ΗΠΑ το 2021.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Κίνα ήταν ο κορυφαίος προορισμός για τη σόγια των ΗΠΑ το 2021. Οι αγορές σόγιας της Κίνας 1,00 δισεκατομμυρίων μπουσέλων αμερικανικής σόγιας το ημερολογιακό έτος 2021 ήταν στην πραγματικότητα μείωση 20% στον ετήσιο όγκο εξαγωγών σόγιας από τα 1,26 δισεκατομμύρια μπουσέλ που αποστέλλονται το 2020. Ωστόσο, η Κίνα πλήρωσε πάνω από 14,1 δισεκατομμύρια δολάρια για αγορές σόγιας στις ΗΠΑ πέρυσι, μια αύξηση κατά 24 εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις σόγιας το 2020.

Η Κίνα αύξησε την επένδυσή της στο καλαμπόκι των ΗΠΑ το 2021, κρατώντας 2,7 φορές τους όγκους καλαμποκιού του 2020 το 2021 για συνολικά 741 εκατομμύρια μπουσέλ αξίας 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατά τη διάρκεια του έτους, οι αγορές καλαμποκιού της Κίνας ξεπέρασαν τις τιμές του 2020 κατά 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια (+316%).

Σύγκριση εμπορίου Φάσης 1

Είναι αδύνατο να μην συμβιβαστούν αυτά τα στοιχεία με τους όγκους εμπορικών συμφωνιών της Φάσης 1. Η εμπορική συμφωνία, που επικυρώθηκε με την Κίνα τον Ιανουάριο του 2020, έληξε στις αρχές του 2021 σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη. Η Κίνα αύξησε τις εγχώριες προμήθειες σιτηρών, καθώς οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας παραμένουν σκοτεινές στην καλύτερη περίπτωση, επιδεινώνονται στη χειρότερη.

Η συμφωνία του 2020 ορίζει ότι οι κινεζικές αγορές προϊόντων AG από τις ΗΠΑ θα είναι 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με τη βασική γραμμή του 2017 το 2020 και 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι του ίδιου σημείου αναφοράς το 2021. Η Κίνα αγόρασε 24 δισεκατομμύρια δολάρια προϊόντων AG ΗΠΑ το 2017, θέτοντας τον στόχο του 2025 στα 36 δισεκατομμύρια δολάρια. Στόχος για το 2021 στα 43,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Άλλες ερμηνείες του κειμένου της Φάσης 1 διευκρινίζουν ότι συνολικά 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε κινεζικές αγορές προϊόντων AG των ΗΠΑ θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα δύο χρόνια, για κατά μέσο όρο αγορές 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως μετά την ακύρωση της συμφωνίας. Οι ερμηνείες, οι όροι χρόνου και η επιβολή της συμφωνίας της Φάσης 1 ήταν ασαφείς από την αρχή.

Η Κίνα αγόρασε προϊόντα AG αξίας 26,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020 και τώρα 33,0 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, συνολικά 59,4 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια. Σε κάθε μέτρηση, οι αγορές εξαγωγών AG από τις ΗΠΑ από την Κίνα υπολείπονται των στόχων της Φάσης 1. Στην πραγματικότητα, οι αγορές χάνουν το σωρευτικό όριο των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά 26%.

Οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων το 2021 συνέβαλαν στην αποτροπή ενός μεγαλύτερου ελλείμματος τα τελευταία δύο χρόνια. Όμως, οι αμερικανοί αγρότες, έμποροι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι βρίσκονται φαινομενικά σε αδιέξοδο με το πώς να χειριστούν τα εμπορικά ζητήματα με την Κίνα στο μέλλον, ειδικά καθώς οι παγκόσμιες εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου συνεχίζουν να εντείνονται μετά το διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

«Επειδή κληρονομήσαμε αυτή τη συμφωνία, δεσμεύσαμε τη (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) για τις ελλείψεις της στις υποχρεώσεις αγοράς, τόσο για να αγωνιστούμε για τους Αμερικανούς αγρότες, κτηνοτρόφους και κατασκευαστές και για να δώσουμε στην Κίνα την ευκαιρία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Αλλά η υπομονή μας εξαντλείται », δήλωσε στο Reuters ένας ανώνυμος αξιωματούχος των ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο.

Φαίνεται πιθανό ότι η Κίνα θα ολοκληρώσει τα εγχώρια σχέδια αποθήκευσης αποθεμάτων φέτος, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει την έκταση των καλλιεργειών για την εκστρατεία μάρκετινγκ 2022/23. Ενώ η χρήση εγχώριων ζωοτροφών θα παραμείνει υψηλή στην Κίνα, η πιθανότητα ενός ακόμη έτους υψηλών όγκων εισαγωγών σιτηρών στην Κίνα φαίνεται λιγότερο πιθανή το 2022 από ό,τι το 2021 με βάση τους τρέχοντες όγκους αποθεμάτων καθώς και αυτούς τους παράγοντες.

Και εάν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας συνεχίσουν να επιδεινώνονται, αυτές οι αγορές θα μπορούσαν να στεγνώσουν πολύ πιο γρήγορα.

"Για τα συγκεκριμένα προβλήματα που προκύπτουν στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, και οι δύο πλευρές θα πρέπει να τα λύσουν κατάλληλα με πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού, ισότητας και διαβούλευσης", δήλωσε ο Zhao Lijian, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, σε συνέντευξη Τύπου. στο Πεκίνο το απόγευμα της Κυριακής.

Highlights

Οι όγκοι των εξαγωγών σόγιας μειώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021, μειώνοντας σχεδόν κατά ένα τέταρτο σε σχέση με τους όγκους του προηγούμενου μήνα στα 298 εκατομμύρια μπουσέλ. Η συνολική αξία των εξαγωγών σόγιας τον Δεκέμβριο του 2021 μειώθηκε ανάλογα, διαμορφώνοντας στα 4,24 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού σημείωσε το ρεκόρ των 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021.

Ο μειωμένος όγκος αποστολών στην Κίνα ήταν ο κύριος οδηγός των μικρότερων αποστολών σόγιας για τον τελευταίο μήνα του 2021, αγοράζοντας σχεδόν 3 δισεκατομμύρια λιγότερα μπουσέλ τον Δεκέμβριο του 2021 από τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι Κινέζοι αγοραστές περίμεναν την πρώιμη συγκομιδή της σόγιας στη Βραζιλία, η οποία ξεκίνησε γύρω στα Χριστούγεννα .

Οι όγκοι εξαγωγών καλαμποκιού αυξήθηκαν κατά 8% από τον προηγούμενο τον Δεκέμβριο του 2021 στα 196 εκατομμύρια μπουσέλ, τροφοδοτούμενοι σε μεγάλο βαθμό από τις αυξημένες αποστολές προς την Κίνα, την Ιαπωνία και τον Καναδά. Ο όγκος πωλήσεων ανήλθε σε 1,34 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας την υψηλότερη μηνιαία αξία ακαθάριστων εσόδων από εξαγωγές για το καλαμπόκι από την περίοδο αιχμής που έληξε τον περασμένο Ιούλιο.

Οι όγκοι εξαγωγών καλαμποκιού ήταν ιδιαίτερα εύρωστοι παρά τους χαμηλότερους όγκους αγορών από την Κίνα. Οι ξηρασίες το περασμένο καλοκαίρι στον Καναδά και το Μεξικό αύξησαν τις τοπικές ανάγκες για ζωοτροφές και έτσι ώθησαν τους όγκους των εξαγωγών καλαμποκιού σε μη εποχικά υψηλά το περασμένο φθινόπωρο.

Οι υψηλές τιμές σιταριού και η έντονη παγκόσμια λαχτάρα για σιτάρι τον Δεκέμβριο του 2021 συνέβαλαν στην αντιστάθμιση του χαμηλότερου όγκου των εξαγωγών των ΗΠΑ. Για τον μήνα, οι αποστολές εξαγωγής σιταριού μειώθηκαν κατά 6% χαμηλότερα από τον Νοέμβριο του 2021 στα 49 εκατομμύρια μπουσέλ.

Ωστόσο, οι εξαγωγικές αξίες σιταριού δεν υπέστησαν τόσο σοβαρή πτώση όσο οι όγκοι, επειδή οι τιμές αυξήθηκαν σε πολυετή υψηλά κατά την περίοδο αναφοράς. Τα έσοδα από τις εξαγωγές σιταριού τον Δεκέμβριο του 2021 ανήλθαν σε 524 εκατομμύρια δολάρια, μειωμένα κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.


 
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις