Παιδής: Οι κτηνοτρόφοι εκπέμπουν SOS
Παιδής: Οι κτηνοτρόφοι εκπέμπουν SOS

Ένας από τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττεται με ιδιαίτερη ένταση εξαιτίας της πολύ επίπεδης κρίσης του τελευταίου χρονικού διαστήματος είναι η κτηνοτροφία.

Ειδική μνεία στην κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι έκανε ο Θανάσης Παιδής - μιλώντας στην εκπομπή «Συμβαίνει Τώρα» του τηλεοπτικού σταθμού «AstraTV»με τη Βάσω Σαμακοβλή - όπου και υπογράμμισε την ανάγκη για επιδότηση στις ζωοτροφές. Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα της άμεσης λήψης μέτρων για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων ώστε να σωθούν εκμεταλλεύσεις, καθώς σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Ο Θανάσης Παιδής αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους τομείς της κτηνοτροφίας, επισημαίνοντας – μεταξύ άλλων -τα εξής: «Υπάρχουν κλάδοι κτηνοτρόφων όπως π.χ. χοιροτρόφοι, αγελαδοτρόφοι, οι οποίοι έχουν το μειονέκτημα ότι τα ζώα είναι συνεχώς σταυλισμένα με αποτέλεσμα να μην υφίσταται η δυνατότητα να βρουν τροφές σε εξωτερικούς χώρους. Αυτοί οι παραγωγοί θα πρέπει να ταΐζουν τα ζώα τους συνεχώς. Πλέον, η μεγάλη αύξηση του κόστους στις ζωοτροφές καθιστά μη βιώσιμες τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις».

Σ’ αυτό το σημείο ο Θανάσης Παιδής έκανε μια απαισιόδοξη πρόβλεψη, σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση επιδότηση στις ζωοτροφές, τονίζοντας πως «θα δούμε πολλές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις - κυρίως χοιροτρόφων και αγελαδοτρόφων - το επόμενο διάστημα να κλείνουν. Αυτό θα είναι πολύ μεγάλο πλήγμα για την αγροτική οικονομία, όπως θα αποτελέσει πολύ μεγάλο πλήγμα και για την ύπαιθρο». «Αν τα χωριά παραμένουν ζωντανά σήμερα σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στην κτηνοτροφία. Η κτηνοτροφία είναι αυτή που στηρίζει κυρίως τις ορεινές κοινότητες, η κτηνοτροφία είναι αυτή που στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την αγροτική οικονομία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει άμεσα να υπάρξει επιδότηση στις ζωοτροφές» ήταν η πρόταση που κατέθεσε και πρόσθεσε με έμφαση: «Επειδή μιλάω καθημερινά με κτηνοτρόφους, είναι πολλοί που εκπέμπουν SOS . Θα πρέπει άμεσα να υπάρξουν μέτρα ενίσχυσής τους» υπογράμμισε, κλείνοντας την αναφορά του στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο Θανάσης Παιδής.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις