Μελισσοκομική μετανάστευση: Η μεγάλη ζήτηση και η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις ανάγκες για μελισσοκόμους σε μετακίνηση
Μελισσοκομική μετανάστευση: Πως η μεγάλη ζήτηση αυξάνει τις ανάγκες

Οι μεταναστευτικοί μελισσοκόμοι έχουν χιλιάδες μέλισσες που τις παραδίδουν στα αγροκτήματα, αφήνοντάς τις για εβδομάδες πριν μαζέψουν τις κυψέλες τους και τις μεταφέρουν στην επόμενη φάρμα.

Μερικοί μεταναστευτικοί μελισσοκόμοι από το Κουίνσλαντ θα ταξιδέψουν μέχρι τη Βικτώρια για να βοηθήσουν στην επικονίαση των καλλιεργειών, και καθώς η γεωργική παραγωγή αυξάνεται, υπάρχει έλλειψη μεταναστευτικών μελισσών και μελισσοκόμων.

Ο Jo Martin, υφυπουργός της Ένωσης Μελισσοκόμων του Κουίνσλαντ, είπε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν την τάση να θεωρούν έναν μελισσοκόμο ως κάποιον που είχε μερικές κυψέλες στην αυλή του σπιτιού τους.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η μελισσοκομία είναι μια μεγάλη βιομηχανία», είπε.

«Συχνά όταν κοιμόμαστε οι μελισσοκόμοι μετακινούν φορτηγά μέλισσες όλη τη νύχτα. «Θα μετακινούνται οπουδήποτε μεταξύ 100 και 150 κυψελών κάθε φορά, από τοποθεσία σε τοποθεσία.

«Θα ταξιδέψουν από τα νότια του Κουίνσλαντ μέχρι το Άπω Βόρειο Κουίνσλαντ και μέχρι τη Βικτώρια, καθώς διαφορετικές καλλιέργειες απαιτούν επικονίαση». Μόλις εγκατασταθούν οι μέλισσες, στη συνέχεια επικονιάζουν φυτά όπως μάνγκο, αβοκάντο, βατόμουρο, μακαντάμια και αμύγδαλο.

Η επικονίαση μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε μεταξύ τεσσάρων έως έξι εβδομάδων για να συμβεί και η κα Μάρτιν είπε ότι υπήρχαν περίπου 190 εμπορικοί μελισσοκόμοι που δραστηριοποιούνται επί του παρόντος στο Κουίνσλαντ.

«Οι μελισσοκόμοι φορτώνουν τις κυψέλες στο πίσω μέρος του φορτηγού γύρω στις 16:00, και όταν δύει ο ήλιος οι μέλισσες επιστρέφουν στις κυψέλες τους», είπε.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι μέλισσες είναι πολύ χαρούμενες που μένουν μέσα στις μικρές τους κυψέλες, γεγονός που διευκολύνει τη μεταφορά τους, η οποία μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει 2 έως 3 νύχτες.

"Μόλις οι μέλισσες τελειώσουν σε ένα αγρόκτημα, συνήθως μεταφέρονται με φορτηγό σε ένα κρατικό δάσος ή σε αυτόχθονες θαμνώδεις περιοχές για να αναρρώσουν."

Προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η μελισσοκομική βιομηχανία είναι ότι η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά. Καθώς η παραγωγή τροφίμων σε όλη την Αυστραλία αυξάνεται, οι νεότεροι επιλέγουν να μην ασχοληθούν με τη μελισσοκομία ως καριέρα, είναι κάτι που η κ. Martin λέει ότι η βιομηχανία προσπαθεί να καταπολεμήσει.

«Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλη αύξηση της γεωργίας στην Αυστραλία, ειδικά με τις καλλιέργειες οπωρώνων», είπε.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε τον προγραμματισμό τώρα γιατί, σε λίγα χρόνια, θα υπάρξει έκρηξη στη ζήτηση για μεταναστευτικούς μελισσοκόμους».

Ο μεταναστευτικός μελισσοκόμος τέταρτης γενιάς Jacob Stevens από το Warwick έχει περίπου 1.500 κινητές κυψέλες, με περίπου 50.000 μέλισσες σε κάθε κυψέλη. Λόγω των πρόσφατων ξηρασιών, πυρκαγιών και κλιματικής αλλαγής έχει παρατηρήσει μείωση των μελισσών.

«Είχαμε σοβαρές ξηρασίες που έπληξαν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και οι πυρκαγιές έκαψαν μελίσσια που θα ήταν διαθέσιμα για επικονίαση», είπε ο κ. Στίβενς.

"Υπάρχει επίσης η αύξηση των φυτοφαρμάκων και των εντομοκτόνων με την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των μελισσών παρουσιάζει διακυμάνσεις."

Άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι περιλαμβάνουν την πρόσβαση στη γη του στέμματος, που ο κ. Στίβενς είπε ότι ήταν επιτακτική για την υγεία των μελισσών. «Βασιζόμαστε στη γη για να αφήσουμε τις μέλισσες να αναρρώσουν και να παράγουν μέλι», είπε.

«Αυτή τη στιγμή μιλάμε με την πολιτειακή κυβέρνηση για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε πρόσβαση στα κρατικά δάση μετά το 2024, καθώς ελπίζουμε να λάβουμε παράταση μέχρι το 2044».

Ελλείψεις μελισσών

Ο διευθυντής της Avocados Australia στο North Queensland και ένας αγρότης των Tablelands Jim Kochi ανησυχούσε επίσης ότι μπορεί να μην υπάρχουν αρκετοί μελισσοκόμοι για να κυκλοφορήσουν.

«Οι μέλισσες είναι πολύ σημαντικές για τις επιχειρήσεις και τη γεωργία μας σε όλη την Αυστραλία και δεν υπάρχουν αρκετοί μελισσοκόμοι για να καλύψουν τις ανάγκες μας», είπε.

«Πολλές από τις μεγάλες γεωργικές εταιρείες έχουν επαφές με μελισσοκόμους και μερικές φορές οι μικρότερες εκμεταλλεύσεις χάνουν τη δυνατότητα ή πρέπει να βασιστούμε σε μελισσοκόμους που ασχολούνται με χόμπι.

«Για να πάρετε μια καλή καλλιέργεια αβοκάντο χρειάζεστε περίπου πέντε κυψέλες ανά εκτάριο».

Ο κ. Στίβενς είπε ότι ο ρόλος των μεταναστευτικών μελισσών συχνά υποτιμάται.

"Αν κοιτάξετε το αβοκάντο, περίπου το 90 τοις εκατό των καλλιεργειών αποδίδεται στην επικονίαση των μελισσών. Αυτό είναι πολύ μεγάλο αντίκτυπο", είπε.

«Αν δεν ήταν οι μεταναστευτικές μέλισσες, η παραγωγή φρέσκων προϊόντων θα μειωνόταν και θα βλέπαμε τις τιμές να εκτοξεύονται, επομένως πρέπει πραγματικά να προστατεύσουμε τις μέλισσες που έχουμε».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις