Σε συνεννόηση με ΕΕ η επιδότηση για αγορά λιπασμάτων
Σε συνεννόηση με ΕΕ η επιδότηση για αγορά λιπασμάτων

Τη διαβεβαίωση για τη βούληση της κυβέρνησης να ενισχύσει τους αγρότες στην αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους προμήθειας των αγροτικών εφοδίων έδωσε στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σίμος Κεδίκογλου.

Ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε το ζήτημα «του υψηλού κόστους των λιπασμάτων που προκαλεί αναταράξεις στον αγροτικό κόσμο, ο οποίος βρίσκεται σε αναβρασμό μετά τη δίδυμη αύξηση στην ενέργεια (ρεύμα και πετρέλαιο) και τα εφόδια».

Όπως είπε, «βεβαίως το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά οι αυξήσεις αυτές έχουν γίνει βραχνάς στους αγρότες κι αν δεν υπάρξει άμεσα παρέμβαση στήριξης από την πολιτεία είναι ορατός ο κίνδυνος, λόγω οικονομικής αδυναμίας των παραγωγών να μην λιπανθούν τα χωράφια με τις ενδεδειγμένες ποσότητες λιπασμάτων την άνοιξη. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει μείωση της παραγωγής με αλυσιδωτές συνέπειες στο εισόδημα των αγροτών, τις τοπικές οικονομίες και τα δημόσια έσοδα».

Ο υφυπουργός αναγνώρισε τις συνέπειες, υπενθυμίζοντας ότι και κατά τη χρηματιστηριακή κρίση του 2008 υπήρξε μείωση της χρήσης λιπασμάτων σε 750.000 τόνους από 1.200.000 τόνους που ήταν την προηγούμενη χρονιά, γεγονός που επέφερε ποσοτική μείωση, αλλά και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής. Η ανάκαμψη ήρθε αργά και πέρυσι καταναλώσαμε 900.000 τόνους λιπάσματα.

Ο Σίμος Κεδίκογλου τόνισε ότι το πρόβλημα είναι διεθνές, καθώς η τιμή της αμμωνίας αυξήθηκε κατά 400%. Γι αυτό και 4 μεγάλα εργοστάσια αμμωνίας στην Ευρώπη σταμάτησαν την παραγωγή της, λόγω της μειωμένης ζήτησης.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε τον κυβερνητικό βουλευτή ότι έχει εισηγηθεί στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά να θέσει το ζήτημα του αυξημένου κόστους αγοράς των λιπασμάτων στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έχει ήδη έρθει σε επαφή και με Έλληνες ευρωβουλευτές, προκειμένου και το ευρωκοινοβούλιο να λάβει θέση υπέρ της ευρωπαϊκής παρέμβασης για την άμεση στήριξη των Ευρωπαίων αγροτών. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των παραγωγών να γίνει σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μην υπάρξουν καταλογισμοί και πρόστιμα στη χώρα, όπως συνέβη στο παρελθόν.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις