Σε ενδοκυβερνητική κόντρα εξελίσσεται το ζήτημα της ακαρπίας των ελαιοκομικών περιοχών

Το ζήτημα της ακαρπίας των ελαιόδεντρων στην Κρήτη τέθηκε στη Βουλή με ερώτηση από το  βουλευτή Χανίων της ΝΔ και Γ΄ αντιπρόεδρο της Βουλής, Χρήστο Μαρκογιαννάκη κι ο αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποζημίωση μέσω οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, ενώ άφησε ένα μικρό παράθυρο αποζημιώσεων, μέσω ΠΣΕΑ.
O κ. Μαρκογιαννάκης αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα ακαρπίας που καταγράφεται φέτος στην Κρήτη` θέμα που έχει τεθεί και από άλλους βουλευτές της χώρας. Ο κ. Χαρακόπουλος απέκλεισε τις αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ αλλά κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν οι παραγωγοί να ενταχθούν στα προγράμματα Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης. «Ολόκληρες περιοχές, όπου άλλοτε τα ελαιόδεντρα αυτήν την εποχή ήταν έτοιμα να αποδώσουν, δεν έχουν ούτε μία ελιά!Ελάτε να δείτε», παρότρυνε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκογιαννάκης, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα οφείλεται σε ακραία καιρικά φαινόμενα ξηρασίας που προήλθαν από την Αφρική κι είχαν ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει καρπόδεση.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές, για να υπάρξουν αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ θα πρέπει να πιστοποιηθεί το ζήτημα της θεομηνίας με πτώση της παραγωγής τουλάχιστον κατά 30% ανά ελαιοκομική ζώνη ή ανά νομό, αν πρόκειται για άλλο προϊόν, αφού η ακαρπία δεν εντάσσεται στον κατάλογο των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις