Αυθαίρετα: Η γραφειοκρατία ξανά προς τη δόξα τραβά

Τα χάπια τους, τα νεύρα τους κι ένα ταξί να φύγουν... Πάνω από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες, που νόμιζαν πως είχαν ξεμπερδέψει με το κράτος, αφού είχαν υπαχθεί στους νόμους περί τακτοποίησης αυθαιρέτων (Ν. 4014/2011 του Γ. Παπακωνσταντίνου και Ν. 3843/2010 της Τ. Μπιρμπίλη), καλούνται πάλι μέσω ιδιώτη μηχανικού να ενταχθούν στο νέο νόμο νομιμοποίησης αυθαιρέτων του υπουργείου Περιβάλλοντος (Ν. 4178/2013 του Σ. Καλαφάτη).
Σύμφωνα με το enet.gr άρχισε να λειτουργεί η ηλεκτρονική εφαρμογή για την εκ νέου υποβολή των δηλώσεών τους. Και παρότι η υπαγωγή στο νέο νόμο δεν είναι υποχρεωτική όσοι την αποφύγουν, λέει το υπουργείο, είναι πιθανό ν' αντιμετωπίσουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Έτσι, οι 385.535 ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέβαλαν συνολικά 562.263 δηλώσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων με το Ν. 4014/2011 του Γ. Παπακωνσταντίνου μπορούν να υποβάλουν εκ νέου τις δηλώσεις τους, ώστε να μην είναι εκτεθειμένοι σε δικαστικές προσφυγές και νέες περιπέτειες, εξαιτίας της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, να κρίνει αντισυνταγματικό τον τότε νόμο.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος διαβεβαιώνει ότι οι ιδιοκτήτες που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις τακτοποίησης με το Ν. 4014/2011 είναι απολύτως καλυμμένοι και ότι με μία απλή αίτηση μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς οριστικής νομιμοποίησης, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νέου νόμου για τα αυθαίρετα, που είναι σε ισχύ ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Οι ιδιοκτήτες που έχουν υπαχθεί στο νόμο Παπακωνσταντίνου με καταλογισμό προστίμων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη καταβάλει 912 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, καλούνται από το ΥΠΕΚΑ να σπεύσουν να υπαχθούν στο νέο νόμο για τα αυθαίρετα. Ειδάλλως ενδέχεται να είναι ευάλωτοι σε προσφυγές και ν΄αντιμετωπίσουν εμπλοκές
και προβλήματα σε πωλήσεις και μεταβιβάσεις των ακινήτων τους.
Προβλέπεται συμψηφισμός προστίμων, ενώ αναμένεται η απόφαση επιστροφής των χρημάτων σε όσους έχουν καταβάλει μεγαλύτερα ποσά με τον προηγούμενο νόμο.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις