Στα κάγκελα οι Ευρωπαίοι καπνοπαραγωγοί

ΞΑΝΘΗ: Η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα προϊόντα καπνού βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης και με την πρόσφατη απόφασή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιχειρεί να βάλει διά της πλαγίας οδού τέλος στη χρήση καπνών ανατολικού τύπου στα χαρμάνια των τσιγάρων.
Τα ανατολικού τύπου καπνά είναι οι ποικιλίες καπνού που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο των προϊόντων καπνού με χαρμάνι (American blend) κι έχουν ζήτηση στην αγορά.
Η Ελλάδα παράγει υψηλής ποιότητας και τιμής ανατολικού τύπου καπνά, τα οποία στηρίζουν οικονομικά και κοινωνικά πολλές και φτωχές περιοχές στη Μακεδονία και τη Θράκη. Ειδικά σε περιοχές της Θράκης ο καπνός καλλιεργείται σε μέρη που ο κλήρος είναι μικρός και οι δυνατότητες γι΄άλλες καλλιέργειες εξαιρετικά περιορισμένες.
Για την αξιοποίησή τους, όμως, κατά την παραγωγή των καπνικών προϊόντων απαιτείται μία σειρά από συστατικά, η απαγόρευση των οποίων ουσιαστικά βγάζει εκτός αγοράς τα ίδια τα καπνά. Το ίδιο ισχύει και για τα καπνά burley, που παράγονται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με πηγές, επιχειρεί ν' απαγορεύσει μέσω της λεγόμενης «θετικής λίστας», χωρίς όμως κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής να έχει γίνει αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Μια τέτοια εξέλιξη, εκτιμούν παράγοντες της ελληνικής αγοράς,  θα ευνοήσει αποκλειστικά και μόνο τα παραγόμενα εκτός ΕΕ καπνά τύπου Virginia, ενώ θα έχει μηδενικό αποτέλεσμα για την προστασία της δημόσια υγείας (αφού τα συστατικά τα οποία χρησιμοποιούνται στα χαρμάνια δεν αυξάνουν την εγγενή τοξικότητα των τσιγάρων).
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τριών Ευρωπαϊκών θεσμών, Επιτροπής, κοινοβουλίου
και Συμβουλίου, η ελληνική Κυβέρνηση πρόκειται να θέσει το θέμα διά των Υπουργείων Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, σε μία προσπάθεια να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς για τα ελληνικά καπνά, που μέσα στην κρίση αποτελούν ένα από τα ελάχιστα διεθνώς ανταγωνιστικά εξαγόμενα προϊόντα της χώρας.
Την ίδια στιγμή, οι καπνοπαραγωγοί σε ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκονται σε αναβρασμό, περιμένοντας με αγωνία τις βουλές της Ευρωπαϊκής ηγεσίας για το θέμα, αφού με τη νέα ΚΑΠ, δεν φαίνεται να υπάρχει ενίσχυση των καπνοπαραγωγών.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις