Το κάστανο του Αι Γιώργη

ΤΡΙΠΟΛΗ.Καστανόπιτες,  κάστανα ψητά, βραστά, κάστανα- τρουφάκια, κάθε λογής κάστανα δοκίμασαν οι επισκέπτες σήμερα στα Άνω Δολιανά Αρκαδίας στη βόρεια Κυνουρία. Ντόπιοι και ξένοι τίμησαν το κάστανο κι απόλαυσαν υπέροχα γλυκίσματα κατά της διάρκειας της γιορτής του, που διοργανώνεται για 12η χρονιά στην περιοχή.


Η  γιορτή του κάστανου συνδυάστηκε με το έθιμο της περιφοράς της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, που οι κάτοικοι θεωρούν θαυματουργή και κάθε χρόνο την 1η Κυριακή του Νοέμβρη τη μεταφέρουν από τα Άνω Δολιανά στα Κάτω Δολιανά, όπου φυλάσσεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Κάθε Μάιο τη μεταφέρουν πάλι στα Άνω Δολιανά, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, αφού ο Αι-Γιώργης είναι και πολιούχος του χωριού.  Η διαδρομή γίνεται με τα πόδια και διαρκεί περίπου 6-8 ώρες, με στάσεις κι οι κάτοικοι σταματούν για φαγητό.


Οι νομοί Αρκαδίας και Μαγνησίας είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κάστανου στην Ελλάδα. Στην Αρκαδία το κάστανο κυριαρχεί στα χωριά του Πάρνωνα. Τα Δολιανά παράγουν επίσης, καρύδια, κεράσια και μήλα. Πολλοί ήταν οι επισκέπτες που προτίμησαν να έρθουν με το πούλμαν, ώστε ν΄ απολαύσουν όχι μόνο το κάστανο αλλά και το τσιπουράκι τους στα Άνω Δολιανά.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις