Μαγικό το πράσινο κλειδί για τον τουρισμό

Η μαγεία της ελληνικής φύσης δεν κερδίζεται σε μια μέρα αλλά το «Πράσινο Κλειδί» φαίνεται ότι φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα σ΄ ένα νέο τουριστικό πακέτο, που μπορεί ν΄ αξιοποιηθεί όλο το χρόνο. Κι αυτό διότι μπορεί κάλλιστα να συνδυάσει το καλό ξενοδοχείο με την επίσκεψη σε φάρμες, με την συμμετοχή τουριστών στην παραγωγή, την τοπική κουζίνα και να λειτουργήσει σαν αλυσίδα για τις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων κ.ά.
Το Agrocapital παρουσιάζει μερικά μόνο από τα καινοτόμα προγράμματα που εφαρμόστηκαν σε ξενοδοχεία κι αγροτουριστικές μονάδες κι είναι στο πνεύμα του περιβαλλοντικού ή φυσιολατρικού Τουρισμού, που γνωρίζει δόξες και τιμές κυρίως από πολίτες των Σκανδιναβικών χωρών, που πιστεύουν ακράδαντα ότι η σωτηρία του πλανήτη αρχίζει από μας τους ίδιους.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τη Δανία αλλά πλέον και στη χώρα μας έχει πάρει σάρκα κι οστά κι όπου έχει εφαρμοστεί με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, έχει θεμιτά αποτελέσματα κι ως προς τους τουρίστες αλλά και χαμηλότερα κόστη ενέργειας για τους ξενοδόχους ενώ προσφέρει μια συγκλονιστική εμπειρία, που πολλοί θέλουν να ξαναζήσουν.
 
Το Μπουραζάνι της Κόνιτσας



* Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το «Μπουραζάνι», που ήταν μεταξύ των αγροτουριστικών μονάδων, που βραβεύτηκαν το 2013 από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης κι έχει καταστεί περιβαλλοντικός πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών όλο το χρόνο, και θα μπορούσε να καταστεί περιβαλλοντικό παράδειγμα και γι΄άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Το περιβαλλοντικό πάρκο με ιστορία από το 1916 είναι μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία, που περιλαμβάνει ένα πολύπτυχο δράσεων. Ο κτηνίατρος ιδιοκτήτης και διαχειριστής της μονάδας Γεώργιος Τάσσος οργανώνει πρωτοβουλίες στην περιοχή για τον ορεινό τουρισμό. Στα 22 δωμάτια της μονάδας του μπορεί να φιλοξενήσει κόσμο κάθε εποχή του χρόνου και παράλληλα ο επισκέπτης να γοητευτεί από την ανόθευτη ομορφιά της Κόνιτσας Ιωαννίνων.


    Το Καστέλι της καρέτα –καρέτα


    * Με παρόμοια φιλοσοφία αλλά με προσέγγιση κυρίως στο χώρο της φυτικής κυρίως παραγωγής είναι μια ξενοδοχειακή μονάδα στη Ζάκυνθο, που λέγεται Castelli. Επικεφαλής της μονάδας είναι πλέον η Μαρία Λούγαρη, η οποία σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και συνεχίζει το δυναμικό έργο της οικογένειας της, που ήταν μετανάστες στην Αυστραλία, αφού τον αδερφό της τον κέρδισε η Ιατρική.
Στον Άγιο Σώστη, στη Λιθακιά της Ζακύνθου το ξενοδοχείο, κοντά στον τόπο που η καρέτα- καρέτα φτιάχνει τη φωλιά της, η Μαρία έχει δημιουργήσει τη δική της ζεστή πράσινη γωνιά, εφαρμόζοντας μια σειρά από καινοτομίες για ανακύκλωση και μείωση της ενέργειας, μέσα στο ξενοδοχείο, που διαθέτει 54 δωμάτια. αλλά και δικό του κήπο, πουλερικά και δενδροκαλλιέργειες. Ακόμη και τα παιδιά μπορούν να πάρουν αβγά απευθείας από την κότα και τουρίστες κι επισκέπτες μπορούν πράγματι να κόβουν από τα δέντρα και να δοκιμάζουν κάτι από το χωράφι στο τραπέζι τους. Το σημαντικό είναι ότι οι τουρίστες με λεωφορείο μια φορά την εβδομάδα επισκέπτονται μπαξέδες του νησιού ή καλλιέργειες με αρωματικά βότανα κ.ά. Το ίδιο ξενοδοχείο μάλιστα έχει βραβευτεί και με την Αψίδα της Ευρώπης.


Οι μαντινάδες του Αποκόρωνα



* Μια άλλη εξίσου εντυπωσιακή είναι η μονάδα Kiani Beach Resort στις Καλύβες Αποκόρωνα Χανίων, η οποία εφαρμόζει πραγματικά πρωτότυπες και σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης στο νερό, την ενέργεια και τον καθαρισμό, με ιδιοκτήτη τον Κυριάκο Παπαδάκη. Η μονάδα διαθέτει 115 δωμάτια αλλά κυρίως την φοβερή κρητική φιλοξενία κι έχει δεχτεί εξαιρετικές κριτικές από ξένους ταξιδιωτικούς πράκτορες κυρίως την TUI, δίνοντας ξεχωριστό τόνο στη διασκέδαση και τα αθλητικά παιχνίδια.  

    Τα σπα του Ιπποκράτη στην Κω

* Πολύ δυναμικά στο χώρο των ξενοδοχείων με την εφαρμογή επίσης καινοτόμων πρακτικών μπαίνει κι ο όμιλος Κυπριώτη στην Κω, που εφαρμόζει  περιβαλλοντικές πρακτικές σε πολύ μεγάλες μονάδες. Ο Όμιλος έχει τέσσερις διαφορετικές μονάδες: Hippocrates, Kipriotis Maris, Kipriotis Panorama Kipriotis Village κι η ενορχήστρωση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων πραγματοποιείται από τη Νίκη Μπαρμποπούλου, η οποία τρέχει αυτού του είδους τις δράσεις, σε 4 μονάδες συνολικής χωρητικότητας 1.584 δωματίων. Τα ξενοδοχεία αυτά, συνώνυμο της πολυτέλειας, περιλαμβάνουν από κλασικές δραστηριότητες μέχρι περιβαλλοντικές δράσεις ενώ συνδυάζουν από διεθνή κουζίνα – ιταλική κι ασιατική – μέχρι καθαρά ελληνικές γεύσεις.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις